Szímői Jedlik Ányos Társaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

1985-ben a Csemadok mellett alakul meg Szímőn a Jedlik Ányos Honismereti Kör. Tevékenységéhez néhány tudományos előadás fűződik. 1990-ben megalakul a Jedlik Ányos Emlékbizottság. Ez tekinthető az 1999. szeptember 28-án megalakult Szímői Jedlik Ányos Társaság jogelődjének.

Alapító tagok[szerkesztés]

További alapító tagok[szerkesztés]

 • Forró László
  Csémy Éva
  Csontos Gizella
  Ďurica Tibor
  Morvai István
  Pénzes István
  Priskin Magdolna

A Társaság célja, tevékenysége[szerkesztés]

 • Jedlik Ányos István bencés szerzetes, akadémikus, tudományegyetemi professzor, gyakorlati és pedagógiai hagyatékának és eredményeinek gondozása, meg- és elismertetése a hazai, valamint a nemzetközi tudományos- és közéletben.
 • A szímői Lipcsey György szobrászművész által alkotott mellszobor gondozása, koszorúzása.
 • 1998. augusztusban Szímő – Jedlik Ányos-emlékszoba címmel honismereti kis kézikönyv jelenik meg Priskin Magdolna feldolgozásában, amelyet szlovák nyelvre is lefordítanak.
 • 1999. A ’Csillagvári jegenyék című kötetben megjelenik Priskin Magdolna verse Jedlik Ányosról, Szobor a templomkertben címmel.
 • 2000. január 11-én a Szímői Jedlik Ányos Társaság és a Községi Hivatal Jedlik Ányos születésének 200. évfordulóján megemlékező ünnepséget szervez, melynek keretében sor kerül a Szlovák Posta által e napon megjelenő Jedlik-bélyeg ünnepélyes forgalomba hozatalára és egyszeri ünnepi bélyegzővel való ellátására.
 • 2000. Márciusban a SZJÁT és a helyi önkormányzat Jedlik Ányos-díjat alapított szlovákiai magyar tudósok munkásságának jutalmazására. A díj odaítélésének elbírálására öttagú kuratórium alakul, melynek tagjai a Szlovákiai Magyar Tudományos Társaság, a Professzorok Klubja, a Mercurius Társaság, a Fórum Intézet és a Szímői Önkormányzat egy-egy képviselője. A díjat évente egy alkalommal adják át. A szímői eseményekről folyamatosan tudósít a budapesti Jedlik Ányos Társaság honlapja.
 • 2010. Új helyére, a Jedlik-házba (a Jedlikről elnevezett szímői Művelődési Központba) költözött az állandó Jedlik-kiállítás.

Források[szerkesztés]