Változat (rendszertan)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A változat (latinul: varietas, rövidítése var.) egy másodlagos taxon a növényrendszertanban, amely a faj és az alfaj alatt helyezkedik el. A változat olyan csoportot jelöl, amelyeknek eltérő tulajdonságai állandóak, de térben és időben nem izolálódnak. Polimorf fajoknál fordul elő.[1] Ilyen tulajdonságnak tekinthető például a piros gólyaorrnál a virág színe, mely a Geranium sanguineum esetében bíbor, a Geranium sanguineum var. striatum esetében rózsaszínes fehér. Előfordulhat, hogy egy változatot tovább osztanak alváltozatokra (subvarietas, rövidítése subvar.). Régebben használatos volt a változat feletti változatcsoport (convarietas, rövidítése convar.) is, de az ma már csak informális kategória, mivel a Botanikai Nevezéktan Nemzetközi Kódexében nem szerepel.

A Zoológiai Nevezéktan Nemzetközi Kódexe jelenleg nem fogad el az alfaj szintje alatti taxonokat, így a változatot sem, de régebben elfogadott volt, és informális kategóriaként esetenként ma is használatos. A szabályzat az 1961 előtt változatként leírt taxonokat alfajként ismeri el, az ez után változatként leírtakat pedig nem fogadja el, vagyis ezek formálisan nem is léteznek.

A Bakteriológiai Nevezéktan Nemzetközi Kódexe sem fogadja el ma már a változatokat, de az 1992 előtt leírtakat alfajként ismeri el.

A változat a Botanikai Nevezéktan Nemzetközi Kódexében[szerkesztés]

A Botanikai Nevezéktan Nemzetközi Kódexe (International Code of Botanical Nomenclature, ICBN) értelmében a változat és az alváltozat infraspecifikus, azaz a faj szintje alatti taxonok. A faj, illetve az alfaj és az alak között helyezkedik el:

  • Faj (species)
    • Alfaj (subspecies)
      • Változat (varietas)
        • Alváltozat (subvarietas)
          • Alak (forma)
            • Alalak (subforma)

A változat tudományos neve a generikus névből (a nemzetség neve), a specifikus jelzőből (faji jelző) és az infraspecifikus jelzőből áll. Habár elméletileg nem a név része, a taxon szintjét jelezni kell, mivel egy jelző több faj alatti taxonszinthez (alfajhoz, alakhoz) is tartozhat, és ezért nem lenne egyértelmű, hogy melyikről van éppen szó. A változat esetében a bevett jelzés a var. rövidítés az infraspecifikus jelző előtt:

Pteridium aquilinum var. caudatum (L.) Sadeb.

de elfogadott a teljes varietas kiírása is:

Pteridium aquilinum varietas caudatum (L.) Sadeb.

A változat nincs feltétlenül besorolva alfajba, de ha be van sorolva, akkor az az alábbi módon tüntethető fel (a különböző szintű taxonok leíróival együtt):

Pteridium aquilinum (L.) Kuhn subsp. caudatum (L.) Bonap. var. caudatum (L.) Sadeb.

de ez el is hagyható:

Pteridium aquilinum var. caudatum (L.) Sadeb.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Dános B.. Farmakobotanika, 3. javított kiadás, Budapest: Argumentum, 37. o. (2006). ISBN 963 446 204 9 

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]