„Szexuálterápia” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nori6239 (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nori6239 (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
49. sor: 49. sor:
==Források==
==Források==
* MAGYAR ANDROLÓGIA Tudományos és Oktató szakfolyóirat
* MAGYAR ANDROLÓGIA Tudományos és Oktató szakfolyóirat
* [http://www.szexologia.hu/ Magyar Szexológiai Társaság]
* {{cite web |url=http://szexologia.hu/ |title=Magyar Szexológiai Társaság |accessdate=2020-04-21}}
* [http://partanacsado.hu/ Pártanácsadó]
* {{cite web |url=http://partanacsado.hu/ |title=Pártanácsadó |accessdate=2020-04-21}}
* [http://www.ruszedit.com/ Rusz Edit]
* {{cite web |url=http://ruszedit.com |title=Rusz Edit |accessdate=2020-04-21}}
* {{cite web |url=http://sexology.hu |title=Szexológiai Tudományos Társaság |publisher=sexology.hu |accessdate=2020-04-21}}
* [http://sexology.hu/ Sexology]


[[Kategória:Szexualitás]]
[[Kategória:Szexualitás]]

A lap 2020. április 21., 19:09-kori változata

A szexuálterápia dinamikus, a szexuális problémára fókuszáló kezelés, tanácsadás.

A szexuálterápia alkalmazható párkapcsolatban élők és egyedülállók részére egyaránt, amely megvalósulhat egyéni-, pár- és csoport szexuálterápia keretein belül.

A szexuálterápia elsősorban a viselkedés feltételeinek megértésére törekszik, amik a szexuális funkciózavarokat kiváltották és fenntartják, így viszonylag gyors és hosszú távon hatékony segítséget nyújthat. A terápiás beavatkozások párosulhatnak erotikus gyakorlatokkal, melyeket az egyén, vagy a pár - a terapeuta utasításai alapján - otthon végez el.

A szexuálterápia célja az egyént célzottan rávezetni az egészséges szexuális viselkedésre, a szexuális és reproduktív viselkedés élvezetének és kontrolljának képességére, valamint megszabadítani azoktól a félelmektől, szégyentől, bűntudattól, előítéletektől és más pszichés tényezőktől, amelyek gátolják a szexuális reagálását és károsítják a nemi, valamint emberi kapcsolatait.

(1) A szexuálterápia kritériuma

Az önálló terápiaként alkalmazott szexuálterápia kritériuma a szervi (organikus) zavarok, betegségek és hiányosságok kizárása, amelyek akadályozzák a szexuális és reproduktív funkciókat.

(2) A szexuálterápiát kizáró körülmény

Nem nevezhető szexuálterápiának az olyan eljárás vagy kezelésmód, amely során a terapeuta páciensével bármilyen szexuális kapcsolatot létesít, beleértve a páciens szexuális és reproduktív tevékenységében való aktív, illetve passzív részvételt.

(3) A szexuálterápia folyamatának alapjai

A szexuálterápián való megjelenés önmagában még nem biztosítja annak eredményességét, ehhez a szexuálterápiára érkező részéről aktív részvételére van szükség. Fontos, a szexuálterápia kimenetelét befolyásoló tényezők továbbá a kezelés sikerébe vetett hit, az emberi szexualitás pozitív megközelítése, a támogató környezet (jó érzelmi, szexuális és társas kapcsolat), elköteleződés a terápia iránt, valamint a szexuálterapeuta utasításainak, előírásainak betartása.

Függetlenül attól, hogy a szexuálterápia egy gyorsnak mondható terápiás módszer, a szexuálterápia időtartama előre nehezen meghatározható, mivel az előzőekben említetteken túl, a szexuálterápiára jelentkező aktivitásán is nagymértékben múlik. Általánosságban elmondható, hogy 8-10 szexuálterápiás találkozás szükséges a gyógyuláshoz, vagy egy hosszabb folyamat esetén a látványos fejlődéshez.

A szexuálterapeuta részéről az eredményességének kulcsa az empirikus és dinamikus módszerek együttes alkalmazásában rejlik.

A szexuálterápia a következő problémákra nyújt segítséget

- Vágy és érdeklődés csökkenése, megszűnése, hiánya

- Szexuális függőség

- Merevedési problémák és ejakulációs nehézségek

- Pornófüggőség

- Fájdalmas szex és női orgazmuszavarok

- Szexuális tanácsadás

- Szexuális felvilágosítás

- Párkapcsolati problémák

- Szinglik szexualitása

- Szüzességi problémák

A szexuálterápia időtartama nehezen meghatározható, mert a terápiára jelentkező aktivitásának függvénye, de általában 8-10 terápiás ülést jelent. A páros szexuálterápia sikerességének alapja a jó párkapcsolat (jó érzelmi, szexuális és társas kapcsolat).

A szexuálterapeuták szakmai közössége a Szexológiai Tudományos Társaság Egyesülete.

Források