Szerkesztő:Buribawiki/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Magyar Nők Szövetsége

A Magyar Nők Szövetsége 1989-ben kapta mostani elnevezését. Az egyik legnagyobb civilszervezetként a nők jogainak és érdekérvényesítéséért küzd.

Korábbi elődök:

1945-ben a Magyar Nők Demokratikus Szövetsége (MNDSZ)néven jött létre. A látszólag „pártonkívüli társadalmi szervezet” a nők helyzetének törvényes szabályozását követelte, a férfiakkal való teljes egyenjogúsítás alapján. 1946 elején hagyták jóvá szervezeti szabályzatát, amiben a munkás, paraszt, értelmiségi, háztartásbeli nők politikai és gazdasági problémáinak képviseletét, az intézményes anya- és gyermekvédelem előmozdítását, kulturális és oktatói feladatok ellátását jelölte meg fő feladatnak.

A magas csecsemőhalandóság miatt anyatejgyűjtő és -elosztó állomásokat szerveztek, vándorkelengyéket[1] gyűjtöttek és készítettek, vándorautó szervezettel [2] gyógy- és tápszereket vittek a rászorulóknak. Az éhezőket mozgókonyhákkal juttatták meleg ételhez. Több településen az iskolák, óvodák, egészségházak, kórházak helyreállításába kapcsolódtak be. A járványok elleni kampányként tetvetlenítési akciókat szerveztek, a feltornyosuló szemét elszállításában is részt vettek.[3] Hadifogoly-szolgálatuk a vidéki pályaudvarokra érkező hadifogoly-vonatokat fogadta. Karácsonykor adományokat osztottak, szaktanfolyamokat szerveztek a nők nevelésére, felvilágosítására.

Az első országos találkozó után (1946. április) már egyre inkább a KMP női szervezeteként működött, hiszen fő feladatnak már a reakció elleni küzdelmet, a közigazgatás megtisztítását, a szövetkezetek kiépítését, a széncsata támogatását tekintette. Elnöke 1949-ig Rajk Lászlóné, főtitkára 1949 és 1952 között Jóború Magda, majd Vass Istvánné volt.[4] 1948-ban a többi női szervezetet is az MNDSZ-be kényszerítették, ezzel létre jött az MDP befolyása alatt álló egységes nőmozgalom, átvéve annak jelszavait.[5] Nők Lapja néven képes hetilapot indítottak. [6] A párt- és DISZ-szervezetek erősödésével azonban 1952 elején e szervezeteket felszámolták, s helyettük a szakszervezeten belül alakultak nőbizottságok. Az MNDSZ 1956-ban megszűnt.

A Magyar Nők Országos Tanácsa a MNDSZ utódjakét 1957-ben jött létre.


Gyermekkor

Egyetemi évek

Pályafutás

Képviselt elvek