Szaió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szaió dzsúnihitoében (十二単), ami egy elegáns heian kori kimonó (a 2007-es Szaió Macuriban)

A szaió (斎 王), más néven Icuki no Miko (斎 皇 女), a japán császári család olyan női tagja, aki nem házasodott meg, Iszébe küldték, hogy szolgálja az Iszei Nagyszentélyt, a 7. századtól egészen a 14. századig. A szaió lakóhelye Szaikú (斎 宮), más néven Icuki-no-mija (い つ き の み や). Szaikú maradványai Meiva városban, Miében, Japánban találhatók.

Eredet[szerkesztés]

A japán legenda szerint körülbelül 2000 évvel ezelőtt az isteni Jamatohime-no-mikoto, Szuinin császár leánya elindult a Nara prefektúra beli Miva hegytől, hogy állandó helyet keressen az Amateraszu-omikami istennő imádatához. A keresés 20 évig tartott, és végül elhozta Iszé-be, Mie prefektúrába, ahol az Isze-szentély most áll. Jamatohime-no-mikoto útja előtt az Amateraszu-omikamit a Yamato Császári Palotákban imádták.

A Man'jósú (a tízezer levelek antológiája) szerint az első szaió, aki Iszében szolgált, Óku hercegnő volt, Tenmu császár lánya, a japán történelem Aszuka korszakában. A Gendzsi Szerelmi című könyv Aoi, Szakaki és Jugao fejezeteiben említésre kerültek a szaiók, szintúgy, mint az Isze Meséi (Isze Monogatari) 69. fejezetében.

A XIII. században Dzsien japán költő, történész és buddhista szerzetes feljegyezte a Gukansóban (愚管抄), hogy Szuinin császár uralkodása alatt nevezték ki az első nagypapot (szaigu) Isze-szentélyére. Hajasi Gahó 17. századi Nihon Ódai Icsiran (日本王代一覧), krónika a japán császárokról, valamivel nagyobb kiterjesztésben, elmagyarázta, hogy Szuinin ideje óta a császár lánya szinte mindig főpapnői kinevezésre került, de az évszázadok során voltak olyan idők, amikor a császárnak nem volt lánya; és ilyen körülmények között a császár közeli hozzátartozójának leányát nevezték ki, hogy kitöltse az idő előtti üresedést .

Szerepe[szerkesztés]

A szaió szerepe az volt, hogy a császár nevében Iszei szentély főpapnőjeként szolgáljon, hogy reprezentálja Jamatohime-no-mikoto szerepét. Egy évben három szertartást tartottak a szentélyben, ahol a szaió békéért és védelemért imádkozott. Minden év júniusában és novemberében a Cukinamiszai Fesztivál elő adására a szentélybe költözött. Szeptemberben, az ókori naptárban Kannameszai Fesztiválon (神 嘗 祭) szerepelt és felajánlásokat tett az évi új gabonatermés kamijának. Az élet a Szaikúban nagyrészt békés volt. A szaió sok időt tölthetett vaka-versek készítésével, Ójodo-parton fekvő kagylók gyűjtésével, vagy a vízen csónakázva a költészet gyakorlásával, és közben várakozott, hogy mikor hívják vissza Kiotóba.

A szaió szobája a Szaikú Történeti Múzeumban

Kiválasztási folyamat[szerkesztés]

Amikor az egykori császár meghalt, vagy lemondott a trónról, vagy a régi szaió hozzátartozója meghalt, vagy amikor egy bizonyos politikai hatalom megkövetelte, a régi szaiót visszahívták a fővárosba, és egy új szaiót választottak ki, az új császár nem házas női rokonai közül, teknőshéj vagy szarvascsontok használatával. Az új szaió ezután egy tisztítási időszakon megy át, mielőtt 500 emberrel együtt elindulna Szaikú felé. Egészen addig nem térhet vissza a fővárosba, amíg a következő császár vissza nem hívja.

Az új szaió kiválasztása után a jelenlegi szaió és a gyülekezete visszatér a fővárosba, hogy újra folytathassák életüket a császári udvar részeként. Gyakran előfordult, hogy a szaió nagyon fiatal volt, amikor elhagyta a fővárost hogy Szaikúba menjen, és csak a tizenévesen vagy a húszas éveinek elejét járta amikor visszatért a fővárosba. Nagy megtiszteltetésnek számított az, ha valaki feleségül vett egy korábbi Szaiót, mert az az idő amit Szaikúban töltött, segített a saját és a kísérete pozíciójának emelkedésében a császári udvarban.

Felvonulás Szaikú felé[szerkesztés]

A Tarumi-tongú ideiglenes lakóhely

Az alábbiakban a szaiófelvonulás útvonalainak magyarázata látható, miután a főváros 794-ben Heian-kjóba költözött.

