Szerkesztő:Csenge Emese

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Google Classroom

A Google Classroom egy ingyenes webes szolgáltatás, amelyet a Google fejlesztett ki az iskolák számára, és amelynek célja a feladatok létrehozásának, terjesztésének és osztályozásának egyszerűsítése. A Google Tanterem elsődleges célja a fájlok ,tanárok és diákok közötti megosztásának folyamatának egyszerűsítése. Becslések szerint 40 - 100 millió ember használja a Google Tantermet.A Google Tanterem integrálja a Dokumentumok, Táblázatok, Gmail és Naptár összetartó platformjába a hallgatói és tanári kommunikáció kezelését. A diákokat meghívhatjuk egy osztályba saját kód segítségével. A tanárok hozzárendeléseket hozhatnak létre. Minden osztály külön mappát hoz létre az adott felhasználó Drive-jában, ahová a diák beküldheti a tanár által osztályozandó munkát. A feladatok és az esedékességek bekerülnek a Google naptárába, minden egyes feladat kategóriához (vagy témához) tartozhat. A tanárok figyelemmel kísérhetik az egyes diákok előrehaladását egy dokumentum revíziótörténetének áttekintésével, és az osztályozás után a tanárok visszajuttathatják a munkát megjegyzésekkel együtt.

Fejlesztő (k) :GoogleElső kiadás :2014. augusztus 12 .; 7 évvel ezelőtt Stabil kioldás (ok) [±] Operációs rendszer  : AndroidiOSweb Típusú oktatás Webhely :classroom.google.com


A Google Tantermet 2014. május 6-án jelentették be, és a Google G Suite for Education program egyes tagjai számára elérhető volt az előnézet. 2014. augusztus 12-én tették közzé nyilvánosan. 2015-ben a Google bejelentett egy Classroom API-t és egy megosztási gombot a webhelyek számára, lehetővé téve az iskolák rendszergazdáinak és fejlesztőinek, hogy tovább lépjenek kapcsolatba a Google Classroom szolgáltatással. Szintén 2015-ben a Google integrálta a Google Naptárt a Tanterembe a feladatok esedékességének, kirándulásoknak és az osztály előadóinak. 2017-ben a Google megnyitotta a Tantermet, hogy minden személyes Google-felhasználó számára lehetővé tegye az órákhoz való csatlakozást anélkül, hogy G Suite for Education-fiókkal rendelkezne. Ugyanezen év áprilisában pedig minden személyes Google-felhasználó számára lehetővé vált egy osztály létrehozása és oktatása.2018-ban a Google jelentős átalakítást vezetett be a Tanteremben. Ez magában foglalta egy új osztálytermi rész hozzáadását, az osztályozási felület javítását, más osztályokból származó feladatok újrafelhasználásának engedélyezését és a tanárok számára a tartalom témakör szerinti rendezéséhez szükséges funkciók hozzáadását.2019-ben a Google 78 új illusztrált témát, valamint a témák és feladatok áthúzásának lehetőségét mutatta be az osztálytermi részben.2020-ban a Google jobban integrálta magát a Google Meet szolgáltatásba, hogy a tanárok minden osztályon belül egyedi találkozási linket kapjanak. Ezenkívül számos funkcióval bővítették az osztálytermet, a Google kijelentette: "mivel az oktatók világszerte újra feltalálták online gyakorlatukat, eszközeinket úgy is átalakítjuk, hogy megfeleljenek új oktatási környezetük változó igényeinek". Ezek a frissítések a következőket tartalmazták:Egy új tennivaló eszköz 10 további nyelv Jobb integráció a tanulásirányítási rendszerekkel a feladatok létrehozása és terjesztése érdekében Intelligens korrekt és automatikus szerkesztés hozzáadva a google dokumentumokhoz 2020-ban a Google Classroom használata meredeken megnőtt, amikor a COVID-19 pandémia során sok iskola távoktatásra vált.

