Szerkesztő:BarcsiAkos2005

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Tom Charlie&Roger Boonty[szerkesztés]

Tom Charlie&Roger Boonty
Információk
Eredetbrit Egyesült Királyság, London
Alapítva1960. május 3.
Megszűnt1969. december 2.
Aktív évek1960-1969
Műfajrock, pszichedelikus rock, progresszív rock
KiadóDouglas Studio, Burt&Burt Records
Kapcsolódó előadókThe Charlies, Different Clones, R.G.R
Tagok
Tom Charlie (elhunyt)

Roger Boonty (elhunyt)

Chris Charlie (elhunyt)
Korábbi tagok
James Oxford
SablonWikidataSegítség

A Tom Charlie&Roger Boonty nevű angol rock együttes 1960. május 3.-án alapult Londonban. Alapítói a szegénysorból jött Roger Boonty zongorista és a már zenélgetésből megélő Tom Charlie. Az alapítók között volt még Christian "Carlos" Charlie dobos is. A zenekar minden idők talán egyik legnagyobb együttese volt, de 1970-ben feloszlott.

Története[szerkesztés]

Alapulás, kezdetek (1960-1961)[szerkesztés]

A Lewis Club nevű szórakozó helyen találkozott egymással először a két zenész. Roger Boonty (eredeti nevén Ron Boons) éppen ott iszogatott, amikor Tom Charlie és Carlos Charlie lépett föl. Az előadás végén megkereste őket, majd elkezdtek egy saját projekten dolgozni. Eleinte Charlie dalait dolgozták át, majd Boonty is elkezdett írni dalokat és szövegeket is. Annyi pénzt összegyűjtöttek, hogy Boonty már megtudott élni. Mivel ehhez hasonló zenét máshol nem nagyon lehetett hallani, hamar felkapott zenekar lettek. Boonty életébe ekkor lépett be a cigaretta, amelyet elég nagy mértékben fogyasztott. Megkereste őket George Douglas producer, hogy kiad nekik egy lemezt. Persze a zenekar élt a lehetőséggel és kiadták a "The Tom Charlie&Roger Boonty" című nagylemezt. Az album még inkább berobbantotta a lemezt, annyira, hogy Boonty vett egy saját Fender Rhodes zongorát, majd 1962-ben egy Hammond orgonát. Viszont ki akartak törni a beatzene és klasszikus rock műfajokból.

A The Farmer's Bread korszak (avagy a berobbanás)[szerkesztés]

Bár már amúgy is eléggé befutott a zenekar, még nem tartottak a The Beatles szintjén. Boonty elkezdett szövegeiben a közönséghez szólni, humoros, érzelmes és lázadó zenéket írt. Rengeteget úgy, hogy közben alkoholt fogyasztott. Például az Old Farm című dalt, ami egy öreg tanyáról szól, ami nem tudta fel venni a versenyt a kapitalizmussal, így a legtöbb állat alkoholista, drogfüggő lett, vagy elment más tanyára és meggazdagodott. Ezeket a dalokat csokorba fűzték, majd 1963-ban kiadták a "The Farmer's Bread" című lemezt. A siker azonnal jött. Nem sokkal később aranylemez lett, majd elhívták őket Amerikába egy turnéra. A zenekar meggazdagodott, majd elkezdődött bohém életük. Egész nap alkoholt, drogokat, nőket és cigit fogyasztottak.Elkezdték harmadik nagylemezük felvételeit 1963 őszén. Ezen a lemezen hallható a ChickenDuck című dal, ami az első pszichedelikus rock dal, ugyanis Boonty LSD hatása alatt volt, miközben írta. 1964-ben kiadták a "Come on Baby"! című lemezt.

A TRRR! korszak[szerkesztés]

1965-ben inkább a pszichedelikus rock ihlette meg a bandát. Elkezdtek dolgozni a "Trrr!" című lemezen. Ez azt jelentette, hogy majdnem minden számot illuminált állapotban, LSD hatása alatt írtak. A lemez, ennek ellenére aranylemez lett és a rajongók egyik kedvence. Ez a pszichedelikus korszakuk 1967-ig tartott. Már elkezdődött a banda lefelé ívelése, ugyanis Boonty magánéleti gondjai kihatással voltak a zenekarra. Menyasszonya elhagyta, alkohol és cigaretta függőségével is harcolt és Charlieval is egyre romlott a kapcsolatuk. Az 1967-es "Before the Sun Comes up" című lemez után elkezdtek b terveken gondolkozni. Charlie és Carlos elkezdett saját dalokat írni, ahogy Boonty is. A többi dalt, amit írtak bevegyítettek egy utolsó lemezbe, ami az "End?" címet kapta."

A Felbomlás[szerkesztés]

1969-ben Boonty és Charlie összevessze váltak el egymástól. Utolsó lemezükön kívül semmit nem tettek, sem búcsúkoncertet sőt be sem jelentették a feloszlást.

A tagok a felbomlás után[szerkesztés]

Roger Boonty 1971-ben csatlakozott a Different Clones nevű progresszív bandához. 1979-ig kiadtak hat lemezt és elég sikeresek voltak. 1981-ben megalapította az R.G.R nevű együttest, majd 1987-ben ez is feloszlott. 91-ig depresszióba esett, de végül letette a cigit és az alkoholt, majd szólókarrierbe kezdett.

Tom Charlie és Carlos 1969-ben megalapította a The Charlies zenekart, ami csak 1973-ig tartott ki, ugyanis New Yorkban lelőtték Carlost, ugyanis belekeveredett egy maffia ügyletbe. Végül Charlie is szólókarrierbe kezdett.

Tagok[szerkesztés]

  • Tom Charlie: Ének, Elektromos és akusztikus gitárok, vokál, ütőshangszerek
  • Roger Boonty: Ének, Hammond orgona, Rhodes, vokál, Moog, zongora, szintetizátorok
  • Christian "Carlos" Charlie: Dobok, vokál, ütőshangszerek
  • James Oxford: basszusgitár, vokál

Diszkográfia[szerkesztés]

  • The Tom Charlie&Roger Boonty (1961)
  • The Farmer's Bread (1963)
  • Come on Baby! (1964)
  • Trrr! (1965)
  • Before the Sun Comes Up (1967)
  • End? (1969)