Franchise

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy McDonald's étterem Kanadában (feltehetően franchise rendszerben működik)

A franchise több jelentésű szó. Leggyakrabban a franchise szerződést takarja, de vannak egyéb fontos jelentései is.

A szó eredete[szerkesztés]

A franchise szó eredete a középkori francia nyelv ma is használatos szabad, szabadít szavaira vezethető vissza: a franc a szabad hímnemű, a franche nőnemű alakja; az igei alak, a franchir szabadít, ami az akkori jelentésében ma már nem használatos. A franchise régi jelentése szerint magát a szabadságot, a feudalizmus idején a szabadságjogot, a privilégiumot jelentette. Az angol nyelv a középkorban vette át a francia szóhasználatot azonos tartalommal. (Shakespeare Macbeth című tragédiájában, amit 1606-ban írt, már szerepel.) A franchise szó a modern francia vállalkozói nyelvben azonos jelentéstartalmú az angollal. [1]

A szó mai jelentéstartalma[szerkesztés]

A franchise szó jelentéstartalma az idők folyamán az alkalmazási terület függvényében bővült. Gyakori szakterületi alkalmazások:

  • egy szerződésfajta (franchise szerződés)
  • szervezetfejlesztés, ahol egy lehetséges hálózatfejlesztési, vállalkozási forma (a franchise szerződéssel összefüggésben)
  • egy eredeti ötlet, kreatív munka eredményének származékos használata filmek, televíziós programok, vagy videojátékok esetében media franchise(wd)
  • sport, elsősorban Észak-Amerikában használatos, ahol egy hivatásos sport csapat, vagy az azt működtető szervezet, de jelenti azt a jogot is, hogy valaki egy ilyen csapat tagja franchise tag(wd)
  • politikában szavazati jog
  • államigazgatásban (oktatásügyben is) hatósági engedély
  • biztosítási ügyleteknél az önrész, vagy a kárminimum megjelölésére használják, amelynél kisebb kárért a biztosító nem vállal felelősséget, de amely felett a teljes összeget megtéríti.

A franchise szerződés[szerkesztés]

Magyarországon törvényi szabályozás hiányában nem volt általánosan használt magyar neve sem ennek a szerződésfajtának, sem a feleknek. (Az addigi kísérletek, a joglás vagy névjoglás szavak nem terjedtek el széles körben.)[2][3] A jogbérleti (franchise) szerződés fogalmát a franchise szerződésre a 2014. március 15-én hatályba lépett Polgári Törvénykönyv vezette be,[4] amely ezt a szerződésfajtát jogbérleti szerződésnek nevezi. A szerződő felek elnevezése: a jogbérletbe adó és a jogbérletbe vevő.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Dr. Kiss István: Franchise A-tól Z-ig, Budapest, DASY Kft., 2002.
  2. http://fk.sze.hu/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=426&Itemid=10
  3. Archivált másolat. [2009. november 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 29.)
  4. LI. Fejezet, 6:376. § - 6:380. §

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Commons:Category:Franchises
A Wikimédia Commons tartalmaz Franchise témájú médiaállományokat.