„Irodalomtörténet” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
aNincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
Az '''irodalomtörténet''' az [[irodalomtudomány]] azon ága, amely az [[irodalmi mű]]vekkel [[történelem|történelmi]] szempontból foglalkozik, az egyes korokra jellemző [[műfaj]]ok és [[korstílus]]ok szerint csoportosítva őket, és az egyes írók [[életrajz]]át és egymással való kapcsolatát is vizsgálva.
Az '''irodalomtörténet''' az [[irodalomtudomány]] azon ága, amely az [[irodalom]]mal, az irodalmi művekkel [[kronológia|kronologikusan]], történeti sorrendben foglalkozik, az egyes korokra jellemző [[műfaj]]ok és [[korstílus]]ok szerint csoportosítja őket, és a [[történelem|történelmi]] hátteret, az egyes írók [[életrajz]]át és egymással való kapcsolatát is vizsgálja.


Magyarországon az irodalomtörténetet általában kettéválasztják a [[világirodalom]] és a [[magyar irodalom]] történetére.
Magyarországon az irodalomtörténetet általában kettéválasztják a [[világirodalom]] és a [[magyar irodalom]] történetére.

A lap 2006. január 3., 17:55-kori változata

Az irodalomtörténet az irodalomtudomány azon ága, amely az irodalommal, az irodalmi művekkel kronologikusan, történeti sorrendben foglalkozik, az egyes korokra jellemző műfajok és korstílusok szerint csoportosítja őket, és a történelmi hátteret, az egyes írók életrajzát és egymással való kapcsolatát is vizsgálja.

Magyarországon az irodalomtörténetet általában kettéválasztják a világirodalom és a magyar irodalom történetére.

Lásd még: