„Tepe Nush-i Jan” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Zsuzsakossuth (vitalap | szerkesztései)
Tepe Nush-i Jan ókori régészeti lelőhely.
(Nincs különbség)

A lap 2022. január 15., 20:49-kori változata

Tepe Nush-i Jan ókori erődjének romjai Ecbatanatól délkeletre találhatók. A hely a feltevések szerint egykor zoroasztriánus központ lehetett.

Leírása

Davis Stronach régész 1967-77 között végzett itt régészeti kutatásokat, melyekből következtetve az erődben székelő méd vezető asszír védelem alatt állhatott és székhelyét a védelem megszűnése után már nem tudta fenntartani, lakói a helyet kb. Kr.e. 670 körül elhagyták.

Tepe Nush-i Jan lakói azonban mielőtt erődjüket elhagyták, az épületeket agyagpalával töltötték fel, valószínűleg azért, hogy az épületeket megőrizhessék egy sikeres, későbbi visszatérés reményében.

Az elhagyott épületek később időnként a régión átutazó pásztorok használták, akik ismeretlen okokból hosszú alagutat ástak az egykori oszlopos csarnok alatt.

Az itt talált épületek feltárása során a terület nyugati részén valószínűleg egy tűztemplom állt, valamint egy oszlopos terem, és egy másik, ugynevezett központi templom, egyéb helyiségek, raktárak, egy alagút és egy sáncrészlet maradványai kerültek felszínre.

Források