Jellemzők

A Google Tanterem összekapcsolja a Google Drive-ot, a Google Dokumentumokat, a Google Táblázatokat, a Google Diákat, a Google űrlapokat, a Google Webhelyeket, a Gmailt és még sok mást, hogy segítse az oktatási intézményeket egy papír nélküli rendszerben. Később integrálták a Google Naptárt, hogy segítsenek a feladatok esedékességének, kirándulásoknak és az osztály előadóinak. A hallgatók az intézmény adatbázisán keresztül meghívhatók a tantermekbe, egy privát kód segítségével, amelyet aztán hozzá lehet adni a hallgató felhasználói felületéhez, vagy automatikusan importálni lehet az iskola domainjéről. Minden, a Google Tanterem által létrehozott osztály külön mappát hoz létre az adott felhasználó Google Drive-jában, ahová a diák beküldheti a tanár által osztályozandó munkákat.

Feladatok

A feladatokat a Google termelékenységi alkalmazásainak csomagja tárolja és osztályozza, amelyek lehetővé teszik a tanár és a hallgató közötti együttműködést. Ahelyett, hogy a diák Google Drive-ján található dokumentumokat megosztaná a tanárral, a fájlokat a hallgató Drive-ján tárolják, majd besorolásra benyújtják. A tanárok választhatnak egy fájlt, amelyet ezután sablonként kezelhetnek, így minden hallgató szerkesztheti saját példányát, majd visszakapcsolódhat egy évfolyamra ahelyett, hogy minden tanuló számára lehetővé tenné ugyanazon dokumentum megtekintését, másolását vagy szerkesztését. A diákok dönthetnek úgy is, hogy a Drive-hoz további dokumentumokat csatolnak a feladathoz. A beállított hozzárendelések a „Teendők” listán jelennek meg.

Osztályozás

A Google Tanterem számos különböző osztályozási sémát támogat. A tanároknak lehetőségük van fájlokat csatolni a feladathoz, amelyeket a diákok megtekinthetnek, szerkeszthetnek vagy egyedi példányt kaphatnak. A diákok létrehozhatnak fájlokat, majd csatolhatják azokat a feladathoz, ha egy fájl másolatát nem a tanár hozta létre. A tanároknak lehetőségük van figyelemmel kísérni az egyes diákok előrehaladását a feladatban, ahol megjegyzéseket tehetnek és szerkeszthetnek. A beküldött feladatokat a tanár osztályozhatja és megjegyzéssel küldheti vissza, hogy a hallgató átnézhesse a feladatot és visszajöhessen. A besorolás után a feladatokat csak a tanár szerkesztheti, hacsak a tanár nem adja vissza a feladatot.

Kommunikáció

A tanárok hirdetményeket tehetnek fel az osztályfolyamba, amelyeket a diákok megjegyezhetnek, lehetővé téve a kétirányú kommunikációt a tanár és a diákok között. A diákok is posztolhatnak az osztályfolyamba, de nem lesznek olyan prioritások, mint egy tanár bejelentése, és moderálhatók. A Google-termékek többféle adathordozója, például YouTube-videók és Google Drive-fájlok csatolhatók bejelentésekhez és bejegyzésekhez a tartalom megosztásához. A Gmail e-mail lehetőségeket is biztosít a tanároknak, hogy e-maileket küldjenek egy vagy több diáknak a Google Tanterem felületén. A Tanterem az interneten vagy az Android és az iOS tanterem mobilalkalmazásokon keresztül érhető el.

