Szerkesztő:Chery/Codex Vicipaediae/Korrektúra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Korrektúra sablon
{{User:Chery/Codex Vicipaediae/Korrektúra
| link = 
| dátumozás = 
| számok, mértékegységek = 
| központozás, vesszőhasználat = 
| más írásjelek = 
| kis és nagy kezdőbetűk = 
| egybeírás, különírás = 
| idegen nevek toldalékolása = 
| idegen nevek átírása = 
| tömör bevezető = 
| igeidők használata = 
| hivatkozások = 
| források, megjegyzések lábjegyzetbe = 
| webes forrás cite web-bel = 
}}

A Korrektúra sablon a szócikkek vitalapján alkalmazandó. Célja, hogy átláthatóvá tegye azt a munkát, amit a szócikken még el kell végezni, hogy néhány specifikus helyesírási és wikiformai követelménynek megfeleljen.

Paraméterek[szerkesztés]

A legtöbb paraméter használata magától értetődő: ha valamit ellenőriztél, írd be, hogy „ok”. Ha úgy látod, hogy egy korábban ellenőrzött szempontnak már nem felel meg a cikk, töröld ki az egyenlőségjel utáni részt. Minden változtatásnál ellenőrizd a többi minősítés érvényességét is!

Fontos, hogy minden alkalommal, mikor változtatsz a sablonon paraméterein, a „link” paraméterben add meg az általad ellenőrzött verzióra mutató linket. Ezt úgy tudod előcsalni, hogy böngészőben a szócikket megnyitva a jobb oldali „eszközök” menüben a „Link erre a változatra” linkre kattintasz jobb gombbal, majd a felugró menüben a „Cím másolása” pontra bal gombbal. Így vágólapra kerül az URL, amit a sablonba be kell másolnod.

A szempontok[szerkesztés]

Dátumozás[szerkesztés]

WP:FORMA#Dátumok

Számok, mértékegységek[szerkesztés]

WP:FORMA#Számok, mértékegységek

Központozás, vesszőhasználat[szerkesztés]

Terjedelmes téma, az OH hosszasan taglalja. Az Akadémia morzsái: AkH 239–275.

Más írásjelek[szerkesztés]

Ide értendő a nagykötőjel vagy gondolatjel (nem összetévesztendő a kiskötőjellel), az idézőjelek, a százalékjel (tapad az előtte álló számhoz), a fokjel (szintén tapad, kivéve, ha C áll utána) stb.

Kis és nagy kezdőbetűk[szerkesztés]

Angol hatásra szeretünk sokmindent, főleg fordításokban, nagybetűvel írni, ezeknek azonban csak töredéke szorul nagybetűre a magyar nyelvben. Tulajdonnevek, így pl. folyóiratok, intézményesült nevek minden tagját, valamint műcímek első szavát kezdjük nagybetűvel: Magyar Hírlap, Európai Parlament, Egy magyar nábob. Nem nagybetűsek közszavaink, pl. ünnepek, történelmi események neve, nem intézményszerű rendezvények: karácsony, nagy októberi szocialista forradalom, nyári olimpiai játékok, de Budapesti Nemzetközi Vásár. Bővebben minderről: AkH 143–153., OH 139–149. oldalai.

Egybeírás, különírás[szerkesztés]

A helyesírásnak ez a területe szintén nem a triviálisak közé tartozik, azonban van néhány jó támpontunk: szóösszetétel, mozgószabályok. Foglalkoznak vele még az AkH 95–142. pontjai és az OH 90–138. oldalai.

Idegen nevek toldalékolása[szerkesztés]

Tömören: Alapvetően ugyanúgy toldalékolunk minden idegen szót, mint a magyar szavakat, azaz kötőjel nélkül: Kennedynek, Coca-Colától, señorral. Kivételt képeznek a néma vagy bonyolult, magyarban szokatlan betűkapcsolattal jelölt hangra végződő szavak: Concorde-dal, show-ból. Bővebben: AkH 215–217.

Idegen nevek átírása[szerkesztés]

A magyar helyesírás szabályai szerint minden nem latin betűs írású nyelv szavait, neveit magyarosan írjuk át. A Wikipédiában kivétel ez alól a kínai, aminek másképp meg nem honosodott szavait és neveit pinjinben szerepeltetjük. Bővebben, átírási útmutatókkal: WP:FORMA#Idegen nevek átírása.

Tömör bevezető[szerkesztés]

Wikipédia:Bevezető

Igeidők használata[szerkesztés]

Múlt időre múlt időt, jelen időre jelen időt. Kivétel: kronológiai felsorolások. Az útmutatóban: WP:FORMA#Igeidők használata.

Hivatkozások[szerkesztés]

Szócikk szövegében

  1. csak a magyar Wikipédia cikkeire
  2. csak az adott szövegkörnyezetben releváns lapokra
  3. egy lapra egy szövegszakaszban lehetőleg csak egyszer

hivatkozzunk. Bővebben: WP:FORMA#Hivatkozások.

Források, megjegyzések lábjegyzetbe[szerkesztés]

WP:FORMA#Lábjegyzet

Webes forrás megjelölése {{cite web}}(?)-bel[szerkesztés]

A {{cite web}}(?) sablon két okból jó. Egyrészt egységes kinézetet ad a webes források hivatkozásainak, másrészt az „accessdate” paraméterrel gyakorol egyfajta nyomást, hogy a forrást ne csak bedobjuk, hanem ellenőrizzük is. Mindkettő jó dolog, ezért ajánlott használni.

Példa[szerkesztés]

A beillesztett sablon ehhez hasonló képet fog festeni:

Korrektúra – ami kész és ami még nem
(eltérés az ellenőrzött változattól) Ez a táblázat arra szolgál, hogy láthatóvá tegyen néhány helyesírási és formai szempontot, amit a szócikkeken érvényesíteni szeretnénk.

A helyesírási blokk általános helyesírási kérdésekkel foglalkozik, míg a wikiformai blokk a Wikipédia néhány formai, illetve szócikkszerkesztési elvét emeli ki. A szempontok mögötti kis kérdőjelre kattintva bővebben olvashatsz arról, mit is takarnak ezek.

A sablon használatáról bővebben lásd a User:Chery/Codex Vicipaediae/Korrektúra lapot.

helyesírási blokk
dátumozás? ok
számok, mértékegységek? ok
központozás, vesszőhasználat? ellenőrizendő
más írásjelek? ok
kis és nagy kezdőbetűk? ellenőrizendő
egybeírás, különírás? ellenőrizendő
idegen nevek toldalékolása? ok
idegen nevek átírása? ok
wikiformai blokk
tömör bevezető? ellenőrizendő
igeidők használata? ok
hivatkozások? ok
források, megjegyzések lábjegyzetbe? ok
webes forrás megjelölése {{cite web}}(?)-bel? ok