Szerkesztő:Éreth Zsófi/ Karnitin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Biokémiai funkciója[szerkesztés]

A karnitint előszőr 1905-ben izolálták és azóta folynak róla a kutatások. A sejtek életében fontos szerepet tölt be. Szerkezetét tekintve két aminosavból áll, lizinből és metioninból. Ahhoz hogy ebből a két aminosavból karnitin legyen szükséges C vitamin, niacin, piridoxin és vas. Ezeket kofaktoroknak nevezzük.Vízoldékony molekula. Eszenciális tápanyag ezért fontos hogy a szervezetben elegendő mennyiség legyen (20-25 gramm). 10% a májban, agyban és a vesében keletkezik. A maradék 90% pedig a táplálékkal kerül be. Ez főleg a gyerekeknél fontos, ők nem képesek karnitint szintetizálni. Szervezetünkben L-karnitin formájában van jelen. D-karnitin csak szintetikus úton állítható elő.

Karnitin aciltranszferáz

Legnagyobb szerepét a zsírsav oxidációban, azaz a zsírok lebontásában tölti be. A mitokondrium a sejtben két membránból áll. A külső membrán átjárható azonban a belső nem. A zsírsavak mobilizálása a zsírszövetből történik. Ez a folyamat a lipolízis. Lipolízis során a hormon szenzitív lipázok hasítják a triacilglicerineket és szabad zsírsavak illetve glicerin keletkezik. A glicerin a májba megy ahol a glükoneogenezisbe fog belépni. A szabad zsírsavak a vérben albuminhoz kötve szállítódnak, majd a sejt citoszóljába kerülnek, ahol zsír-acil Coa szintetizálódik (zsír-acil Coa szintetáz reació). Ezután a mitokondriumba mennek ahol energia keletkezik belőle. A korábban említett belső membrán átjárhatatlan. Ebben a transzportban segít a karnitin. A zsír- acil Coa a karnitinnal összekapcsolódik és zsír-acil-karnitin keletkezik. Ezt a reakciót a karnitin aciltranszferáz I. végzi. A zsír-acil karnitin bejut a mitokondrium mátrixába ahol a karnitin aciltranszeráz II. segítségével zsír-acil-Coa és karnitin képződik. Így kerül a zsírsav a mitokondrium mátrixába a citoszólból. Későbbiekben kisebb egységekre, acetil-Coa-ra bomlik. Ezután az acetil-Coa belép a citrátciklusba ahol NADH+H, FADH2 és GTP keletkezik. A sejt számára nélkülözhetetlen ATP az oxidatív foszforiláció során az előbb felsorolt anyagokból keletkezik.

A 12 szénatomnál rövidebb zsírok bejutásához nem kell a karnitin.

A karnitin aciltranszferáz I. gátlása a malonil-Coa-val érhető el. A gátlás a szervezet számára fontos mivel a malonil-Coa a zsírsav felépítés során képződik. Ez utóbbi megakadályozza azt, hogy a zsírsav lebontása illetve felépítése egyidejűleg végbemehessen.

Táplálkozás[szerkesztés]

Az állati eredetű táplálékok sok karnitint tartalmaznak főleg a vörös húsok. Tejben, tojásban illetve a zöldségekben is megtalálható. Vegetáriánusoknál ezt figyelembe kell venni.

Az alábbi táblázatban néhány élelmiszer karnitin tartalma látható.

Táplálékkiegészítő[szerkesztés]

Sportolók használják elsősorban mivel nekik több karnitinra van szükségük. Az átlagos napi adag 200-500mg egy egészséges felnőtt számára, a sportemberek ennél többet igényelnek.

Nagyon fontos, hogy a karnitin csak passzív zsírégető, tehát önmagában nem elég a fogyáshoz. Az utóbbihoz sport is nélkülözhetetlen illetve a helyes táplálkozás.

Megakadályozza a tejsav felhalmozódását az izmokban mivel növeli az oxigén ellátását így a glikolízis során tejsav helyett piruvát fog képződni. Számos jótékony hatása van még az izmokra. Segíti a regenerációt edzés után, aminek során számos mikrosérülés keletkezhet. A vázizomzat karnitin szintjét azonban számottevően nem lehet növelni. Ebben segítséget nyújthat a kolin, amely csökkenti a vizeletből való kiválasztását a karnitinnak ezzel elősegítve a felszívódását.

Számos állatkísérlet folyik ennek kutatására. Egyik eredménye hogy esetleg szerepe lehet a vázizomzat sorvadásáért felelős gének (MuRF1, atrogin1) leszabályozásában.

Orvosi vonatkozások[szerkesztés]

A karnitin mint biokémiai vegyület nem toxikus tehát bizonyos keretek közt nincs egészségkárosító hatása.

Számos pozitív hatását leírták már különböző betegségekben. A legtöbb embert érintő betegségek a szívhez köthetőek. Mivel a szívizom is harántcsíkolt izom mint a vázizom, ezért a karnitin fokozza ennek az állóképességét is. Megterhelés esetén a vérnyomás kevésbé emelkedik meg. Szívinfarktus megelőzésében is szerepet játszik mivel csökkenti az érrendszerben a koleszterin és a zsírok szintjét. A légzőizmok is harántcsíkolt izomból állnak ennek következtében a légzési elégtelenség kezelésére is alkalmas. Védi az izomfehérjéket a leépüléstől. Hiányában vérszegénység, tanulási nehézség illetve az immunrendszer diszfunkciója alakulhat ki. Fontos azonban a mértékletesség is.

Nagy dózisa súlyos károsodásokhoz vezethet annak ellenére hogy vízoldékony és ennek köszönhetően nehezebb túladagolni. Túlzott fogyasztás során ugyanis a bélrendszerben trimetilaminná alakul a bélbaktériumok által. Ez az anyag a májba kerülve a CYP450 enzimrendszer hatására metilamin-N-oxiddá (TMAO) változik amely visszafordíthatatlan betegségeket okoz. Ilyen például az érelmeszesedés, szívinfarktus és az agyi trombózis. Enyhébb tünetei a túladagolásnak a hányás, hasmenés illetve a halszag ami szintén a bélbaktériumok miatt van. A túladagoláshoz grammokra van szükség.

Terhes vagy szoptató nők, vesebetegek, pajzsmirigy elégtelenek illetve cukorbetegek csak orvossal konzultáltan használják.