„Bakenhonszu” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
aNincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
'''Bakenhonszu''' („[[Honszu]] szolgája”) [[Ámon főpapjainak listája|Ámon főpapja]] volt az [[ókori Egyiptom]]ban, [[II. Ramszesz]] uralkodása idején. Fennmaradt önéletrajzi szövege egy kockaszobra hátulján; ebben benyújtást enged az egyiptomi nemes ifjak oktatásába.
'''Bakenhonszu''' („[[Honszu]] szolgája”) [[Ámon főpapjainak listája|Ámon főpapja]] volt az [[ókori Egyiptom]]ban, [[II. Ramszesz]] uralkodása idején. Fennmaradt önéletrajzi szövege egy kockaszobra hátulján; ebben benyújtást enged az egyiptomi nemes ifjak oktatásába.


Ipui Ámon-pap és Romé fiaként született, két öccse Roma-Roj és Ipui. Négy évet töltött az iskolában, a kor szokásainak megfelelően négyéves korától kezdve. Itt megtanult írni és olvasni. Ezután tizenegy évig [[I. Széthi]] fáraó istállóiban dolgozott, ahol valószínűleg megtanult íjjal lőni és kocsit hajtani. Elképzelhető, hogy a seregben is szolgált egy ideig. Ezutén kezdte meg papi pályafutását, [[Ámon]] papságához csatlakozott [[Théba|Thébában]], ahol apja, Ipui már papként szolgált (ő később Ámon második prófétája lett). Négy évet ''wab''-papként töltött (ez volt a legalacsonyabb papi rang), majd prófétává léptették elő, és tizenkét év múlva már az Ámon harmadik prófétája rangot töltötte be, azaz a harmadik legmagasabb rangú pap volt. Innen léptették elő második, majd első prófétává, azaz főpappá. Huszonhét évig töltötte be ezt a pozíciót. II. Ramszesz uralkodásának utolsó évében, kilencvenévesen hunyt el. Öccse, [[Roma-Roj]] követte főpapként.
Ipui Ámon-pap és Romé fiaként született, két öccse Roma-Roj és Ipui. Négy évet töltött az iskolában, a kor szokásainak megfelelően négyéves korától kezdve. Itt megtanult írni és olvasni. Ezután tizenegy évig [[I. Széthi]] fáraó istállóiban dolgozott, ahol valószínűleg megtanult íjjal lőni és kocsit hajtani. Elképzelhető, hogy a seregben is szolgált egy ideig. Ezután kezdte meg papi pályafutását, [[Ámon]] papságához csatlakozott [[Théba|Thébában]], ahol apja, Ipui már papként szolgált (ő később Ámon második prófétája lett). Négy évet ''wab''-papként töltött (ez volt a legalacsonyabb papi rang), majd prófétává léptették elő, és tizenkét év múlva már az Ámon harmadik prófétája rangot töltötte be, azaz a harmadik legmagasabb rangú pap volt. Innen léptették elő második, majd első prófétává, azaz főpappá. Huszonhét évig töltötte be ezt a pozíciót. II. Ramszesz uralkodásának utolsó évében, kilencvenévesen hunyt el. Öccse, [[Roma-Roj]] követte főpapként.


Bakenhonszu felelt a király több építkezéséért is, többek közt a [[karnaki templom]]komplexum keleti templomát ő építtette.
Bakenhonszu felelt a király több építkezéséért is, többek közt a [[karnaki templom]]komplexum keleti templomát ő építtette.

A lap 2010. február 4., 18:25-kori változata

Bakenhonszu („Honszu szolgája”) Ámon főpapja volt az ókori Egyiptomban, II. Ramszesz uralkodása idején. Fennmaradt önéletrajzi szövege egy kockaszobra hátulján; ebben benyújtást enged az egyiptomi nemes ifjak oktatásába.

Ipui Ámon-pap és Romé fiaként született, két öccse Roma-Roj és Ipui. Négy évet töltött az iskolában, a kor szokásainak megfelelően négyéves korától kezdve. Itt megtanult írni és olvasni. Ezután tizenegy évig I. Széthi fáraó istállóiban dolgozott, ahol valószínűleg megtanult íjjal lőni és kocsit hajtani. Elképzelhető, hogy a seregben is szolgált egy ideig. Ezután kezdte meg papi pályafutását, Ámon papságához csatlakozott Thébában, ahol apja, Ipui már papként szolgált (ő később Ámon második prófétája lett). Négy évet wab-papként töltött (ez volt a legalacsonyabb papi rang), majd prófétává léptették elő, és tizenkét év múlva már az Ámon harmadik prófétája rangot töltötte be, azaz a harmadik legmagasabb rangú pap volt. Innen léptették elő második, majd első prófétává, azaz főpappá. Huszonhét évig töltötte be ezt a pozíciót. II. Ramszesz uralkodásának utolsó évében, kilencvenévesen hunyt el. Öccse, Roma-Roj követte főpapként.

Bakenhonszu felelt a király több építkezéséért is, többek közt a karnaki templomkomplexum keleti templomát ő építtette.

Feleségét Meretszegernek hívták; két fia, Paszer és Amenmessze is Théba polgármestere lett. Leánya, Nofertari pedig Tjanoferhez, Ámon harmadik prófétájához ment feleségül és három fia, illetve unokája is Ámon második, harmadik vagy negyedik prófétájaként szolgált; az ő révén áll kapcsolatban a család egy másik befolyásos családdal, Ramszesznahtéval, aki a XX. dinasztia idején volt főpap (Ramszesznaht leánya, Tamerit vagy Aatmerit Nofertari egyik fiához, Amenemopethez ment feleségül).

Források

  • Robert Morkot: The Egyptians: An Introduction. Routledge, 2005. ISBN 0415271037 p.165
  • Wilkinson, Richard H. Az ókori Egyiptom templomai. Pécs: Alexandra (2006). ISBN 963-369-556-2 , p.92