Szerkesztő:Beroesz/MIÉRT NE TÖLTS FEL KÉPET A COMMONSBA?

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Magyar Wikipédia szerkesztőinek levele a Wikimedia Commons adminisztrátoraihoz (tervezet)

Tisztelt Wikimedia Commons adminisztrátorok!

A közelmúltban többször is előfordult, hogy a Wikimedia Commons követelményeinek megfelelő magyar nyelvű fájlnévvel feltöltött képeket nem magyar szerkesztők indítványára nem magyar nyelvű képpé neveztetek át. Ezen képek többsége a Magyar Wikipédiából származott, ahol magyar nyelvű szerkesztők készítették és látták el a Wikimedia Projektek számára megfelelő licenccel, leírással. A képek másik része a Wikimedia Commonsba került feltöltésre, a kívánalmaknak megfelelő dokumentációval és licenccel. Az átnevezett képek többsége Magyarországgal szomszédos ország, részben magyarok által is lakott településeit ábrázolta. Az átnevezés jellemző formulája a rövid angol leírás + nem magyar településnév volt. Egyes esetekben előfordult, hogy a magyar nyelvű leírást később törölték a kép dokumentációjából.

Úgy gondoljuk, hogy a képek nemzeti azonosságának ilyen módon történő megváltoztatása sérti a szerző jogait. A Commons által részben használt CC-BY, illetve CC-BY-SA licencek magyar nyelvű változata szerint a felhasználó köteles megjelölni a szerzőt és a műhöz kapcsolódó egyéb információkat, kiemelten annak címét. A cím a licenc szerint a kép szerves tartozéka, amelyet akkor lehet megváltoztatni, ha a kép átdolgozásra kerül.

A Wikimedia Commons egy nemzetközi és vállaltan többnyelvű projekt, ahol az angolt munkanyelvként használjuk. A Commons keresőrendszerének és kategorizálási rendszerének köszönhetően a képek akkor is megtalálhatók a keresést végző számára, ha az nem ismeri a kép címét. A képek neve a megtalálhatóság szempontjából nem visel kiemelt jelentőséget, átírásuk angol vagy más nyelvre nem indokolt.

A magyarul nem tudó külföldi szerkesztők nem tudják megítélni, hogy a magyar névvel ellátott képek eleget tesznek-e a Commons e téren állított követelményeinek.

A magyar wikipédia szerkesztőinek egy része határozottan igényli, hogy képei áttöltés esetén a Commonsban is magyar névvel jelenjenek meg. Úgy véljük, hogy a Commons által támasztott követelmények betartása esetén (szabad licenc, angol nyelvű leírás, beillesztés a kategóriák valamelyikébe) ez méltánylandó kérés. Ha a Commons az általa támasztott követelmények betartása esetén sem tudja/kívánja a magyar szerkesztők e kérését teljesíteni, akkor azzal a nemzetközi wikiközösség számos alkotást veszíthet el.

Mindezek miatt kérjük a Commons adminisztrátorait, hogy a magyar nyelvű leírással rendelkező és vélhetően magyar nyelven elnevezett képek nevét ne változtassák meg a szerzővel vagy egy magyar nyelvű szerkesztőkkel történő konzultáció nélkül.