Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Bebe30ms

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
     Szabo bela festomuveszrol:





SZABO BELA  Marosvásárhely, Romania
    
  *Életrajz :
     A festo,Szabo Bela Nyarad-menti kis varosban,Nyaradszeredaban szuletett 1974 November 23-an.Edesapja Nyaradszentimrei es edesanya Rigmanyi szarmazasuak,egyszeru,becsuletes es tiszteseges emberek akik meg a festo szuletese elott Marosvasarhelyre koltoznek,itt is elnek.

A festo mar gyerekkoraban szenvedelyt erzett a festes irant, konyvekbol mintakat festet meg szinesceruzakal es vizfestekel(varo-mintas konyv:Rozsa-kosar!) Szulei ennek ellenere megis zenei korre irassak az akkori "pioner-haz"ba hegedu-es zenei korre!Ezt nem kedveli..teljesen tehetsegtelenek bizonyul es vegul ebbol ki is marad. Az iskolas evek elejen is iskolas fuzeteit szamtalan rajzokol diszitett amiert tobbszor szidast kapott tanitonenijetol.De egy kisebb baleset soran bekovetkezet keztores alkalmavalmegis..az akkori Soos Anna tanitinenije kifestos konyvet es szinesceruzat visz vigaszul a tanitvanyanak,Szabo Belanak. Az V-ik osztalytol valt erdekesebbe szamara a festes amikor a rajrorat az akkori "Gumi-P."tanaruk reszletes ismeretekel es jo oktatasal segitette! Ez idotol mar kepesege a festoi adottsagarol kezd kibontakozni...kepeit az iskolai kiallitasokra is elviszik es kiteszik.Az V-VIII. oszt.kozti idoszakban melyebben beletanul az alkotas szerkezeti es foleg a szinkeveres vilagaba! A kesobbi iskolai eveibel emlitesre melto,hogy liceumi eveiben megkedvelte a muszaki-rajz es ennek szepseget is,osztalyabol legkitunobb rajzai neki voltak.Ez idotol jellenek meg elso fontosabb alkotasai...ezek kozul a legelsot gyerekkori baratja Benedekfy Miklos reszere festette es ajandekozta..."Sziklas tajat,fennyveserdo es agy vizpart"-ot abrazolo akril festmenyt!E tajat kedvenc olvasmanyai indianregenyeibol ihlette..."az utolso mohikan"c.konyv alapjan. Szamos akril-viz alapu kepeit elajandekozzta...mig 2005-2006 elejen kiprobalja a szamara adig rendkivul neheznek tartot olaj-tekikat!Elso olajfestmenye maris egy sikeres kep lett...egy masik lelki-jo baratja ifj.Puskas Ferike reszere ajandekoza:"Bergenei szuloi haz"c alkotas. A fiatal festo 2006-ban ,felbuzdulva a jol sikerult alkotasan...ugy erzi eljott az ido egy komolyabb lepes fele,eletenek festoi palyafutasa elso es meghatarozo lepeset fontolgatja.A Marosvasarhelyi Var udvaraban rendezett festok kiallitasa hozza a nagy otletet miszerint eldonti:elkeszitti es megszervezi elete elso kiallitasat! Munkahelyerol szabadsagra megy,ezt hoszabitja es 3 honap allatt elkesziti az osszesen 27 kepbol allo elso egyeni kiallitasat. A kiallitott festmenyek tajakat,viragmezo es a termeszetet abrazoljak javareszt de olyan kepek is ide sorolhatoak mint a "bucsut into holgy"...vagy "az oreg halasz".."hazafele vezeto ut","bergenyei alkony" es a "visegrad"c.muvei melyeket atgondoltabb tema alapjan keszitette es amelyekhez emlekei is kotik. Szabo bela kiallitasarol a helyi marosvasarhelyi radio tudositott es a helyi lapokban is olvashattunk errol.(nepujsag,24ore muresene es mas) Jovobeli tervei kozt tovabb szerepelnek a muveszet esen formait,a festes alltal adott lehetosegeket kihasznalni olyan iranyba amelyik nemcsak erdemet es elismerest de jotekonysagi celokat is szolgalhat !!!

    *Díjak :	
        1980-1990 kozt alltalanos iskolai kiallitasokon szerzet elismerest.

2006-ban megtartotta elso egyeni kiallitasat es tagja lett a Maros Megyei Festok Szovetsegenek (A.A.P.Mures)

      • Muveinek jelentos resze van magantulajdonban kozismert szemelyisegeknel,az orszagban es a hataron tull is.
    Személyes érdeklődés :	
       Atfogo festeszet..multbeli es uj,modern,..rajz es muszaki rajzok..szerkezeti rajz,epiteszeti es szerkezeti elemek,hazepitesi rajz...egyszoval:minden ami kapcsolodik.
     
       Minden tisztelt erdeklodonek tovabbi informacioval a kovetkezo e-mail cimen szolgalhatok adatokat:
                              bebe30ms@yahoo.com


>>>MEG SZERKESZTES ALLATT!!! FOLYTATAS HAMAROSAN!>>>