Szerkesztő:Csürke/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Girja[szerkesztés]

Nézzük meg alapjaiban mi a különbség a Girja és a Kettlebell között. Bár a két sportágnak az eszközei nagyon hasonlítanak, mégis vannak eltérések, melyeket jó ha észben tartunk, amikor elkezdünk ismerkedni a füles vasgolyóval. Nézzük hát, melyik mit is jelent igazából.[szerkesztés]

KEZDJÜK MINDJÁRT AZ ELEJÉN[szerkesztés]

A Girja pár száz évvel ezelőtt egy egyszerű termény mérő ellensúly volt, amit gabonaméréshez használtak. Formáját tekintve a fül nagysága és mérete, nem változott, viszont, a súlyok mérete, alakja, formája különbözött.

Használat közben a munkások folyamatos dinamikus mozgást végeztek és ezáltal a teljes testüket megdolgoztatták, ráadásul ugye milyenek a férfiak, ha már súlyokról beszélünk, túl akarunk tenni a másikon és önmaguk szórakoztatására, illetve a hát erejük fitogtatására elkezdtek ezekkel a súlyokkal különböző gyakorlatokat végezni. Pl: Ki tud többször kinyomni egy bizonyos súlyt a feje fölé, vagy egyáltalán ki tudja kinyomni a legnagyobb súlyt ugyanígy?

Teltek múltak az évek és ezek az emberek száraz izomzatra tettek szert, megerősödött a törzset merevítő izmaik és ezek az előnyök idős korukra is megmaradtak, így mentálisan, illetve fizikálisan is a kortársaik fölött voltak. Pont ezért megvizsgálták, hogy mi lehet ennek az oka és arra jutottak, hogy a folyamatos dinamikus mozgás, ami súlyok mozgatásával történt az érrendszerre és az idegrendszerre kedvező hatást gyakorolt, az test megerősödése, acélossága mellett. 

GIRJA[szerkesztés]

1704-ben jelent meg először a szótárukban a Girja (oroszul: гиря.) kifejezés. Ennek többes száma a Giri (гири ), amit mi a versenysportban használunk.

Az 1870-es években Dr. Vladislav Krayevsky megalapította Szentpéterváron Amatőr Súlyemelő Egyesületet. Itt kezdték el tudatos mozgásként foglalkozni a Girjákkal, ahol többszörösen is megbizonyosodott, hogy akik ezt az eszközt használták, lényegesen nagyobb erőt szereztek azoknál, akik hagyományos módon edzettek, saját testsúllyal, más eszközökkel vagy gépekkel.

1900 években a Girja szinte minden orosz erőművész produkciójában benne volt őket hívták és hívják a mai napig is a Girevojoknak.

Innen alakult meg a Girevoj-sport, amit mi manapság Girjasportnak vagy Girisportnak (GS) nevezünk.

16 Kg-os verseny Girja

Ennek a sportnak a fő irány vonala az volt, hogy egy bizonyos technikát egységnyi idő alatt hány ismétlésszámmal tudtak elvégezni. Ez lehet 3-5-10 perces szekciók. A meghatározott időegységek miatt a girja-sport nem csak erő, hanem erő-állóképességi sportág is lett.

De nem állt meg itt a történet, sőt. Az Orosz cári hadsereg is felfigyelt erre a dologra, és jobb híján ágyúgolyókra hegesztett fül segítségével kezdték el edzeni a katonákat. Jelen pillanatban is az Orosz katonaság erő és állóképesség fejlesztésének eszköze a Girja.

Itt nagyjából kialakult az a forma, amit mi Girjaként használunk. Ez egy egységesített nagyságú golyó, amin szabvány méret a gömb és a fogantyú. Ezektől versenyeken nem lehet eltérni.

A GIRJA MENNYISÉGEK KIALAKULÁSA:[szerkesztés]

A mezőgazdaságban az ottani mértékegység szerint használták a súlyokat, így itt is ezt vették alapul.1 Pud =16 Kg. Ebből adódóan hozták létre a súlyokat, ami tehát 16,24,32 kg-ot jelentett.Ezeket használták a versenyre, illetve ezek a verseny súlyok a mai napig. De mivel nem minden ember születik Girevojnak, létre hoztak átlagember számára is súlyokat, ami 8,10,12,14,16,20,24,28,32 kg-ok. Illetve innen lépegetnek fölfelé a súlyok akár 72 kg-ig is.

KETTLEBELL[szerkesztés]

1970 években egy Orosz katona, Pavel Tsatsouline Specnaz egyik kiképző tisztje emigrált Amerikába. Ő (mivel az Orosz katonákat ezzel az eszközzel erősítették és tudta nagyon jól milyen hatása van az emberi testre a Girja), kialakította a RKC/SFG rendszert. Ez egy fitnesz rendszer, ami a teljes testet átdolgoztató hatékony mozgásformává alakult, kevés kimozgással, lényegre törően, elsősorban az erő fejlesztésére alakították ki. Tudni kell, hogy Amerikában mindenért feljelentenek, ezért szükség volt arra, hogy a legkevesebb sérülési lehetőséggel alakítsák ki a rendszert, ami így már eltért jócskán az eredeti Girja gyakorlatoktól és a GS gyakorlatoktól is, viszont így kevésbé támadható, kevesebb gyakorlatot alkalmaz.

Igazából itt kezdődik a különbség. Pávelék kialakítottak egy  olyan golyó rendszert, ami eltér teljesen az eredeti orosz Girja rendszertől és gyakorlatoktól. Ettől a ponttól beszélhetünk Kettlebellről, azaz füles súlygolyóról és girjáról, ami valahol egy, de az útjaik még is kettéváltak.

Kettlebell

A Kettlebellek súlytól függően különböző méretű öntött vasgolyók. A felületük egy erős festékréteggel van bevonva, ami védi a korróziótól és a kopástól. Ezért minden golyónak más a súlypontja, és máshol kell a fület megfogni és mozgatni.

A Girják mérete állandó. Szabvány védi őket (Fül vastagsága 35 mm, fül magassága 110 mm, a golyó átmérő 280 mm). A golyók acél ötvözetből készülnek, ezáltal ellenállóak a külső sérüléseknek. A golyó füle nincs kezelve. Versenyek előtt a versenyzők saját maguk készítik fel a súlyokat a versenyre. A nyelüket finoman felcsiszolják, majd magnézia porral dörzsölik be többszörösen, hogy minél kevésbé kezdjék ki a tenyerüket. Ezek a golyók alkalmasak a "flow", azaz a dobó gyakorlatokra is, tehát kültéren is lehet őket használni, mert nem törnek el a fülüknél, ellenállnak mindennek. A CrosFit versenyeken is ezeket a golyókat használják, mert ez a szabvány. A fülek vastagsága és magassága egyforma, a golyók alsó mérete is egyforma, könnyebb megtanulni így a fogásokat, mert mindegyik golyónál ugyan ott van. A golyók alja lapos, így elsajátíthatunk olyan gyakorlatokat is, főleg erőgyakorlatokat, amikor 2 golyót a talpánál fogva összeforgatunk és így mozgunk vele, ezzel is újabb lehetőséget kapunk a girja világában. 

........................................................................................................................................................................................................................................................................................

[1]www.spartankettlebell.hu