Sulchán Áruch

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sulchán Áruch
Terített asztal

SzerzőJoszéf Káró
Eredeti címשֻׁלְחָן עָרוּך
Első kiadásának időpontja1522–1558
Nyelvhéber
Témakörzsidó vallási törvények, szertartások gyűjteménye
Műfajtörvénygyűjtemény
Részei4 rész
Kiadás
Magyar kiadásnincs
Külső hivatkozásA szöveg héberül a Wikiforrásban
A Wikimédia Commons tartalmaz Sulchán Áruch témájú médiaállományokat.

A Sulchán Áruch (héberül: שֻׁלְחָן עָרוּך, ’Terített asztal’) 16. századi zsidó törvény- és szertartásgyűjtemény. Összeállítója Joszéf Káró hispániai zsidó hittudós.

Leírás[szerkesztés]

Joszéf Káró műve nem alap nélküli: elsősorban Jákob ben Áser (1269–1343) Árbá turim című hasonló gyűjteményére támaszkodott. Káró ben Áser művét először magyarázatokkal látta (Bét Jószéf), amelyekben ben Áser döntéseinek forrását megnevezte, az ellentmondásokat megpróbálta kiegyenlíteni, a tévedéseket helyreigazította, és újabb törvényeket gyűjtött össze. Ezekből a magyarázatokból készítette el fő művét, a Sulchán Áruchot, amelynél megtartotta ben Áser négyes rendszerű beosztását:

  • I. Orach chajim – templomi, házi, ünnepi és böjti szertartások;
  • II. Jóre déa – étkezési, gyászolási, a régi pogányokról szóló, iskoláztatási és uzsoraszabályok;
  • III. Ében háéser – házassági, válási törvények;
  • IV. Chósén hámispot – magánjogi és bűnvádi intézkedések.

Az egyes rendszerek csoportokra (haláchot), ezen belül fejezetekre (szimán) és paragrafusokra (szeif) oszlanak. A Sulchán Áruch egyes paragrafusait többnyire Moses Isserles (1520–1572) lengyelországi rabbi jegyzetei (hágáhot, mápá) követik, amelyek kibővítik vagy szigorítják Káró döntéseit, és elsősorban az askenázik számára – így a magyarországi zsidóság számára is – irányadók.

Idővel kommentárok készültek a Sulchán Áruchhoz, amelyeket a lapok szélein találhatott meg az olvasó. A leghíresebb kommentárokat a következő személyek készítették el:

Nyomtatásban a Sulchán Áruch először 1565-ben jelent meg Velencében, majd számos kiadást ért, és léteznek kisebb, kivonatos kiadásai is. Legnagyobb része a 19. századra már elvesztette érvényét.

Magyar nyelvű fordítások[szerkesztés]

A Sulchán Áruch napjainkig nem rendelkezik magyar nyelvű fordítással. Kisebb szemelvények jelentek meg belőle:

  • Frisch Ármin: Szemelvények a Biblia utáni zsidó irodalomból, Pallas Irodalmi és Nyomdai Rt., Budapest, 1906 (reprint kiadás: Auktor Könyvkiadó, Budapest, 1993, ISBN 963-7780-24-6, 413 p), 271–280. oldal
  • Sulchan Aruch "Terített asztal". A zsidók négy törvénykönyve. (ford. Luzsénszky Alfonz), Budapest, 1926. (elektronikus elérés → [1]) – tulajdonképpen válogatás a műből, elsősorban a judaizmust kritizáló szellemben

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]