Swamp blues

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A swamp blues (magyarul kb. mocsári blues) a louisianai blues [1] egyik fajtája, amely Délnyugat-Louisiana fekete közösségeiben alakult ki az 1950-es években. Más műfajok hatását is mutatja, mint pl. a zydeco és a cajun.

Lazy Lester 1997-ben

Számos swamp blues előadó, különösen Slim Harpo, egyes dalait a brit invázió olyan együttesei is műsorukra tűzték, mint a Rolling Stones, a Kinks és a Yardbirds.[2]

A stílust az egyszerű, határozott, gyakran monoton gitárjáték jellemzi.

Története[szerkesztés]

J. D. "Jay" Miller lemezproducer az 1950-es években számos blues-előadó zenéjét rögzítette, és a felvételeket az Excello Records útján terjesztette a Tennessee-beli Nashville-ben. Az előadók közül a legsikeresebb Slim Harpo gitáros-szájharmonikás volt.[3] Ő írta és játszotta például az I'm a King Bee című dalt (a Rolling Stones is játszotta) vagy a Baby Scratch My Back-et (a Fabouluos Thunderbirds is előadta).

Ismert swamp blues előadók[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. angolul Louisiana blues
  2. R. Unterberger, "Louisiana blues", in V. Bogdanov, C. Woodstra, S. T. Erlewine, eds., All Music Guide to the Blues: The Definitive Guide to the Blues (Milwaukee, WI: Backbeat Books, 3rd ed., 2003), ISBN 0-87930-736-6, pp. 687–8.
  3. Du Noyer, Paul (2003). The Illustrated Encyclopedia of Music (1st ed.). Fulham, London: Flame Tree Publishing. p. 162. ISBN 1-904041-96-5.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Swamp blues című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]