Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:BLAZE320

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Pszichedelikus gombafajták


Történet[szerkesztés]

A pszichedelikus gombák, más néven mágikus varázsgombák , az LSD hatásával bíró drogok. A gombák hatását a kezdetektől ismerte az emberiség. A szibériai sámánok kedvelt segédeszköze volt a légyölő galóca (Amanita muscaria), amely megnyitotta előttük az utat a szellemek világába. Közismert az ősi dél-amerikai indián törzsek (aztékok, toltékok, maják) vonzódása a "szent varázsgombákhoz", melyeket gyakran használtak vallásos-mágikus szertartásaikhoz. Az aztékoknál külön istene volt a pszichedelikus növényeknek: Xochipilli, a virágok istene, a "virágos álmok védelmezője". A szertartásokat, néhány törzs varázslói, a mai napig használják, melyekbe a nyugati világ sokáig nem nyerhetett bepillantást. 1955-ben R. Gordon Wasson és barátja, Allan Richardson Mexikóban részt vehetett egy sámán szertartáson, ahol fogyasztottak a gombából. Tapasztalataikat a Life magazinban tették közzé. Ezzel kezdetét vette a pszichedelikus mozgalom. A használatban lévő leggyakoribb gombafajták: Panaeolus sphinctrinus, subbalteatus (benanosis); Psilocybe baeocystis, caerulescens, cyanescens, mexicana, pelliculosa, semilanceata, stuntzii; Stropharia (Psilocybe) cubensis. A pszichedelikus gombafajták fő hatóanyagai a pszilocibin, a pszilocin, illetve kisebb mértékben a baeocisztin és a norbaeocisztin. Pszilocinból a halálos adag a hatásos dózis 641-szerese (ugyanez az érték az A-vitaminra 9637, az LSD-re 4816, az aszpirinre 199, a nikotinra pedig 21). Felhasználás: A friss gombák ehetőek nyersen is, készítenek belőle teát valamint szárított, ledarált formában különböző ételekbe szórják. Tejtermékek és kálium tartalmú ételek keverésével veszélyes lehet.

Hatás[szerkesztés]

Az LSD hatásaival megegyeznek. Az első jelek a fogyasztás után 10-20 perccel jelentkeznek, vagy nagyfokú nyugalom, vagy jelentős aktivitás jellemzi az állapotot és furcsa, vicces dolgok jutnak eszünkbe. Majd a katapultáltság érzés következik, azaz elindul az illető felfelé. Kb. a 40. percben kezdődnek a hallucinációk, lehunyt szemmel kezdenek kivehetővé válni a minták, spirálisok. A 130. percben teljesedik ki a hatás. A visszatérés a 300. perc körül esedékes, az utazó ilyenkor kezd visszaemlékezni arra, ki is ő és mit keres a Földön. 6 óra elteltével véget érnek a tünetek, de befolyásoltság érzete azonban napokig, sőt hetekig is eltarthat. Ha nincsenek jól elrágva a rostok, vagy ha a pszilocibin interferál valamilyen étellel a gyomorban, rosszullétet is okozhat.

Veszélyek[szerkesztés]

Az LSD-hez hasonlóan okozhatnak bad tripeket, pszichotikus reakciókat. Az LSD-vel kapcsolatban, Timothy Leary által megfogalmazott pár mondat a varázsgombákra is érvényes: ˝Az acid nem való mindenkinek... csak az egészséges, vidám, jó humorérzékkel és önbizalommal rendelkező embereknek. Az, hogy valaki ehhez az ’elithez’ tartozik-e, teljes mértékben az egyéni megítélés kérdése. Ha nem bízol magadban, az önkontrollodban, a rátermettségedben, nagyon kérlek, ne nyúlj ezekhez a szerekhez. ˝˝

[1]