Szerkesztő:Bináris/Lua-vázlatok

Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


Ezmiez?[szerkesztés]

A Lua egy szkriptnyelv, amely a sablonok rettenetesen elburjánzó, erőforrás-zabáló nyelvét fogja kiváltani a közeljövőben[mikor?]. Ezen a lapon a jegyzeteimet gyűjtöm, a felelősség teljes kizárásával. Akit érdekel a dolog, és szeretne ismerkedni a Luával, mielőtt az első rendes útmutató elkészül, böngészgesse.

Mi lesz a sablonokkal?[szerkesztés]

Maradnak. A Lua a bonyolult, erőforrás-igényes sablonok kiváltására való, nem lesz kötelező az egyszerűek helyett is használni.

Rendszerezés[szerkesztés]

  • A https://gerrit.wikimedia.org/r/#/c/50143/ patch telepítése után a sablonokhoz hasonlóan lehet /doc allapjuk a scripteknek: leírás + kategória
  • Ori Livneh véleménye: mivel egy modul sok függvényt tartalmazhat, érdemes az azonos rendeltetésű függvényeket egy modulban tartani (ennek azért vannak korlátai: több ember dolgozik, és nem biztosan találják meg a korábbit; nem mindig szerencsés kísérletezni a már működő modul lapján; és nyilván lesznek teljesen védett modulok is a sok lapon használt sablonok mintájára).

Hasznos linkek[szerkesztés]

Hogy működik?[szerkesztés]

Létre fog jönni egy új névtér, a Module: (még nincs magyarítva, talán nem túlzott merészség a Modulra tippelni). Ahogy a sablonok a sablonnévtérben vannak, a Lua-programok (szkriptek) a modulnévtérben lesznek. Egy példa Hunyadym tesztje:

Erre pedig így lehet hivatkozni (nézd meg a forrást is):

Egy másik demó Tgr-től: http://scribunto.wmflabs.org/index.php/Module_talk:Huflex (szerkesztési nézetben látszik a „sablonhívás”, felül a Module fülön pedig maga a kód).

A http://scribunto.wmflabs.org/index.php/User:Randrews lapon egy érdekes kísérletet láthatunk: ugyanazok a funkciók párhuzamosan sablonnal és Luával megvalósítva – össze lehet hasonlítani őket.