Szerkesztő:BettiSz./próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Zöld tó egy karszttó, ami a stájerországi Oberort városrészében, Tragöß-St.Katherine-ben található. A tó a Hochschwabi hegység déli részén fekszik. A tó egy olyan hegyomlás által jött létre, ami még az őskorban a Meßnerin hegy déli oldala felől indult el Tragöß irányába.

A tó tiszta vizét a környező hegyoldal hóolvadásából nyeri. A víz ezért hideg (5-6 fokos), a vízállás pedig nagymértékben az évszaktól függ. Legmélyebb koranyáron, ilyenkor a tó legmélyebb pontja körülbelül 10 méter. A délkeleti partnál túlfolyik a víz. A délnyugati oldalról lehet látni, hogy hogyan folyik be a víz a hegybe. Ősszel a tó szinte teljesen kiszárad. Ilyenkor a mezők, padok előbújnak a víztükör felett.

A tiszta víz elnyeli a vörös fényt, ezért vastag rétegekben kékes zöldnek tűnik. A vízben található apró kövek a fény kékes zöld részét tükrözik vissza.

A tó körüli hegyek megváltoztatják a szél irányát. A tó egy teknő-völgyben helyezkedik el, ami a tó hideg levegőjét eredményezi.

A széltől védett kis tó nem képez hullámokat a vízfelszínen. Ezért akár sekély szögből is jó kilátás nyílik a vízre. A fű között a földön látható világos mészkő és kis mennyiségben szétszórt mészpor hozzájárul a víz alatti világossághoz. A tó így lesz smaragdzölden csillámló. A tónak azonban nincs saját iszapos földje. A vízben rendkívül jó a láthatóság, akár 50 méterig is elláthatunk. A gyakran nyugodt vízfelület és a rajta lévő fénytörés miatt a vízfelszín aljáról széles látószögű, éles kilátás nyílik az egész erdőre és a meredek sziklás hegyekre. Háton fekve és függőlegesen felfelé nézve sikerül a jobbra és balra levő hegyeket egyszerre a látkörünkbe helyezni, mivel a búvármaszk üvegjének a teleobjektív hatását kompenzálja a széles látószög által a párhuzamos vízfelületen.