Szerkesztő:Beasttamas/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A borotvakés a hagyományos nedves borotválkozás (wet shaving) klasszikus eszköze. Jellemzője a nyélbe hajtható penge, ami biztonságos tárolást, szállítást és használatot tesz lehetővé, akár otthoni körülmények között is. A biztonsági borotvák megjelenésével csökkent ugyan a népszerűsége, de még ma is sokan használják. A namai napig gyártanak borotvakéseket világszerte, valamint az antik borotvákkal is aktívan kereskednek napjainkban.

A borotvakések használata alapvetően megfelelő gyakorlatot igényel.

A borotvakés megalkotása[szerkesztés]

Az első összecsukható borotvakés az angliai Sheffield városában jelent meg 1680-ban, melynek végleges formáját 1740-ben Benjamin Hunt alkotta meg. Ennek már hollow grind kialakítású volt a pengéje, melyet öntéssel hoztak létre. A borotvakés készítésének teljes folyamata Hunt találmánya.

Később a borotvakés készítésének ezen technológiáját a franciák is átvették, így a mai napig kaphatóak a „Sheffield silver steel” anyagból készített borotvakések. Jellemzőjük a mély fényű, szépen polírozott felület, és a jó minőségű szénacál anyagfelhasználás.

A cserélhető pengés borotvák megjelenésével a borotvakések népszerűsége egyértelműen csökkent. Hosszú távú előnyei ellenére egyre többen tértek át az eldobható pengés borotvákra, mivel azoknál nincs szükség rendszeres élezésre, továbbá ezen újkori borotvák használata is jóval biztonságosabb biztonságosabb.

A borotvakés részei[szerkesztés]

A borotvakés két fő alkotórésze a penge és a nyél - e két alkotórészt egy szegecs rögzíti egymáshoz olyan módon, hogy a penge könnyen elfordítható legyen.


A penge

A penge anyaga túlnyomó részt magas széntartalmú szénacél. A szénacél alkalmas arra, hogy a legfinomabb penge-szemcseszerkezetet hozzák létre, ami nagyon fontos a tökéletes él kialakításához.

A penge elkeskenyedő vége a farok, amely a kés stabil tartásában segít. Nyitott állapotban ezt a gyűrűs és/vagy kisújjal kell tartani. A penge szélesebbik része a szár. Ennek a forgó szegecs felé eső része a pengető, ami általában rovátkolt, hogy használat közben ne csússzon meg. A penge kiszélesedő részén van kiképezve a vágóél és a gerinc. A vágóél és a pengető között található a váll, amely főleg a hollow kiképzésű pengéknél a vágóél stabilitását adja. A penge orrának kiképzése különböző lehet. Általános a lekerekített forma, amely azért szerencsés mert a penge orra nehezebben karcolja meg a bőrt használat közben.

A penge méreteinek meghatározás inch-ben történik, törtszámokkal. A 8/8-os méret megközelítőleg 25mm szélességet jelent. A legelfogadottabb a 3/8 és a 7/8 közötti méret. Ezeket használják a leggyakrabban, de előfordulhat ettől eltérő méret is.

Váll

A váll, más néven stabilizátor szerepe a vékonyra köszörült penge stabilizálása. Létezik váll nélküli, illetve dupla vállas kiképzés is.

Penge profilok

Sokféle pengeprofil létezik, de mára a legelterjedtebb a hollow grind kialakítás. A hollow grind kialakítás egy alapvetően vágásra csiszolt konkáv forma, amely igen éles, ámde törékeny pengeélt eredményez, mely gyakori karbantartást igényel borotvaszíj segítségével.


A nyél

A nyél szerepe elsősorban a védelem. A pengét a nyélbe hajthatjuk, így védi a pengét a sérülésektől, illetve megkönnyíti a tárolást és a szállítást is. Anyaga többféle lehet. Általánosan elterjedt a műanyag, de léteznek csont, szaru, fa és alumínium nyelek is.

A nyelet a pengéhez egy szegecs rögzíti, amit úgy helyeznek be, hogy a penge könnyen becsukható legyen. A két nyélpanel egymáshoz rögzítését a nyél másik végén szintén szegecs látja el. Léteznek olyan nyelek, ahol egy harmadik, távtartó szegecs is van a nyélpanel közepén. Ez extra stabilitást ad a nyélnek, használata nem túl általános. A nyélpanelek közötti optimális távolságot a nyél végében található ék hivatott biztosítani. Ennek a pontos beállítása és kicsiszolása egy nagyon összetett feladat. Ez határozza meg, hogy a penge milyen mélyen záródik a nyélbe. Fontos hogy ezt nagyon pontosan kerüljön illesztésre, különben a penge kilóghat a nyélből és komoly sérüléseket okozhat.

A borotvakés karbantartása[szerkesztés]

A borotvakések karbantartása általánosságban a tisztán, szárazon és élesen tartást jelenti. Tisztítása történhet meleg vizes átmosással, illetve vegyszeres fertőtlenítéssel lehetséges. A vegyszereknél figyelni kell, hogy ne károsítsa a pengét és a nyelet, illetve bőrbarát legyen. A legalkalmasabb erre az alkohol. A kifőzés nem javasolt, mert a nyélanyagok nagy része ezt nem bírja.

Az élezés egy összetett művelet. Alapvetően két részre bontható. Az egyik a fenés, ami minden borotválkozás elött otthon egy bőrszíjon elvégezhető, illetve elvégzendő, ha hosszabb távon szeretnénk a késünket élesen tudni. Ha ez már nem vezet eredményre, akkor kell a megfelelő szakértelemmel rendelkező szakember segítségével megéleztetni.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]