Steve Rucchin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Steve Rucchin
Született1971. július 4. (52 éves)
Thunder Bay
Állampolgárságakanadai
Foglalkozásajégkorongozó

Magassága185 cm
Testtömege95 kg
SablonWikidataSegítség

Steve Andrew Rucchin (Kanada, Ontario, Thunder Bay, 1971. július 4. –) kanadai válogatott jégkorongozó. Karrierje legnagyobb részét a Mighty Ducks of Anaheim-ben töltötte.

Rucchin a Sir Frederick Banting Secondary School-ban kezdte a pályafutását. Akkori edzője a Nyugat-Ontariói Egyetem gardírozását is ellátta, így az ő meghívásának köszönhetően figyeltek fel rá.

Az 1994-es kiegészítő drafton a 2. helyen foglalta le a játékjogát a Mighty Ducks. Kicsivel később a két NHL-es szupersztár, Teemu Selänne és Paul Kariya társaságában játszott, amolyan kiszolgáló személyzetként. 2000-től 2003-ig kapitányhelyettes, Kariya távozását követően a csapat kapitánya volt egy évig.

2003-ban beírta magát a Ducks történelemkönyvébe, amikor az ő hosszabbításos góljával ejtette ki a csapat a regnáló bajnok Detroit Red Wings-et a rájátszás első körében 4-0-s összesítéssel. 54 év után először fordult elő, hogy az aktuális bajnok az első körben 4-0-s összesítéssel, úgynevezett "söpréssel" távozzon.

Az 1998-as világbajnokságon Steve és testvére Larry történelmet csináltak, amikor egymás ellen léptek pályára. Steve Kanada színeiben, míg Larry Olaszországot képviselve.

2005 augusztusában, 10 éves szolgálatot követően a Ducks elcserélte őt a New York Rangers-szel bizonyos financiális problémák miatt. Ekkor ő volt a 3. legtöbb gólt, gólpasszt, pontot és győztes találatot jegyző Anaheim játékos a Mighty Ducks történetében. Tudván, hogy rendkívül jó csapattárs és vezető, a Rangers-nél töltött időszakban a csapat egyik segédkapitányi posztját is betöltötte Jaromír Jágr-rel és Darius Kasparaitis-sal karöltve.

2006. július 3-án az Atlanta Thrashers még látott benne annyi fantáziát, hogy egyéves szerződést tett le elé. Ez év március 6-án a Colorado ellen elszenvedett sérülésének köszönhetően a szezon további részét és a következő szezont teljes egészében kihagyta. Mint az később kiderült, ez jelentette karrierje végét is.

Források[szerkesztés]

Érdekességek[szerkesztés]

  • Egyike azoknak a játékosoknak, akik szerepeltek a Ducks első Stanley-kupa döntőjében, még 2003-ban.
  • Minden meccs előtt legalább 1 liter kávéval serkentette magát, és mindig bal lábbal lépett először a jégre.
  • A legutóbbi, Selanne tiszteletére rendezett ceremónián a Ducks eredeti mezében lépett pályára, hogy gratulálhasson az ünnepeltnek. A közönség hangos ovációban tört ki, és percekig a nevét skandálták.
  • sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap