Szerkesztő:Apogr/11. példa: homogenizáció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

apropó:

"egységesítés, különböző szintek, elemek, méretek, stb. keveredése a wikipédiában" - vita (példa a "nagykalapos" szavakra)

A homogenizáció en:homogenization szó egyértelműsítést igényel, mert jelenti a tej homogenizálását, ahogy az angol wikipédiában keresve megtaláljuk, és még mást is (többek közt olyant is, amit csak kívülről lehet a wikipédiában megtalálni ezen a néven, ugyan csak egyszer sikerült). Az a művelet, amellyel valaminek az összetételét egyneművé, egyformává vagy homogénné, egységessé teszik.

A homogenizáció a kulturában abból a feltételezésből indul ki, hogy a kultúra vízszintesen tagolható, így vannak alacsony és magas szintjei, az előbbire példa a szociális szubkultúrák, a tanulatlanok, a vidékiek, és az elmaradottak által képviselt értékek, és van a magas kultúra (angolul high-brow), amelyet a kialakult intézmények, ileltve azok által elismert, rendszerint magasan képzett személyek teremtenek meg vagy képviselenek. Egy hasonlat szerint magas kultúrájú az az egyén, aki ha egy kolbászt lát, Picasso-ra gondol.

Ebben a helyzetben az is fontos, hogy a kultura népszerűség szerint is sorolható, és úgy tűnik (tömegesen, statisztikailag) népszerű az, amely tartalmát tekintve nem tartozik a magas kultúrához, és jellegzetes népszerű elemekből építkezik. A magas kultúra képviselői és hívei ebbe nem tudván belenyugodni a tömegközlési eszközök megjelenésekor elkezdték a különböző szintű kulturális elemeket vagy témákat a médiában keverni azért, hogy a kereskedelemben árukapcsolásként ismert technikával a magasabb kultúra körébe tartozó termékek is jobban eladhatóak legyenek.

A homogenizációt rögtön politikai színnel is ellátták és azt állították, hogy mindez a demokratizmust szolgálja, amelyet közelebbről a hozzáférés, a bánásmód, a lehetőség, stb. terén igényelt egyenlősítő társadalom jellemzőjének gondoltak. Mindez szorosan öszefügg azzal, hogy a folyamatos külvilági tartalomforrásban az egyének végülis milyen válogatással és tagolási technikával élnek, és mit tekintenek egynek, mit tekintenek összefüggőnek, és ennek megfelelően saját észlelési, gondolati áramukat mi szerint tagolják.

A wikipédia szempontjából például célszerű, ha a használt szókincs a közös nevező alapján egyszerű, vagy ha nem az akkor önmagán belül összekapcsolja azokat a szavakat vagy jelentéseket, amelyeket nehéz megérteni azokkal, amelyek az előbbieket megmagyarázzák vagy megvilágítják. Mindez abban a reményben, hogy az emberek tanulni akarnak, és nem ragadnak meg egy olyan szinten, ahol néhány száz szóból áll a szókincsük, és ahol úgy beszélgetnek, hogy "izéld már meg a hogyishívjákot!"



Irodalom:

(h. a felsőoktatásban)

Hrubos Ildikó: Differentiation, diversification, and homogenization in higher education / Ildikó Hrubos. - [S.l.] : [s.n.], 2003. - [8] fol. ; 31 cm Fénymásolt. - Bibliogr.: p. 68-69. - Klny.: European Education, vol. 34. no. 4. 2002/2003, p. 56-69.

(a növény- és állatvilágban)

Cowie, R. H. (2001): Decline and homogenization of Pacific faunas: the land snails of American Samoa. Biological Conservation, 99(2): 207-222.

Más írású angol nyelvű változata: homogenisation

Külső link:

(h. a progr. nyelv használata a neten)

http://www.bsdg.org/2004/08/net-and-language-homogenization.shtml