„Lidércfény” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
Címke: Kategorizálatlan csonksablon
1. sor: 1. sor:
{{csonk}}
{{szubcsonk|2010. szeptember 4., 19:33 (CEST)}}


A '''lidércfény''' olyan jelenség,amely a mocsárgáz égéséből adódik. A mocsárgáz jelentős mennyiségű metángáztt tartalmazó gázelegy, amely rotható növényi anyagokból keletkezik. Gyakran öngyulladó foszfor-hidrogén is van benne, így a keletkező metán is meggyullad: ez a lidércfény, mely a mocsár felett halvány kék fénnyel imbolyog.
A '''lidércfény''' olyan jelenség, amely a mocsárgáz égéséből adódik. A [[mocsárgáz]] jelentős mennyiségű [[metán]]gázt tartalmazó gázelegy, amely rotható növényi anyagokból keletkezik. Gyakran öngyulladó [[foszfor-hidrogén]] is van benne, így a keletkező metán is meggyullad: ez a lidércfény, mely a mocsár felett halvány kék fénnyel imbolyog.


== A lidércfény a néprajzban ==
== A lidércfény a néprajzban ==
13. sor: 13. sor:


[[Kategória:Kémia]]
[[Kategória:Kémia]]
[[Kategória?Néprajz]]

A lap 2010. szeptember 5., 14:09-kori változata

A lidércfény olyan jelenség, amely a mocsárgáz égéséből adódik. A mocsárgáz jelentős mennyiségű metángázt tartalmazó gázelegy, amely rotható növényi anyagokból keletkezik. Gyakran öngyulladó foszfor-hidrogén is van benne, így a keletkező metán is meggyullad: ez a lidércfény, mely a mocsár felett halvány kék fénnyel imbolyog.

A lidércfény a néprajzban

A magyar népi hitvilág fényjelenségek formájában megjelenő, egymással rokon természetfeletti lényeinek gyűjtőfogalma.[1]

Jegyzetek

  1. Magyar Néprajzi Lexikon

Forrás

  • Dr. Kedves Éva, Horváth Balázs, Péntek Lászlóné - Szerves kémiai ismeretek tankönyv

Kategória?Néprajz