Szerkesztő:Creator350/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Gaál Tibor[szerkesztés]

Gaál Tibor Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett portékarikaturista, grafikus.

Életpályája[szerkesztés]

1961-ben született Budapesten. Tanulmányait porcelánfestőként kezdte a Hollóházi Porcelángyárban. A Tokaji Művésztelepre járt 1980-1987-ig, ahol festészettel, grafikával, kerámiával, faszobrászattal és szitanyomattal foglalkozott. 1984-ben jelentkezett a Képzőművészeti Főiskola grafika szakára. Folyamatosan jelen volt a kulturális életben, hazai és nemzetközi kiállításokon. Az ezredforduló után a karikatúra műfajával kezdett el foglalkozni. Emelett a sajtógrafika is meghatározó tényező lett az életében. Sajátos stílusával és humorával számos hazai napilapban jelent meg, mint például a Magyar Hírlap, Magyar Idő és a Magyar Nemzet. Számos internetes felületen jelent meg több rajza is, ezek közül kettőt említve az Autószektor, valamint Antinetpresszáns webes újságok. 2009-ben elkezdte Nagy Magyarok című portékarikatúra sorozatát, melyben több hazai író, költő, sportoló és művész is megjelent. Ez egy folyamatosan bővülő arcképcsarnok, melyet a felnövekvő generációnak készít, és ezt kultúrmissziónak tekinti. 2018-ban az Országos Széchenyi Könyvtár által szervezett, Budapesti Őszi Fesztivál keretében, a 170 éves magyar karikatúra előtt tisztelegve rendeztek karikatúra kiállítást Bán Teodóra közreműködésével. 2020-ban a Visegrádi Négyek 30. évfordúlójának tiszteletére portékarikatúra vándorkiállítást rendezett a 4 ország (szlovák, cseh, lengyel, magyar) hírességeiből. Jelenleg több helyen is publikál.

Kitüntetések és díjak[szerkesztés]

2009. A Magyar Kultúra alapítvány által szervezett kiállításon különdíjat nyert el, szabadonválasztott témában. 1. helyezést ért el.

2010. A német Tompul által szervezett foci VB tiszteletére rendezett, egy hónapon át tartó karikatúra világversenyen aranyérmes lett a 2500 nevező közül, Puskás Öcsi rajzával.