Eredetiség

Az eredetiségről szóló jelentést 2020 januárjában vezették be. Ez lehetővé teszi az oktatók és a hallgatók számára, hogy megtekinthessék a beküldött munka azon részeit és szakaszait, amelyek pontosan vagy hasonló megfogalmazást tartalmaznak egy másik forráséval. A hallgatók számára kiemeli a forrásanyagokat és megjelöli a hiányzó idézeteket, hogy segítse a hallgatót írásuk javításában. A tanárok megtekinthetik az eredetiségről szóló jelentést is, lehetővé téve számukra, hogy ellenőrizzék a hallgató által benyújtott munka tudományos integritását. A G Suite for Education (ingyenes) szolgáltatáson a tanárok 3 feladatnál bekapcsolhatják az eredetiségjelentést, de korlátozott felhőalapú tárhelyük van. Ez a korlátozás megszűnt a G Suite Enterprise for Education (fizetős) esetében.

Archiv tanfolyam

A Tanterem lehetővé teszi az oktatók számára, hogy archiválják a tanfolyamokat egy-egy ciklus vagy év végén. Amikor egy tanfolyamot archiválnak, eltávolítja azt a kezdőlapról, és az Archivált osztályok területre helyezi, hogy a tanárok könnyebben megtarthassák jelenlegi óráikat. Amikor egy tanfolyamot archiválnak, a tanárok és a hallgatók megtekinthetik azt, de addig nem tudnak változtatni rajta, amíg vissza nem áll.

Mobil alkalmazások

A 2015 januárjában bemutatott Google Classroom mobilalkalmazások iOS és Android eszközökhöz érhetők el. Az alkalmazások lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy fényképezzenek és csatolják őket a feladataikhoz, fájlokat osszanak meg más alkalmazásokból, és támogassák az offline hozzáférést.

Recepció

Az eLearningIndustry tesztelte és áttekintette a Google Tantermet, amelyben számos pozitív és negatív szempontot emeltek ki. A Tanterem erősségei között a felülvizsgálat kiemelte a könnyű használat, az univerzális eszközelérhetőség, a Google Drive használatát, amely hatékony módja annak, hogy a tanárok gyorsan megoszthassák a feladatokat a diákokkal, a papír nélküli folyamat a nyomtatás végét, a kézbesítést és a munka elvesztését jelentheti. a diákok és a tanárok közötti gyors visszacsatolási rendszer. A Classroom hátrányai közül a felülvizsgálat kiemelte a szolgáltatás erős integrációját a Google-alkalmazásokkal és szolgáltatásokkal, a külső fájlok vagy szolgáltatások korlátozott támogatásával vagy annak hiányával, az automatizált vetélkedők és tesztek hiányával, valamint a visszacsatolási erőfeszítéseket segítő élő csevegések hiányával. A Google Classroom elnyerte a 2020-as Webby Special Achievement díjat. A Google ismertsége miatt a hallgatók számára a Google Tanterem könnyen kezelhető, mivel sokan ismerik a Google elrendezését. Ezenkívül a Google Classroom mobilalkalmazása jól működik, amelyet a diákok dicsérnek. Ha engedélyezik az értesítéseket, a Google Tanterem mobilalkalmazás emlékeztetheti a hallgatókat a közelgő határidőkre, ezt a funkciót a hallgatók jól fogadták.

Kritika

Vállalkozásként a Google-t számos különböző kérdésben kritizálták, beleértve az adatvédelmet is. A Google Tanterem kritikája általában a hallgatók adatvédelmével és a hallgatói adatok Google általi felhasználásával foglalkozik. A Google Tanterem kritikája gyakran kombinálódik a Chromebookok és a G Suite kritikájával. A Google Tanteremhez intézett egyéb kritikák a teljes értékű jegyzetfüzet hiánya, az automatikus vetélkedők és tesztek hiánya (a tanuláskezelő rendszerek közös jellemzői), és a feladatok szerkesztése, miután kiadták őket . A hallgatók személyre szabási vágyukat is kifejezték, mivel a Google Tanterem elrendezése nagyon leegyszerűsített és nem tetszetős. Ezenkívül kritizálják az időrendet, amikor a hallgatók csalódottan válaszolnak arra, hogy végig kell lapozniuk a korábbi bejelentések megtalálásához.