„Reichsmarineamt” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Reichsmarineamt
Címke: HTML-sortörés
(Nincs különbség)

A lap 2021. január 22., 15:30-kori változata

A Reichsmarineamt épületének reprezentációs homlokzata a Landwehrkanal partja felől
A Reichsmarineamt pecsétje
A minisztérium ajtószárnya

A Reichsmarineamt (Birodalmi Haditengerészeti Minisztérium / avagy Hivatal) a Német Császárság egyik birodalmi hatósága volt, mely 1889-ben a Kaiserliche Admiralitätből (Császári Admiralitásból) jött létre.

Felépítése

Vezetését egy államtitkár látta el. Immediáthatóságként (Immediatbehörde) közvetlenül a császár alá volt rendelve, így az államháztartási hozzájárulást leszámítva nem tartozott felelősséggel a Reichstag (birodalmi gyűlés) irányába. A miniszteri tanácsok államtitkár alá rendelt vezetői I-III. osztályú tanácsnokok voltak. A címeik a következők voltak: valódi titkos admiralitási tanácsnok, titkos admiralitás tanácsnok és valódo admiralitási tanácsnok.[m 1]

A személyi ügyeket a Haditengerészeti Kabinet vezetője intézte.[1] A Birodalmi Haditengerészeti Hivatal a Császári Haditengerészet minisztériumaként funkcionált. Az 1871-es alkotmány értelmébe a szárazföldi haderőt illetően a tartományok, míg a haditengerészetet illetően a birodalom volt az illetékes. Ennek megfelelően volt külön porosz, bajor, szász és württembergi hadsereg, haditengerészetből ellenben csak egy volt, a Császári Haditengerészet. Csak a haditengerészet és a gyarmati csapatok (Schutztruppe) voltak birodalmi hatóságok.

Feladatkörei

A Reichsmarineamt főként adminisztratív feladatokat látott el. Neki voltak alárendelve a danzigi, kieli és wilhelmshaveni császári hajógyárak, a haditengerészet oktatási intézményei és a hamburgi Német Tengerkutatási Intézet (Deutsche Seewarte). Információk nyilvánosságra hozatalára 1870 óta a Marineverordnungsblatt szolgált.[1] 1897-ben hozták létre a Reichsmarineamt hírügynökségét „N részleg” (Abt. N) jelöléssel. Ez az ügynökség információszerzéssel foglalkozott, továbbá a katonai és polgári hajózás iránt kellett felkeltenie a német lakosság érdeklődését.[2]

A Császári Haditengerészet operatív vezetését, mely közvetlenül a császár parancsnoksága alatt állt, a Haditengerészet Főparancsnoksága (Oberkommando der Marine, OKM), később a Nyílttengeri Flotta (Hochseeflotte) parancsnoka, az állomáshely-parancsnokságok és más önálló egységek (mint pl. a Kelet-ázsiai Hajóraj) végezték.

A Reichsmarineamt 1898-ban átvette a Kínától bérbe vett Kiautschou (Csingtao) kikötőjének igazgatását. (Más esetekben ezt a feladatot a Birodalmi Gyarmatügyi Hivatal (Reichskolonialamt) látta el.) A védnökségi terület (Schutzgebiet) élén kormányzóként egy tengerésztiszt állt. Háború idején a Reichsmarineamt feladata volt az elszenvedett veszteségek listájának kiadása.[m 2]

A háború után a Császári Haditengerészet megszűntével a Reichsmarineamt feladatait 1919. március 26-tól átmenetileg ismét az admiralitás (Admiralstab), majd 1920. szeptember 15-től a Haditengerészeti Parancsnokság (Marineleitung) vette át.

Épületei

A Reichsmarineamt Berlinben az előkelő Leipziger Platz 13 alatt, a Herrenhaus-zal szemben kapott egy szolgálati épületet, a tér északkeleti részén. A Voßstraße 24 cím alatt volt egy hátsó bejárata, ami az Oberkommando der Marine címe is volt egyben.

1911-től innen egy kilométerre nyugatra a Königin-Augusta-Straßén (1933-tól: Tirpitzufer, jelenleg Reichpietschufer), a Landwehr-csatorna legészakibb partszakaszán egy nagy, új építésű épületet kapott, amit „Bendlerblock” néven emlegettek és melybe a Reichsmarineamt és a haditengerészet több más Berlinben lévő intézménye 1914-től kezdődően beköltözött. 1926–1927-ben a Leipziger Straßeén lévő épületet elbontották, hogy a Wertheim áruház bővíthetősége érdekében.

A Reichsmarineamt ajtóit a Bundeswehr Hadtörténeti Múzeumában őrzik. A reprezentatív ajtó díszes domborművein tengerészmotívumok láthatók, mint például jelzőzászlók, távcső, horgony és búvár, hírközlési berendezések és harceszközök.

A Staatssekretär Reichsmarineamt lobogója
A Reichsmarineamt államtitkárai
(Haditengerészeti miniszterek)
Név Hivatali idő kezdete Hivatali idő vége
Karl Eduard Heusner 1889 1890
Friedrich von Hollmann 1890 1897
Alfred von Tirpitz 1897 1916
Eduard von Capelle 1916 1918
Paul Behncke 1918 1918
Ernst Karl August Klemens Ritter von Mann 1918 1919
Maximilian Rogge[3] 1919. január 9. 1919. február 13.

Megjegyzések

  1. Az osztályok német megnevezése: Wirklicher Geheimer Admiralitätsrat, Geheimer Admiralitätsrat és Wirklicher Admiralitätsrat.
  2. És nyilván az ellenségnek okozott vélt/valós károk ismertetése is.

Jegyzetek

  1. a b Großkopff, von Brandenstein: Handbuch für den Verwaltungsdienst. 5. Auflage. Heymanns, Berlin 1912, 1. Band, 117. o.
  2. FliegerRevue, X, Nr. 44, 14. o.
  3. Az ügyek szemmel tartásával megbízva. – Gerhard Engel, Bärbel Holtz, Ingo Materna: Gross-Berliner Arbeiter- und Soldatenräte in der Revolution 1818/1919: Dokumente der Vollversammlungen und des Vollzugsrates: vom Ausbruch der Revolution bis zum 1. Reichsrätekongress. Berlin 1993, 114. o., Fn. 11

Fordítás

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Reichsmarineamt című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Forrás

  • Walther Hubatsch: Der Admiralstab und die obersten Marinebehörden in Deutschland, 1848-1945. Bernard & Graefe, Frankfurt am Main 1958.

Linkek

Commons:Category:Reichsmarineamt
A Wikimédia Commons tartalmaz Reichsmarineamt témájú médiaállományokat.