Szerkesztő:Adam Monrovia/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kántás Győri Andrea
[[Fájl:Győri Andrea író 2014-ben|369X370|Győri Andrea 2013-ban, Budapest]]
Győri Andrea 2013-ban, Budapest

Életrajzi adatok
HázastársaKántás Andor pilóta
SablonWikidataSegítség

Győri Andrea (Székesfehérvár, 1973. december 23. –) író, újságíró, kommunikációs szakember. Édesanyja P. Boda Ilona festőművész, (akinek munkái olaj hatású aquarellek. Számos díjjal rendelkezik, kiállításai népszerűek a stílust kedvelők körében) Testvére Dr. Péterfi Ádám Axel büntetőjogász-közgazdász. Férje Kántás Andor pilóta [[1]]

Szakmai életrajza[szerkesztés]

Pályafutását székesfehérvári, országos budapesti és veszprémi médiumokban folytatta. Korai, szárnypróbálgató éveit a Fejér Megyei Hírlapnál és az Ifjúsági Magazinnál kezdte, majd a Diákújságírók Országos Szövetsége (DUE) [[2]] riportpályázatain lett 1991-ben első, 1992-ben pedig második helyezett. Ezt követően a Petőfi Rádió gyakornoka, később munkatársa lett. Tíz éven dolgozott a Magyar Televízió különböző szerkesztőségeiben élő adások és dokumentum- valamint utazási sorozatok szerkesztőjeként, riportereként. Ezzel párhuzamosan a Zikkurat Produkció és a Sziget Produkció Stúdió Virágzó Magyarország című sorozatának szerkesztő-rendezője volt. A kereskedelmi televíziózásban az RTL KLUB Reggeli című műsorának szerkesztőjeként vett részt, valamint több vidéki rádióban és televízióban dolgozott, mint pl a székesfehérvári Vörösmarty Rádiónál, a Fehérvár Televíziónál és a veszprémi Rádió Jamben. Televíziós és rádiós munkásságát az etűdök, jegyzetek, publicisztikák írása is jellemezte. 2009-ben Keszthely mellé, Balatonberénybe költözött, ahol tevékenységét karitatív területen folytatta, miközben elkészítette első hosszabb lélegzetű, egyben sikeres, a mértékadó kritikusok szerint kultikus írását, Az Örömlény [3]című regényt, amely először 2014-ben, majd 2015-ben került a könyvesboltokba.

Karitatív tevékenységei[szerkesztés]

A szerző felnőtt életpályája során évtizedek óta a kiszolgáltatottak sorsáért harcolt, felsőoktatási tanulmányait is részint ez irányban folytatta. A gyermek-és állatvédelem aktivistája. Nevelőintézetben élő gyermekeknek igyekszik otthont találni, ezzel segítve a családba integrálásukat. Elhagyott, vagy megkínzott állatok életéért és szellemi-lelki rehabilitációjáért tevékenykedik. Ugyanakkor írásaiban szeretné felhívni embertársai figyelmét arra is, hogy a világ, és a benne élők sorsa nézőpont és viszonyítás, hozzáállás kérdése. Az Örömlény című kötet részben önéletrajzi ihletésű, részben számos, különböző sorshelyzeteket megélt családokkal készített interjú végeredményeként formálódott regénnyé, amelynek a folytatása, egyben lezárása 2015-ös év végi megjelenéssel várható.

A KELLO, Könyvkultúra Magazin [4] [5] könyvtáraknak szóló ajánlása a műről[szerkesztés]

ÖRÜL VAGY ŐRÜL AZ ÖRÖMLÉNY? MEGJELENT: 2015. március 20.

Tisztelt Uraim! Megkérhetem-e Önöket arra, hogy itt, ország-világ előtt, töredelmesen és végérvényesen bevalljuk, hogy a két nem között mégis csak nem a miénk, hanem a női a keményebb? Amíg jön a válasz, addig olvassuk el a Győri Andrea Örömlény című könyvét, nosza, uccu! Mivel lehet „eladni” a mai modern, küzdelmes nő témáját? Ez egy frivol kérdés, ugye. Mert a válasz is az: a nővel. Győri Andrea egy húzós kalandra invitálja az olvasókat, egy olyanra, melyben nem szinglizésről, nem nyafkázásról, meg a plázazásról, shopping-zombulásról, pasivadászatokról van szó, hanem az eredeti, valós életről. Az életről, ahogy egy nő ma Magyarországon, avagy a világon megéli. És megérti. A kötetről készült egy brutálisan és szemtelenül jó összegzés a szerző részéről, így az Örömlény esetében én most egy jó nagyot idézek: „A családfámban nem szerepel a Rotschild név és Dagobert bácsi sem, így fontos életcélom lett még a pénzkeresés, hogy végre azt tehessem, amit csak szeretnék. Bejártam Amerikát, pucoltam edényeket, idős emberek pelenkáját, időnként a lelkiismeretemet is. Építettem házakat, hogy elbukjam az árát a párkapcsolataimban, burkoltam, csempéztem, ablakokat cseréltem- és nem ugrottam ki egyiken sem az aktuális összeomlásaim alkalmával, amire határozottan büszke vagyok. Pénzem nem lett, szabadságom igen. Eközben hajszál híján megúsztam a diliházat, megismertem tisztességes kurvákat és tisztességtelen feleségeket, és olyan önismereti utat jártam be, amit ha lehetne, receptre írnék fel mindenkinek. Rájöttem, semmi bajom nem lesz, ha krumplis tésztából csinálok fasírozottat éhenhalás ellen, ha tejfölt kenek az arcomra méregdrága krémek helyett, és ha egyedül kell leüvöltenem a részeg szomszéd fejét, mert nincs a házban férfi – mármint rajtam kívül. Fruska korom óta a médiaszakmában dolgozom, van kameratapasztalatom, tudok kérdezni és válaszolni, és azt hiszem, a külsőm még mindig piacképes.” Aki erre se kapja fel a fejét, annak talán nincs is!

Források[szerkesztés]

  • Könyvpremier - A Duna televízió interjúja a szerzővel [6]
  • Vörösmarty Rádió, Székesfehérvár
  • Kodolányi János Főiskola
  • Magyar televízió
  • Magyar Rádió
  • Az Az Örömlény [7]című regény hivatalos, de majdnem privát weboldala
  • Az Örömlény szerzői Facebook oldala [8]

[[Kategória:Magyar újságírók]] [[Kategória:1973-ban született személyek]] [[Kategória:Magyar kortárs írók]] [[Kategória:Székesfehérváriak]] [[Kategória:Élő személyek]]