Szarajevó rózsája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Robbanás nyoma a Markale-piacnál. A piac bombázásai több, mint 100 civil áldozatot követeltek

Szarajevó rózsáinak hívják azokat a vörös színű gyantával kitöltött útburkolati sérüléseket, amiket a boszniai háborúban aknavetőgránátok okoztak Szarajevóban. Az aknavetőgránátok robbanásakor egyedi, szinte virágszerű nyomot hagytak az aszfaltban.[1] A háború után azokat a sérüléseket, amelyek mellett emberek is meghaltak, vörös gyantával töltötték ki. Ez egy rózsára emlékeztető forma, melynek vörös színe jelképezi az ott elhunytak vérét.

A boszniai háború egyik központi hadszíntere a főváros volt. A jugoszláv néphadsereg 1992. május 2-án vette ostrom alá a várost, majd elzárta mindenfajta utánpótlástól. A szerb tüzérség folyamatosan bombázta a polgári lakosságot. Egy átlagos napon 300-nál is több ilyen kráter keletkezett.

Jegyzetek[szerkesztés]

Commons:Category:Sarajevo Roses
A Wikimédia Commons tartalmaz Szarajevó rózsája témájú médiaállományokat.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sarajevo Rose című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Campbell, Greg. The Road to Kosovo : A Balkan Diary. Boulder, Colo.: Westview Press, 1999. ISBN 0-8133-3767-4