„Nyírlugos” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
51. sor: 51. sor:
<!--* [ Nyírlugos a Vendégvárón]-->
<!--* [ Nyírlugos a Vendégvárón]-->
{{csonk-település}}
{{csonk-település}}
Nyírlugos város nem hivatalos honlapja: [http://barbasaur.fw.hu]
Ligetalja.celodin.hu [http://ligetalja.celodin.hu/nyirlugos.htm]
Nyírlugos bemutatása [http://nyirlugos.fw.hu]

A lap 2005. december 18., 20:35-kori változata

Sablon:Település0 Nyírlugos: nagyközség Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Nyírbátori kistérségben.

Fekvése

[Nyírlugos] az Alföld észak-keleti részében fekszik, a Nyírséghez tartozik, amely a Tiszántúl síkjából 20-50 méter magasra emelkedik ki. Nyírlugos a Nyírségen belül annak délkeleti részében található, a keleti hosszúság 22 fok 9 perc és az északi szélesség 47 fok 44 perc mentén. Ez a vidék a Nyírség legnagyobb futóhomok területe. Felszíne homokbuckák tömegéből áll. A homokból a szél parabolabuckákat és szélbarázdákat alakított ki. A város Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyéhez tartozik. A várost a következő települések határolják: Észak-keletről: Encsencs, észak-nyugatról: Nyírmihálydi, keletről: Nyírbéltek, dél-keletről: Fülöp, dél-nyugatról: Nyíracsád, nyugatról: Nyíradony.

Nyírlugos a Dél-Nyírségben, a Ligetalján található. A 471-es számú útról leágazó alsórendű úton közelíthető meg. A legközelebbi vasútállomás Nyírmihálydiban van. Tengerszint feletti magassága 160 méter, itt található a Nyírség második legmagasabb pontja. A Tisza és a Körös vidékének vízválasztó vonala. A város nyugati része közvetlenül határos Hajdú-Bihar Megyével. Nyírlugost körülvevő nagyobb városok:

A megyeszékhely Nyíregyháza 42 km-re észak-nyugatra fekszik. A volt járási székhely, Nyírbátor 26 km-re észak-keletre van. Hajdú-Bihar Megye székhelye, Debrecen 38 km-re dél-nyugatra található.

Nyírlugos 5838 hektár területen fekszik, amelyben a termőterület 5129 hektár, kivett terület 709 hektár. Lakóinak száma 3200 fő

forrás:http://barbasaur.fw.hu

Története

Aránylag későn, a XIV. században a Gut-Keled nemzetség birtoktömbje közé ékelődve, mint vett birtok tűnik fel az okleveles adatok közt. Neve a lugas közszóból ered. 1354-ben a Báthori család ecsedi ága osztozott rajta. Ettől kezdve mindenkor a család Ecsedet birtokló ágáé volt. Báthori István országbíró halálával Báthori Gábor fejedelemre, majd ennek halála után az ecsedi uradalom tartozékaként Bethlen Gáborra szállott, aki 1627-ben 3000 forintért zálogba adta Farkas Istvánnak. II. Rákóczi György zálogösszeg megtérítése nélkül elvette, de Báthori Zsófia 1666-ban visszaadta Farkas Erzsébetnek, akinek kezével gr. Barkóczy János vette birtokba. 1607-ben Szabolcs és Szatmár megye közös megállapodása alapján Szabolcs megyéhez került ugyan, de fele mindig Szatmárban volt. 1723-ban a két rész hovatartozása feletti perben kiderült, hogy néhány évtizedig puszta volt, de ekkor már 48 telken laktak, útmenti, de házsoros településformában. 1828-ban az egész falu 139 házas jobbágyával, 28 házas és 4 házatlan zsellérével a Károlyiaké volt. A határába olvadt be Szennyes; csak annyit tudunk, hogy 1279-ben idevaló lakót említenek és egy e helyről nevezett család birtoka volt. A család a XIV. században a megye életében vitt szerepet, a XVIII. század elején még élt, de birtoka a XVII. század vége óta puszta. A közeli hajdúváros, Vámospércs bérelte legelőnek. A XIX. század folyamán benépesült, és ma népes külterülete Nyírlugosnak. 1967. jan. 1. óta Szabadság-telep a neve. Másik beolvadt település: Makra. 1335-ben tűnt fel idevaló nemes nevében. Az e helyről nevezett család 1353-ban még megvolt, de később nyoma veszett. Ma a hely nevét egy dűlő őrzi.

forrás:http://barbasaur.fw.hu

Nevezetességei

Nyírlugos híres szülötte: Dr. Kosutány Tamás. A magyar mezőgazdaság fellendülésének vezéralakja Dr. Kosutány Tamás agrokémikus volt, 1848. március 7-én született Nyírlugoson. Anyja Bánházi Józsa Petronella, a Nyírlugosi ispán lánya, apja Kosutány János, Károlly gróf gazdatisztje volt. 1915. január 19-én halt meg Budapesten. Halála után tudományos érdemei elismeréseként a Magyar Élelmezésipari Tudományos Egyesület 1956-ban, a róla elnevezett, évenként kiosztásra kerülő emlékérmet alapított.


A Magyar Köztársaság Elnökének a 85/2005. [VI.29.] KE. határozata alapján Nyírlugos Nagyközség 2005. július 1. napjától városi címet kapott.

Nyírlugos fejlődéséről, múltjáról, jelenéről gazdag képanyaggal a http://barbasaur.fw.hu weboldalon, Nyírlugos város nem hivatalos honlapján olvashatnak.

Külső hivatkozások

Nyírlugos város nem hivatalos honlapja: [1] Ligetalja.celodin.hu [2] Nyírlugos bemutatása [3]