Szerkesztő:Ambientcoach/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ambient Coaching - A világod színei- - egy új szemléletű coaching modell

A nother

M eaning

B alance

I nsight and

E motional

N ecessity by

T hinking in another way.

Az Ambient Coaching célja, hogy a meglévő értékeink ismeretében, tudatában határozzuk meg a fejlődési irányunkat, éljük az életünket. Ahogy a használati cikkek terén sem mindig a legújabb a legjobb, ugyanúgy az értékeinket, készségeinket, képességeinket is fel kellene térképeznünk mielőtt új irányokat szabnánk meg magunknak. Nagyon sok minden fejleszthető, rengeteg eszköz áll rendelkezésre, ebben a felgyorsult világban majdnem minden elérhetőnek tűnik. De valóban szükségünk van mindenre, a fogyasztói társadalom üzenetei minden szinten megjelenhetnek?

Az események pörgése, a sok újdonság, állandó változás hatására néha elfelejtünk megállni vagy talán nem is akarunk, rohanunk, fejlődünk, tanulunk, gyarapodunk, és mindezek ellenére eljön az a pont amikor már ezt is kevésnek érezzük és mindent elölről kezdünk, csak most már mást fejlesztünk, mást tanulunk ezáltal mást is gyarapítunk, és megy a körforgás, miközben a megteremtett, megtapasztalt, megélt értékek ott vannak velünk, csak éppen nincs vagy csak részben van róluk tudomásunk, nem értéknek látjuk, nem értéknek érzékeljük őket.

Mert nincs időnk a fejlődésben, tanulásban, rohanásban mindezt észrevenni vagy talán nem is akarjuk, lehet, hogy a negatív, kellemetlen történések kötik le annyira a figyelmünket, hogy már nem marad erő, idő az értékeket is meglátni, megtalálni.

Amit az ambient coaching céljának tűz ki, első lépésként a szemléletváltás, a perspektívaváltás képességének fejlesztését, hogy megpróbáljunk másképpen tekinteni magunkra és a környezetünkre, megállni egy kis időre, legalább annyira, ameddig megtaláljuk az értékeinket. Utána, már a következő lépésekben választhatunk a kincseink közül, csiszolhatjuk, fényesíthetjük őket, hogy még szebbek, még értékesebbek legyenek, és közben megtanulunk másképpen tekinteni rájuk, értékelni őket, hiszen ezek már a miénk, a mi érdemünk, és nem utolsó sorban önbecsülésünk, kiegyensúlyozottságunk zálogai.