Ugrás a tartalomhoz

Monte Rosa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Monte Rosa
(Gornerhorn)
A Monte Rosa-masszívum, középen Svájc legmagasabb pontja, a Dufourspitze
A Monte Rosa-masszívum, középen Svájc legmagasabb pontja, a Dufourspitze

Magasság4633,9 m
HelySvájc, Wallis kanton; illetve Olaszország, Piemont
HegységWallisi-Alpok
Relatív magasság2165 m
Legmagasabb pontDufourspitze
Első megmászás1855
Elhelyezkedése
Monte Rosa (Svájc)
Monte Rosa
Monte Rosa
Pozíció Svájc térképén
é. sz. 45° 56′ 12″, k. h. 7° 52′ 01″Koordináták: é. sz. 45° 56′ 12″, k. h. 7° 52′ 01″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Monte Rosa témájú médiaállományokat.

A Monte Rosa-csoport, vagy Monte Rosa-masszívum (Zermattban használatos helyi német neve: Gornerhorn) Olaszország és Svájc határvonalán kiemelkedő számos nevezetes csúcsot foglal magába, köztük Svájc legmagasabb csúcsát, a Dufourspitzét (olaszul Punta Dufour) is. A Dufourspitze eléri a tengerszint feletti 4634 méter magasságot, amivel a Wallis kanton legmagasabb pontja, valamint a második legmagasabb csúcs az Alpokban és Nyugat-Európában.

Míg a nyugati oldalon Gorner-gleccser enyhe lejtőkön halad Zermatt városáig, a hegy keleti oldala egy 2400 méter magas falként tornyosul Macugnaga falu felett. A csúcsot először 1855-ben egy nyolc főből álló csoport érte el, melyet a 19. század elejétől kezdődő sikertelen kísérletek sorozata előzött meg. Minden nyáron számos hegymászó próbálja megközelíteni a csúcsot a nyugati oldalról. Általában a Monte Rosa menedékház a kiindulópont. Sok turista érkezik, hogy megcsodálhassa a Zermatt városát körülvevő hegyóriásairól nyíló panorámát, ami a Monte Rosa-tól a Matterhornig nyúlik.

Elnevezés[szerkesztés]

A Monte Rosa név az olasz nyelvből ered. A rosa szó a Franco-Provanc-i dialektus rouese szavából ered, melynek jelentése gleccser. 1740-es évekből származó térképeken Monte Bosa vagy Monte Biosa néven szerepel a hegycsoport. A Mon Boso név, ami Leonardo da Vinci jegyzeteiben szerepel, valószínűleg ugyanazt a csoportot jelöli. Zermatt városából Gornerhorn néven (németül Nagy-hegy) vált ismertté a csúcs-csoport. A hegyvonulat nyugati ormára a mai napig használatban van a gorner elnevezés (Gornergrat), valamint a lábainál fekvő gleccser neve is Gornerglescher (Gorner-gleccser).

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Monte Rosa című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.