Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:AdamJ~huwiki/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Harry Potter[szerkesztés]

A Harry Potter[szerkesztés]

A Harry Potter egy hétkötetes, fantasy műfajú regény. E varázslattal teli történetet J. (Joanne) K. (Kathleen) Rowling írónő írta meg. Főszereplője egy kamasz Harry Potter nevű fiú, és két barátja, Ronald Weasley és Hermione Granger, akik a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola tanulói. A történet arról szól, hogy Harry miként akarja elpusztítani a világ legnagyobb sötét mágusát, Voldemort nagyurat, aki megakarja hódítani az egész varázsvilágot, és aki elakarja pusztítani az összes varázstalan embert, a muglikat, és aki rengeteg varázslót ölt meg, köztük Harry szüleit is. A Harry Potter könyvsorozatból készült film, PC játék és termékek is stb.

A hét könyvsorozat első része, a Harry Potter és a bölcsek köve (angolul: Harry Potter and the Sorcerer’s Stone) angol kiadásának ideje 1997. június 30-a volt, magyar nyelven 1999-ben jelent meg az Animus Kiadó jóvoltából, amit Tóth Tamás Boldizsár fordított. A regény második kötete, a Harry Potter és a Titkok Kamrája (angolul: Harry Potter and the Chamber of Secrets) 1998-ban jelent meg angol nyelven, később, 2000-ben pedig magyarul. Ugyanúgy mint a Harry Potter és a bölcsek kövét, ezt is Tóth Tamás Boldizsár fordította le angolról magyarra. Harmadik része, a Harry Potter és az azkabani fogoly (angolul: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban) angolul 1999, magyarul pedig 2000-ben jelent meg. Ezt is Tóth Tamás Boldizsár fordította. Negyedik része, a Harry Potter és a Tűz Serlege (angol címe: Harry Potter and the Goblet of Fire) angol és magyar változatai egyaránt 2000-ben jelentek meg, s mint az eddigieket is, ezt is Tóth Tamás Boldizsár fordította le nekünk magyar nyelvre. Ötödik része, a Harry Potter és a Főnix rendje (angol nyelven: Harry Potter and the Order of the Phoneix) az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában 2003. június 21-én, Magyarországon pedig december 5-én jelent meg az ötödik rész. Fordította: Tóth Tamás Boldizsár. Hatodik része, a Harry Potter és a Félvér herceg (eredeti angol címén: Harry Potter and the Half-Blood Prince) magyarul 2006. február 10-én jelent meg. Ezt a kötetet is Tóth Tamás Boldizsár fordította le magyarra. Utolsó, befejező kötete, a hetedik, a Harry Potter és a Halál ereklyéi (angol címén: Harry Potter and the Deathly Hallows) angol kiadásának dátuma 2007. július 21., magyar megjelenése dátuma pedig 2008. február 9. Az utolsó kötetet is Tóth Tamás Boldizsár fordította le angol nyelvről magyar nyelvre, így mi is eltudtuk olvasni ezt a könyvet. A könyvek angol nyelvű változatait az Egyesült Királyságban a Bloomsbury, az Egyesült Államokban a Scholastic, Ausztráliában az Allen & Unwin, Kanadában pedig a Raincoast kiadó adta ki. A sorozatot a Warner Bros. filmesítette meg, a hetedik könyvet két filmre bontották, hat hónapnyi eltéréssel a megjelenésük között. A Harry Potter-sorozathoz kapcsolódóan rengeteg terméket készítettek, így összesen 15 milliárd fontnyi értéke van a Harry Potter márkanévnek, ami elég sok.

Harry Potter és bölcsek köve (1. rész)[szerkesztés]

Harry Potter a 11. születésnapján tudja meg Rubeus Hagridtól, a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola kulcs- és háztájőrzőjétől, és a jövő Legendás Lények Gondozása tanárától, hogy ő, Harry varázsló. A Roxfortban - miután a kilenc és háromnegyedig vágányról induló Roxfort Expresszel megérkeztek oda -, Harryt beosztották a Griffendél házba, ugyanúgy mint két barátját is, Ronald Weasleyt és Hermione Grangert. Harrynek, azonban az éven azonban nem csupán a vizsgákon kell megfelelnie, de egy életre-halálra szóló küzdelemnek is részese lesz.