Szerkesztő:Bath

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bath a bristol-i csatornátol nem messze helyezkedik el

Bath (Bath Spa) egy Anglia délnyugati részén található, gyógyfürdőiről nevezetes város, 159 kilométerre nyugatra London központjától és 21 kilométerre délkeletre Bristoltól.

A város, az Egyesült Királyság egyetlen természetes melegvizes forrásával büszkélkedhet. A legkorábbi dokumentációk szerint a város római fürdőként volt nyilvántartva, de egyes történészek úgy vélik, hogy alapítása ennél előbbre tehető. Bath, forrás vizének gyógyhatásáról volt ismeretes Shakespeare idejében és az arisztokrácia által sűrűn látogatott kulturális központ volt. XVIII-ik és XIX-ik századbeli népszerűségének köszönhetően a város épitészete a rokokó és neoklasszicista stílusok jegyeit hordozza, melynek legjobb példája a Royal Crescent (Királyi Félhold). A város az UNESCO által a világörökség részévé lett nyílvánítva; lakossága 80 000-re tehető.


Geográfia[szerkesztés]

Hajózsilip Bath-ban

Fekvés és megközelítés[szerkesztés]

Bath az 51°23′ hosszúsági és 2°22′ szélességi és fokokon helyezkedik el. Körülbelül 25 kilométernyire délkeletre található Bristol-tól és öblétől, mellyet az A4-es úton keresztül lehet elérni. Vonatállomása, a Bath Spa, a Nyugati Vasútvonalhoz (Great Western Railway) kapcsolódik.

Kisebb hajók számára Bristol és a tenger egyaránt megközelithetők az Avon folyón, melly szintén beletorkollik a Temzébe és így London felé is biztosítja az utat a hajósforgalomnak. Ez az útvonal hosszú éveken keresztül le volt zárva, de a 1900-as évek vége felé helyreállították és az úgynevezett "narrow boat" (keskeny hajó) tulajdonosai közt nagy népszerűségnek örvend.