A felvonulás a ma Kiotó nyugati oldalán található Arasijama kerületben kezdődött. A Heian korszakban az egymást követő császári hercegnők egy vagy több évig tartózkodtak a Nonomija szentélyben, hogy megtisztítsák magukat, mielőtt a császári család képviselőjeként az Isze-szentélybe mennek. A kortárs éves felvonulások a Heian korszak alatti a császári udvarból származó képekből újból létrehozzák a jelenetet, amely a szentélytől kiindulva a Togecu-kjo híd Arasijamáig folytatódik.

A szaió Kiotóból induló felvonulása a Szaikúig, a szaió hivatalos rezidenciájáig Iszében, a Japánban volt legnagyobb menet ebben az időben. Akár 500 ember is elindult Kiotóból a szaió gyülekezetének részeként a hatnapos és ötnapos utazásra. Kiotóból kelet felé haladtak, átszelve a Szuzuka-hágót, amely kétségkívül az utazás legnehezebb része volt. Miután elhagyták a hágót, a gyülekezet leereszkedett az Isze-térségbe, és dél felé fordult, végül elérve a Kusida folyót (櫛 田 川). Itt a szaió megállt, és nekiállt egy végleges tisztító szertartásnak, mielőtt átkelne a folyón, és Szaikúba menne. A szaiónak várhatóan Szaikúban kellett maradnia mindaddig, amíg a császár, akit képviselt, meghalt vagy elhagyta a trónt. A szaió csak a közeli hozzátartozó halálának biztosításával engedélyezett a Kiotóba visszatérni. Amikor Kiotóba utazott vissza, egy másik útvonalon mentek át a hegyek között Naráig, majd Oszaka-öbölbe, ahol egy ünnepséget kellett végrehajtani, mielőtt végleg visszatérhetne a fővárosba.

Szaiók a japán irodalomból[szerkesztés]

Óku hercegnő[szerkesztés]

Manjosú (A tízezer levél antológiája) meséli a történetet, amely szerint Óku hercegnő az első szaió, aki az Isze-szentélyen szolgált. Tenmu császár lánya, aki japán 40. császára (a hagyományos öröklésrend szerint). Óku hercegnő és öccse, Ócu herceg túlélte a Dzsinsin incidenst. Szaió szerepének betöltése után, 686-ban a bátyja meghalt, ezért Óku hercegnő mentesült a feladatai alól, és visszatért Yamatóba. Itt ő őrizte testvére maradványait a Futakami hegynél, mielőtt vége lett volna életének 41 éves korában.

Josiko hercegnő[szerkesztés]

A Gendzsi szerelmei Rokudzso-no-mijaszudokoro történetét meséli el, amelyről úgy vélik, hogy Josiko hercegnőn alapszik, aki 936-tól szaióként szolgált 945-ig. A Gendzsi Szerelmeiben Rokudzso-no-mijaszudokoro lett az Isze-szentély szaiója 8 évesen, a szentélyben 9 évig. Miután visszatért a fővárosba, Murakami császár házastársa lett, és megszülte Noriko hercegnőt. Kiotóban híressé vált sokszínű életmódja, a waka költészet és a zene iránti érdeklődése miatt. A történet szerint beleszeret Gendzsi hercegbe, de féltékeny természete két riválisának halálát okozza. Amikor 13 éves lányát szaiónak választják, Rokudzso-no-mijaszudokoro úgy dönt, hogy csatlakozik hozzá Szaikúba, hogy túl tudja tenni magát a Gendzsi iránti érzésein.

Jaszuko hercegnő[szerkesztés]

Arivara-no-Narihira és a 31. szaió, Jaszuko hercegnő (szaió 859-től 876-ig szolgált) szerelmi történetét, mondja el az Isze meséi 69. fejezete. Arivara-no-Narihira, aki akkoriban híres volt a jó kinézetéről, Jaszuko hercegnő unokatestvérével házasodott össze, de a Szaikúban való találkozáskor a tiltott szerelembe estek Jaszuko hercegnővel. Engedve a csábításnak titokban találkoznak egy az Ójodo kikötő partján lévő fenyőfa alatt, hogy felfedjék egymás iránti érzéseiket, és megígérjék, hogy újra találkoznak a következő éjszakán. De ez az első titkos találkozó volt egyben az utolsó is, mivel Narihira másnap elindult Owari tartományba. Jaszuko hercegnő látta, hogy Narihira elmegy, és soha többé nem látták egymást, bár azt mondják, hogy Jaszuko hercegnő a rövid szerelmi kapcsolat eredményeképpen gyermeket szült.

A szaiórendszer vége[szerkesztés]

Nem teljesen világos, mikor ért véget a szaiórendszer, de annyi tudott, hogy ez a Nanboku-csó periódus zűrzavarában történt, amikor két rivális birodalmi bíróság létezett, Kiotóban és Josinóban. A szaiórendszer ebben az időszakban folyamatosan hanyatlott, Szaikú is csak egy vidéki rizstermesztő faluvá válik a rendszer összeomlása után.

Habár Szaikú területe megmaradt, pontosan nem volt világos, hogy a régi birodalmi város hol állt, egészen addig, amíg 1970-ben kerámiamaradványt ástak ki a Szaikú-vidék, Meiva városi lakóházak építése során. Az első leletek helyén egy modern múzeum épült, és a régészeti ásatások folytatódnak, minden nyáron Japán egész területéről származó önkéntes iskolás gyermekek segítségével. Habár a fő szaió-rezidencia helyszínét felfedezték, nagy része a fő Kintecu Isze vasútvonal alatt helyezkedik el, ezért nem elérhető. Icukinomija történelmi élményterme, egy hagyományos technikákat alkalmazó épületrekonstrukció az 1990-es években épült, és a Szaiku állomás mellett áll a helyi Kintecu vasútvonalon, legfeljebb 200 méterre az eredeti helyszíntől.

Ünnepek[szerkesztés]

A 2007-es Szaió Matsuri Meivában, Mie prefektúrában

Az Aoi Macuri (葵祭, 'mályvarózsaünnep'), a három fő fesztivál közül az első, minden évben Kiotóban tartották meg, ami Szaió Heian kori időszakát mutatja be egy körmenet Shimigamo-szentélyig. Ez a fesztivált minden évben május 15-én tartják meg, 2006-ban 511 embert öltözött hagyományos Heian kori udvari ruházatba, 40 tehén és ló is felvonult. A fesztiválról azt mondják, hogy a 6. században kezdődött, amikor a császár küldte képviselőit Shimogamo és Kamigamo Shines számára, hogy imádkozzon a jó terméstől.

A Szaió Macurit minden év június első hétvégéjén Meiva városában, Mie prefektúrában tartják. Először 1983-ban tartották meg a szaió menetét Szaikúból a közeli Isze-szentélyig. Több mint 100 ember öltözött a hagyományos Heian korabeli jelmezbe a régi Isze Kaidó (zarándokút) egy szakaszán, mielőtt a Szaikú Múzeum székhelyére ért volna.

Szaiók listája[szerkesztés]

Tenmi császár szaiórendjének megalakulása után ezek a főpapnők voltak az Isze-szentélyben.

Szaiók, aki Szaikúban szolgáltak:

