Széltoló

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Széltoló (az eredetiben: Rincewind) Terry Pratchett brit író legnagyobb terjedelmű regényfolyamában, a Korongvilág-könyvsorozat egyes köteteiben szerepel, mint a Korongvilág egyetlen varázslótanonca.

Története[szerkesztés]

1932-ben született (UC[1]). 1957-ben beiratkozik a Láthatatlan Egyetemre, 24 éves korában. 1964-ben kisegítő könyvtáros lesz. 1973-ban átkerül a Tömlöc Létsíkok-ba, ahonnan 1978-ban megmenekül. 1985-ben, többéves menekülés után egy szigeten csapdába esik.[2]

A Láthatatlan Egyetemen végzettekkel ellentétben (akik varázslókká váltak) Széltoló fejében csak egyetlen varázsige van, ami kiszorítja a többit. Ez a varázsige egyike a nyolc alapvető bűvigének, melyek sokrétűen összefonódnak a téridő teljes szövedékével. Mivel Ankh-Morporkba egy Kétvirág nevű turista érkezett (a hatalmas, ősi, gazdag és erős Agátai Birodalom egyik alattvalója), a város irányítója, a Patrícius felhívja Széltoló figyelmét arra, hogy igen kellemetlen diplomáciai bonyodalmat okozna, ha a turistának a legkisebb bántódása esne, amíg a város területén tartózkodik. Így Széltoló eleinte kényszerből, majd szimpátiából a Kétvirág idegenvezetője lesz.

Leírása[szerkesztés]

Ványadt kinézetű; sötétvörös köntöst visel, melyre néhány misztikus ábrát varrtak. Hegyes varázslósüveget hord, melyen a Varászlo felirat díszeleg. A nyakában bronz oktagont visel, ami azt jelzi, hogy valamikor a Láthatatlan Egyetem növendéke volt. Született nyelvtehetség és túlélő. Kerüli a munkát. Felfogása gyors. Ismerőseit értelmes rágcsálóra emlékezteti.

Könyvek, amikben szerepel[szerkesztés]

 • The Colour of Magic – A mágia színe
 • The Light Fantastic – A mágia fénye
 • Mort – Mort
 • Sourcery – Bűbájos bajok
 • Eric – Eric
 • Interesting Times
 • The Last Continent
 • The Last Hero

Nevének eredete[szerkesztés]

A Széltoló név, ami az eredetiben Rincewind, egy londoni újság, a Daily Express egyik rendszeresen megjelenő rovatában fordult elő, ami egy szatirikus sorozat volt valós szereplőkről, akiknek a cikkíró álnevet adott. A cikksorozatban egy alkalommal előfordult tizenkét, vörös szakállú törpe, egyikük neve Churm Rincewind volt.

Az író nem szándékosan választotta a nevet, amiről szóló cikket valamikor 13 éves kora körül olvasta. A névnek erre az előfordulására Dave Langford hívta fel a figyelmét a Korongvilág-regények megjelenése után.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. UC = University Calendar. A Láthatatlan Egyetem alapításától számított időskála.
 2. The L-Space Web - The Discworld Timeline
 3. The Annotated Pratchett

További információk[szerkesztés]