Szabu, más néven Ibebi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szabu, más néven Ibebi
S29F28D58G43A21nfrr&n&f ibbiA1
Szabu, más néven Ibebi
Ptah főpapja
Uralkodó Unisz, Teti
Előd II. Ptahsepszesz
Utód Szabu, más néven Tjeti
Sírhely Szakkara

Szülei II. Ptahsepszesz
Intjit
Gyermekei Ptahsepszesz
Szabu
Foglalkozás pap

Szabu, más néven Ibebi ókori egyiptomi pap volt, Ptah főpapja az V. dinasztia végén, a VI. dinasztia elején, Unisz és Teti uralkodása alatt.

Szabu szakkarai masztabasírja (Mariette számozása szerint: E1) számos feliratot tartalmaz, melyek beszámolnak arról, milyen nagy kegyben állt Szabu a fáraónál, valamint hogy Unisz és Teti alatt is szolgált. Szabu és fia, Ptahsepszesz kettős masztabába temetkeztek (E1 és E2).[1] Volt egy másik fia is, Szabu, aki talán azonos azzal a Szabu, más néven Tjeti nevű személlyel, aki követte a főpapi székben.

Címei: Ptah főpapja; királyi pohárnok; a király titkainak őrzője minden helyén; akit a király nagy becsben tart; Ptah főpapja, aki kapcsolatban áll a Kettős Házzal; aki részt vesz az ünnepeken; aki kedvére tesz minden kézművesnek; akit minden uralkodó becsben tart; az udvar tagja, aki közel áll ura szívéhez; ura szívének kedvence; akit ura szeret; akit Ptah tisztel; aki azt teszi, amit az isten kíván tőle minden nap, a király színe előtt.[2]

Források[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Sabu also called Ibebi című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. Mariette, Les Mastabas de l'Ancien Empire, 1885
  2. James Henry Breasted, Ancient Records of Egypt: The first through the seventeenth dynasties, pg 131-132