Szaió
Dátum Szaió Japán név Születés / Halál éve kijelölő személy Kapcsolat a császárral
673–686 Óku hercegnő 大来皇女 661–701 Tenmu császár Lánya
698–701 Taki hercegnő 多紀皇女 ?–751 Monmu császár Nagynénje
701–706? Izumi hercegnő 泉内親王 ?–734 Monmu császár Távoli rokon
706–707? Takata hercegnő 田形内親王 ?–728 Monmu császár Nagynénje
715?–721 Kusze hercegnő 久勢女王 Empress Gensó
721–730? Inoe hercegnő 井上内親王 717–775 Sómu császár Lánya
744?–749 Agata hercegnő 県女王   Sómu császár
749–756? Ojake hercegnő 小宅女王   Empress Kóken Távoli rokon
758–764? Jamao hercegnő 山於女王   Dzsunnin császár
772–775? Szakahito hercegnő 酒人内親王 754–829 Kónin császár Lánya
775?–781? Kijoniva hercegnő 浄庭女王   Kónin császár Távoli rokon
782–796 Aszahara hercegnő 朝原内親王 779–817 Kanmu császár Lánya
796–806 Fusze hercegnő 布勢内親王 ?–812 Kanmu császár Lánya
806–809 Óhara hercegnő 大原内親王 ?–863 Heizei császár Lánya
809–823 Josiko hercegnő 仁子内親王 ?–889 Szaga császár Lánya
823–827 Udzsiko hercegnő 氏子内親王 ?–885 Dzsunna császár Lánya
828–833 Josiko hercegnő 宜子女王   Dzsunna császár Unokahúg
833–850 Hiszako hercegnő 久子内親王 ?–876 Ninmjó császár Lánya
850–858 Jaszuko hercegnő 晏子内親王 ?–900 Montoku császár Lánya
859–876 Jaszuko hercegnő 恬子内親王 ?–913 Szeiva császár Mostohatestvér
877–880 Szatoko hercegnő 識子内親王 874–906 Józei császár Mostohatestvér
882–884 Nagako hercegnő 掲子内親王 ?–914 Józei császár Nagynénje
884–887 Sigeko hercegnő 繁子内親王 ?–916 Kókō császár Lánya
889–897 Motoko hercegnő 元子女王   Uda császár Távoli rokon
897–930 Jaszuko hercegnő 柔子内親王 ?–959 Daigo császár Testvér
931–936 Maszako hercegnő 雅子内親王 909–954 Szuzaku császár Mostohatestvér
936 Szajoko hercegnő 斉子内親王 921–936 Szuzaku császár Mostohatestvér
936–945 Josiko hercegnő 徽子女王 929–985 Szuzaku császár Unokahúg
946 Hanako hercegnő 英子内親王 921–946 Murakami császár Mostohatestvér
947–954 Josiko hercegnő 悦子女王   Murakami császár Unokahúg
955–967 Rakusi hercegnő 楽子内親王 952–998 Murakami császár Lánya
968–969 Szukeko hercegnő 輔子内親王 953-992 Murakami császár Lánya
969–974 Takako hercegnő 隆子女王 ?–974 Akiakira herceg Lánya
975–984 Noriko hercegnő 規子内親王 949–986 Murakami császár Lánya
984–986 Szaishi hercegnő 済子女王   Akiakira herceg Lánya
986–1010 Kyōshi hercegnő 恭子女王 984–? Tamehira herceg Lánya
1012–1016 Masako hercegnő 当子内親王 1001–1023 Sanjō császár Lánya
1016–1036 Szensi hercegnő 嫥子女王 1005–1074 Tomohira herceg Lánya
1036–1045 Nagako hercegnő 良子内親王 1029–1077 Go-Szuzaku császár Lánya
1046–1051 Josiko hercegnő 嘉子内親王 c.1030–? Go-Reizei császár
1051–1068 Tagako hercegnő 敬子女王   Go-Reizei császár
1069–1072 Toshiko hercegnő 俊子内親王 1056–1132 Go-Sandzsó császár
1073–1077 Atsuko hercegnő 淳子女王   Shirakawa császár
1078–1084 Jaszuko hercegnő 媞子内親王 1076–1096 Shirakawa császár
1087–1107 Josiko hercegnő 善子内親王 1077–1132 Horikawa császár
1108–1123 Aiko hercegnő 恂子内親王 1093–1132 Toba császár
1123–1141 Moriko hercegnő 守子女王 1111–1156 Sutoku császár
1142–1150 Josiko hercegnő 妍子内親王 ?-1161 Konoe császár
1151–1155 Josiko hercegnő 喜子内親王   Konoe császár
1156–1158 Asako hercegnő 亮子内親王 1147–1216 Go-Shirakawa császár
1158–1165 Josiko hercegnő 好子内親王 1148–1192 Nijō császár
1165–1168 Nobuko hercegnő 休子内親王 1157–1171 Rokujō császár
1168–1172 Atsuko hercegnő 惇子内親王 1158–1172 Takakura császár
1177–1179 Isako hercegnő 功子内親王 1176-? Takakura császár
1185–1198 Sayoko hercegnő 潔子内親王 1179–1227 után Go-Toba császár
1199–1210 Sumiko hercegnő 粛子内親王 1196-? Tsuchimikado császár
1215–1221 Hiroko hercegnő 熙子内親王 1205-? Juntoku császár
1226–1232 Toshiko hercegnő 利子内親王 1197–1251 Go-Horikawa császár
1237–1242 Teruko hercegnő 昱子内親王 1231–1246 Shijō császár
1244–1246 Akiko hercegnő 曦子内親王 1224–1262 Go-Saga császár
1262–1272 Jaszuko hercegnő 愷子内親王 1249–1284 Kameyama császár
1306–1308 Masako hercegnő 弉子内親王 1286–1348 Go-Nijō császár
1330–1331 Josiko hercegnő 懽子内親王 1315–1362 Go-Daigo császár
1333-1334 Sachiko hercegnő 祥子内親王   Go-Daigo császár

Források[szerkesztés]

  • Brown, Delmer and Ichiro Ishida, eds. (1979). [ Jien, c.1220], Gukanshō; "The Future and the Past: a translation and study of the 'Gukanshō,' an interpretive history of Japan written in 1219" translated from the Japanese and edited by Delmer M. Brown & Ichirō Ishida. Berkeley: University of California Press. ISBN 0-520-03460-0
  • Farris, William Wayne. (1999). "Sacred Texts and Buried Treasures: Issues in the Historical Archaeology of Ancient Japan," Monumenta Nipponica, Vol. 54, No. 1, pp. 123–126.
  • Titsingh, Isaac. (1834). [Siyun-sai Rin-siyo/Hayashi Gahō, 1652]. Nipon o daï itsi ran; ou, Annales des empereurs du Japon. Paris: Oriental Translation Society of Great Britain and Ireland.
  • Varley, H. Paul , ed. (1980). [ Kitabatake Chikafusa, 1359], Jinnō Shōtōki ("A Chronicle of Gods and Sovereigns: Jinnō Shōtōki of Kitabatake Chikafusa" translated by H. Paul Varley). New York: Columbia University Press. ISBN 0-231-04940-4