Splitboard

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Splitboard
Splitboard, mászáshoz (felfelé haladáshoz) előkészítve
Splitboard, mászáshoz (felfelé haladáshoz) előkészítve

EredetNicolo Manaresi
MegalkotójaBrett Kobernik és Mark Wariakois
TechnikákTúrasí, Freeride Snowboard
KategóriaTéli sportok
Ebből fejlődött
Rá alapszik
Snowboard, Síelés

A splitboard egy olyan különleges túrázásra kifejlesztett snowboard, mely manapság a freeride snowboardozásnak egy külön irányzatává vált. A pályán kívüli (off-piste) csúszás, a nehezen megközelíthető, elszigetelt területen (backcountry) fekvő, érintetlen, szűzhavas lejtők megközelítése a splitboard megszületésével már nem csak a túrasízést művelők kiváltsága.

Története[szerkesztés]

A bolognai Nicolò Manaresi 1989-90 telén kezdett kísérletezni egy hosszában kettévágott snowboarddal, majd 1990 márciusában be is jegyeztette az első szabadalmat. Egy hónappal később cikk jelent meg róla az olasz „Skate/Snow/Board” magazinban.[1][2]

1991-ben Brett "Kowboy" Kobernik hozott egy nyers prototípust egy splitboardról Mark "Wally" Wariakoisnak, aki a Voile feltalálója volt. Ebben az időben Wally intenzíven fókuszált a síelés innovációjára, de látta a jövő sikerét Kowboy nyers designjában. A következő pár évben Kowboy és Wally finomítottak az ötleten és 1994-ben piacra dobták az első „DIY Voile Split Kit”-et. Ez volt a splitboard forradalom kezdete.[2]

Az 1990-es években megszületett első darabok mára kiforrottá váltak , ennek köszönhetően elsősorban Amerikában és Kanadában folyamatosan növekvő tábornak örvendhet. Manapság Európában az Alpokban is találkozhatunk ezzel a különleges snowboarddal, jelenleg Magyarországon még igen kevesen hódolnak ennek a nagyszerű sportnak, hiszen területi adottságaink nem kedveznek neki. Összességében elmondható, hogy a világon évről-évre növekvő tendenciát mutat a splitboard snowboardot használók tábora.

Leírása[szerkesztés]

Ez a speciális snowboard deszka középen hosszirányban két részre osztható, és két önálló, mindkét oldalt kantnival rendelkező „síléccé” alakítható, melyekre természetesen a kötések is hosszirányban felszerelhetőek.[3][4] Ennek jelentősége a hegyre felfelé való haladáskor kerül előtérbe, így ötvözve a túrasít a snowboarddal. A felfelé haladást megkönnyíti a „sílécek” talpára ragasztott „fóka” vagy más néven „szőrme”, amely megakadályozza a léceknek a meredek lejtőkön való visszacsúszását. Régen fókaszőrből készítették a szőrmét, manapság ezt szerencsére felváltották a szintetikus anyagok.[5] A keményre fagyott havon (firn) való feljutáshoz a fóka általában kevésnek bizonyul, ezért nélkülözhetetlen kelléke a túrázásnak a firnvas, melyet a kötés és a léc közé helyezhetünk fel, ez a léc megterhelésekor belemélyed a kemény hóba (firnbe), ezzel megakadályozva a lécek visszacsúszását. A felfelé haladáshoz egy pár teleszkópos síbot is segítségünkre van, melyeket lefelé csúszáskor a hátizsákunkban szállítunk. A feljutáshoz elengedhetetlen a speciális snowboard kötés, mely felfelé haladáskor sífutó illetve telemark kötéshez hasonló mozgást enged a lábaknak, vagyis csak a kötés orr-része van rögzítve és a sarok rész elemelkedik a lécektől. Gyakorlatilag bármilyen snowboard kötés használható, hiszen az egész kötésrendszer mibenlétét a Voile cég által kifejlesztett és méltán elterjedt átalakító szett (Voile Split Kit) teszi lehetővé. Létezik egy „alpin kötést” és sítúra bakancsot használó irányzat is, bár ezeket használók száma elhanyagolható. Kezdetben a splitboardozáshoz is hagyományos puha snowboard bakancsot (softboots) használtak, manapság a sportszergyártók speciális splitboard bakancsot gyártanak, melyek ötvözik a puha snowboard cipőket és a hegymászó bakancsokat. Így az igazán vad terepen, ahol már csak a hátunkon tudjuk felvinni a deszkánkat, felcsatolhatjuk bakancsunkra – a hegymászásból ismert – félautomata hágóvasunkat is. Úti célunkat elérve a hegyen pár perc alatt átalakíthatjuk „sítúra lécünket” egy igazi freeride snowboard deszkává, mely a megemelt orr rész miatt (S- Rocker deszka) a porhó birodalmában mutatja meg nekünk valós arcát. A „fókát” eltávolítjuk a lécekről és összehajtjuk ügyelve, hogy a ragacsos rész ne érintkezzen a szőrme oldalával, majd a hátizsákunkba helyezünk, hiszen a csúszáskor nem lesz rá szükségünk. A kötést – amelyet síléc funkcióban csak egy acél stift tart –, eltávolítjuk a lécekről. A két lécet hosszanti oldaluknál összeillesztve a rögzítők segítségével, máris egy freeride snowboard deszkát kapunk, melyekre a lesikláskor használt kötésszögeknek megfelelően egy sínes megoldás segítségével rögzítjük a kötéseket. Ezek kereszt irányban plusz merevítést adnak a splitboard deszkának. Így teszi alkalmassá splitboard deszkánkat a lesiklásra.

Linkek[szerkesztés]

Splitboard összeszerelése (videó)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (1990. április) „SNOWBOARD ALPINISMO”. SkateSnowBoard Magazine gruppo B editore, Italia, 48. o.  
  2. a b HISTORY OF THE SPLITBOARD (brit angol nyelven). FreerideAlliance, 2020. október 29. (Hozzáférés: 2020. november 24.)
  3. La construcción de una tabla tipo splitboard. snowevolution.com. (Hozzáférés: 2020. november 24.)
  4. Wallace, Ewan. „Splitboards: where skis and snowboards collide”, The Telegraph, 2016. február 5. (Hozzáférés: 2020. november 24.) (brit angol nyelvű) 
  5. What is a Splitboard (amerikai angol nyelven). SplitboardReviews. (Hozzáférés: 2020. november 24.)