„Monte Rosa” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Kategória:Alpok kategória hozzáadva (a HotCattel)
a Kategória:Európa hegyei kategória hozzáadva (a HotCattel)
16. sor: 16. sor:
{{fordítás|en|Monte Rosa}}
{{fordítás|en|Monte Rosa}}
[[Kategória:Alpok]]
[[Kategória:Alpok]]
[[Kategória:Európa hegyei]]

A lap 2010. október 24., 15:35-kori változata

A Monte Rosa-csoport Olaszország és Svájc határvonalán kiemelkedő számos nevezetes csúcsot foglal magába, köztük Svájc legmagasabb csúcsát a Dufourspitze-t is. A Dufourspitze eléri a tengerszint feletti 4634 méter magasságot, amivel a Valais kanton legmagasabb pontja, valamint a második legmagasabb csúcs az Alpokban és Nyugat-Európában. Míg a nyugati oldalon Gorner-gleccser enyhe lejtőkön halad Zermatt városáig, a hegy keleti oldala egy 2400 méter magas falként tornyosul Macugnaga falu felett. A csúcsot először 1855-ben egy nyolc főből álló csoport érte el, melyet a 19. század elejétől kezdődő sikertelen kísérletek sorozata előzött meg. Minden nyáron számos hegymászó próbálja megközelíteni a csúcsot a nyugati oldalról. Általában a Monte Rosa menedékház a kiindulópont. Sok turista érkezik, hogy megcsodálhassa a Zermatt városát körülvevő hegyóriásairól nyíló panorámát, ami a Monte Rosa-tól a Matterhorn-ig nyúlik.


Elnevezés

A név Monte Rosa az olasz nyelvből ered. A rosa szó a Franco-Provanc-i dialektus rouese szavából ered, melynek jelentése gleccser. 1740-es évekből származó térképeken Monte Bosa vagy Monte Biosa néven szerepel a hegy csoport. A név Mon Boso, ami Leonardo da Vinci jegyzeteiben szerepel valószínűleg ugyanazt a csoportot jelöli. Zermattról Gornerhorn néven (németül Nagy hegy) vált ismertté a csúcs-csoport. A hegyvonulat nyugati ormára a mai napig használatban van a gorner elnevezés (Gornergrat), valamint a lábainál fekvő gleccser neve is Gornerglescher (Gorner-gleccser).

Források

Fordítás

Ez a szócikk részben vagy egészben a Monte Rosa című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.