Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Carborobot/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

            A CARBOROBOT nevű forgórostélyos automatikus kazán 1981-ben került szabadalmi bejelentésre, majd 8 országban szabadalmi oltalom alá.  (Tüzelőberendezés darabos tüzelőanyag eltüzelésére, elsősorban családi házak és egyes lakások vagy ezek kisebb csoportja hőigényének kielégítésére  Bejelentés 1980. márc. 11 Magyar (http://epub.hpo.hu/e-kutatas/?lang=HU) Lajstromszám:178846,  EU szabadalmi szám EP0035908B1). A találmány 1983 májusában elnyerte a Budapesti Nemzetközi Vásár nagydíját.  A CARBOROBOT név ennek a találmánynak a védjegye, nemzetközi védjegy (HU 138980, WIPO 680224), 12 országban élvez védelmet. Az automatikus kazán feltalálója Roszmann Ferenc, viszont a védjegy alkotója Bíró Ernő.  A CARBOROBOT Kft-t Bíró Ernő feltaláló alapította 1991-ben, a kazánok fejlesztésére és gyártására, saját tulajdonú üzemekben működik, a volt Csepel művekben. 

            A találmány alapján készült kazánok az 1980-as években elsősorban szén automatikus eltüzelésre használták. A 80-as évek olajválságában a fűtőolaj kiváltására a CARBOROBOT kazánok ezres nagyságrendben kerültek telepítésre iskolákban, kórházakban, lakóházakban és a mezőgazdaságban. Ezekben az években szinte egyedüli megoldás volt a családi házak, iskolák kórházak automatikus fűtésére, mivel az olajválságok a fűtőolaj árát az egekbe emelték. A 90-es évek közepétől a földgáz széleskörű elterjedésével a szén lakossági felhasználása erősen visszaszorult, ám ekkor kezdődtek a biomasszával kapcsolatos kutatások, amelyekben a CARBOROBOT kft. intenzíven részt vett. 

            A kilencvenes évek végén a környezetvédelem és a klímaváltozás miatti gondolkozásmód változás a biomassza felhasználása felé fordította az energiapolitikát. A CARBOROBOT rendszerű kazánok kiválóan alkalmasak a szilárd biomasszából készült fűtőanyagok eltüzelésére, mivel a forgó rostélyszerkezete alkalmas a magas salaktartalmú pelletek, szennyezett faapríték hamuját a tűztérből eltávolítani és biztosítani a folyamatos égést. Ennek egyik nevezetes állomása az energiafű körül kialakult szakmai vita, mivel az energiafűre alapozott nagyszabású termesztési programok során kiderült, a szokványos fapelletes kazánokban az energiafű pellet besül magas a szilícium tartalom miatt, emiatt a pelletkazánok többségében ez nem használható. Ennek hatására elterjedt az a hibás szakmai nézet, hogy a lágyszárúakból készült pelletekkel nem lehet a kazánokban fűteni.  A szakmai dogmának ellentmondóan a CARBOROBOT kazánok elsőként bebizonyították, hogy van jó technikai megoldás a magas szilícium tartalmú és alacsony salak olvadáspontú káliumban gazdag pelletek (búzaszalma, kukoricaszár) jó hatásfokú, tiszta elégetésére. 2004-től vannak használatban szalma és energiafű pellettel üzemelő CARBOROBOT kazánházak.

A biomassza működésű típusok gyártása mellett a szénüzemű típusok nagy mennyiségben kerülnek exportra orosz, mongol, cseh és lengyel piacra még 2015-ben is. 

A CARBOROBOT gőzfejlesztő kazánjai 2010-ben jelentek meg a piacon CARBOROBOT Steam néven. a kisnyomású gőzfejlesztő kazánok kiválóan használhatóak gyümölcsaszaló, lekvárfőző és lepárlóüzemekben (pálinkafőzdékben). A kazánok a megszokott bio fűtőanyagok mellett a gyümölcsmagokat is el tudják égetni és mivel a gyümölcs feldolgozó üzemekben valamint a gyümölcspálinka készítésekor sok gyümölcsmag marad, így nagyon gazdaságos a kazánok használata. 

A CARBOROBOT   kazánokhoz 2009-ben kifejlesztésre került FEEDLAN néven (reg.number 79062579) a fűtőanyag mozgató és adagoló eszközök, éklétrás tárolók, csigarendszerek és vezérlő elektronikák is. AVR és Android környezetben is működő szoftverekkel. Az éveken át tartó fejlesztéseket a CARBOROBOT KFT saját erőből finanszírozta.

Automatikus adagolású CARBOROBOT kazánrendszerek automatikus adagolással  Magyarországon kívül Szerbiában, Ukrajnában, Szlovákiában, Angliában, Ausztráliában és Franciaországban is elterjedtek az évek során.