Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:ひら鳥大祐/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Date Maszamune (伊達政宗)
Date Maszamune
Date Maszamune

ElődjeDate Terumune
UtódjaDate Tadamune
Életrajzi adatok
UralkodóházDate ház
Született1567. szeptember 5.
Jonezava kastély, Deva tartomány
Elhunyt1636. június 27. (68 évesen)
SablonWikidataSegítség

Mori Motonari (毛利 元就), a Sengoku periódusban, a XVI. század folyamán élt, 1497. április 16-án született a Chugoku régióban (中国地方, Chugoku-Chiho), Aki tartományban (安芸国 Aki no Kuni) és 1571. július 6-án halálozott el, 74 évesen, a Koriyama kastélyban.

Híres hadvezér, és nagy stratéga volt, Aki tartományban, egy kis, helyi hadúrként kezdte pályafutását, ám háború, cselszövés, diplomácia, házasság és orvgyilkosságok útján, kiterjesztette klánja uralmát szinte az egész Chugoku régióra. Saját korában is, sokana cselvetés és az intrika mestereként ismerték, azonban emellett elismert költő, és a művészetek nagy támogatója is volt, Halála évében a tizenegy Chugoku tartományból tízet, valamint Oki szigetét tartotta uralma alatt.

A Mori klán[szerkesztés]

A Mori klán, Oe Hiromototól(大江広元, 1148-1225) származtatja magát, aki Minamoto Yoritomo egyik tanácsadója volt, és ura halála után hűségen szolgálta tovább a Hojo házat. Oe Hiromoto fia vette fel a Mori nevet. 1336-ban vált Aki tartomány a klán otthonává, amikor Mori Tokichika kinevezést és földet kapott ezen a területen. Az 1470-es években, néhány nagyobb hatalmi harc következtében a Mori klán fő háza, magába olvasztotta a kisebb ágakat, így egyesítve a klánt.[1]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. October 11, John Marks |: Mori Motonari, the smartest sea lord in Japan (angol nyelven). Heritage of Japan, 2017. november 20. (Hozzáférés: 2019. április 29.)

Források[szerkesztés]