Szerkesztő:A magyarlapádi református templom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


A magyarlapádi református templom

Magyarlapád község Nagyenyedtől 10 km-re helyezkedik el. A Lapád helységnév a magyar ,,lapu" növénynév származéka. A falu közössége épített örökségét igyekezett megőrizni. A falu műemlék templomát 2022-ben újították fel, de nagy gondot fordítottak arra, hogy a javítási munkálatok során ne sérüljön a templom belső tere.

Története

A templom történetében több építési korszakot és átalakítást ismerünk. A templom kisebb verziója az 1200-as években épült, majd ezt a tatárok által dúlt rombolás után az 1400-1500-as években újjáépítették. A tornyot csak 1866-1870 között csatolták a korábban készült épülethez.

Először a Római Katolikus Egyházhoz tartozott, majd a reformáció idejében, a gyülekezettel együtt lett református. A katolikus templom létezéséről több fennmaradt jel is árulkodik, mint például a festmények, a sekrestye bejáratának nyoma, illetve a több mint 500 éves harang, amelyen latinul ezt írja: "Szűz Mária imádkozzál érettünk". 1760-ban készült a szentély Keleti oldalán a ,,Schola Mester" és az orgona karzata, majd 1761-ben a szószékkorona, valamint az ifjú legények számára a torony felőli kar, illetve karzat.

Leírása

Szakállszárító

A főbejárat mellett helyezkedik el a szakállszárító, amely egy olyan helység, ahol a férfiak várakoznak a lelkipásztor érkezésére. Amikor a lelkész megérkezik, utána öregektől fiatalabbakig sorakozva bevonulnak a templomba. Elnevezése tehát onnan eredhet, hogy ezen a padon csak olyanok ülhetnek, akik szakállt viselhetnek, tehát férfiak.

A bejárati kapu

Faragott bejárat fogadja a templomba érkezőket. A főbejáratot festett népi elemek díszítik, illetve egy idézet, melyben az áll, hogy csak az igazak mehetnek be.


Belseje

A szentély feletti fenyőfa deszkából készült, tulipánmintákkal festett kazettásmennyezet, a műemléktemplom egyik legszebb és legféltettebb része. Ez, az 1759-es évben készülhetett és a 2022-es felújítás során különösen odafigyeltek arra, hogy régi formáját megtartva újulhasson meg.

Források

Magyarlapád - Asszonynépe[1]. Nagyenyedi református egyházmegye

A nagyenyedi református egyházmegye.