„Alsóvadász” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Blue.cube (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
16. sor: 16. sor:
koord-e=20.90443}}
koord-e=20.90443}}


Alsóvadász egy kis falu [[Magyarország]] észak-keleti részén [[Borsod-Abaúj-Zemplén megyé]]ben. A [[Cserehát]] dombvidék déli részén terül el. [[Miskolc]]tól északkeleti irányban kb. 25 kilométerre fekszik.
Alsóvadász egy kis falu [[Magyarország]] észak-keleti részén [[Borsod-Abaúj-Zemplén]] megyében. A [[Cserehát]] dombvidék déli részén terül el. [[Miskolc]]tól északkeleti irányban kb. 25 kilométerre fekszik.


==Története==
==Története==

A lap 2007. szeptember 25., 11:12-kori változata

Sablon:Település

Alsóvadász egy kis falu Magyarország észak-keleti részén Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A Cserehát dombvidék déli részén terül el. Miskolctól északkeleti irányban kb. 25 kilométerre fekszik.

Története

A terület az őskor óta lakott. Ezt bizonyítja a 70-es években megtalált kõbalta, amely jelenleg a miskolci Herman Ottó Múzeum]]ban tekinthetõ meg. A településeket - Alsóvadászt, Jánosdot és Vízvölgyet - az Aba nemzetség hozta létre a honfoglalás után (XI. század).

Vizvölgy (Wyzwelg) rövid életű település volt, amely az Árpád-kor végén már nem létezett. Létezésérõl csak korabeli dokumentumokból tudunk. Alsóvadász és Nyomár között feküdt, és feltehetõen a tatárjárás során pusztult el.

Jánosd (Janustelky) első említése 1280-ból való. Az elnevezése valószínűleg tulajdonosának nevéből adódik. Jánosd 1280-ban elnéptelenedett, azonban ez nem tartott hosszú ideig, melyet bizonyít egy dézsmáról szóló feljegyzés 1317-bõl.

Alsóvadászt 1317-ben említik elõször Vadaz néven, amely foglalkozást jelöl, ugyanis a település lakói az Árpád-korban királyi vadászok voltak. 1329-ben Miklósfalva néven említik az oklevelek (Wadaz alio nomine Michlosfalwa), melynek az oka, hogy a király Lõrinc fia Miklós zólyomi ispánnak adta a területet.

1403-ban Zsigmod király a Perényi család tagjának, Péternek adományozta Vadászt és Jánosdot.

1427-ben összeírást tartottak. Az összeírás során 64 portát jegyeztek fel. Egy - egy portán három - négy családfõ (homines) lakott. Alsóvadász Szikszó után a környék második legnépesebb települése volt.

1588-ban török csapatok büntetõportyát tartottak Szikszó ellen. A Szikszóiak a fallal megerõsített templomba menekültek, de az ágyúkkal felfegyverzett török ellen nem sokáig tudták volna magukat tartani. Rákóczi Zsigmond jelentést kapott a támadásról és intézkedett Szikszó felmentése érdekében. A felmentõ csapatok Alsóvadászon találkoztak. A hosszas csatában kb 2000 török esett el. A török katonákat az Alsóvadász felé vezetõ út és a Vadász-patak közé temették. A néphit szerint az itt emelkedõ mesterséges domb az elesett török harcosokból épült fel. Erről neve is tanúskodik: Törökhalom.

A környezõ megyék sorra behódoltak a töröknek, mikor Abaúj is sorra került több helységben elbujdostak a behódolás helyett, Alsóvadász lakói pedig az egri töröknek adóztak.

A török hódoltság után a község hamar megújult. A Sherédy, majd a Békény család után a XVI. században a Rákócziak birtoka lett. A Rákóczi-szabadságharc során Alsóvadász elpusztult, 1720-ban a Csáky család telepítette újra.

A XIX. század reformeszméi Alsóvadászra is eljutottak a református egyházon keresztül. A egyház óvoda építéséhez kezdett és emelte iskolájának színvonalát.

Az 1848/49-es szabadságharc idején Alsóvadászról is nemzetőrök és honvédek álltak be Kossuth Lajos seregébe.

A XIX. században a falu lakossága folyamatosan gyarapodott. 1851-ben 1153 református, 80 római katolikus, 220 görög katolikus és 42 zsidó élt. Összesen 1295 fő. 1869-ben 1570-en, 1900-ban pedig már 1745-en éltek a településen.

Alsóvadász és Jánosd községek 1906-ban egyesültek, megalkotva a mai Alsóvadász községet.

A két világháborúnak itt is sok áldozata volt. Az I. Világháborúban 27 a II. Világháborúban 24 alsóvadászi katona esett el.

Az 1950-es években több családot telepítettek ki Alsóvadászra. Köztük volt Bethlen András gróf az egykori miniszterelnök fia.

Az 1956-os forradalom idején erõszakos cselekmény nem volt a településen.

Nevezetességek

Református templom

A templom mai formáját kalandos élete során kapta. Ugyanis a 13. században épült román stílusban, majd a 14. században gótikus stílusban átalakították, 1629-ben felújították, 1786-ban pedig erõsen átépítették. A tornyot 1811-ben az északi bõvítményt 1868-ban építették hozzá.

Kõfallal övezett, keletelt templom. Hajója nyújtott téglalap alapú, szentélye egyenes záródású. A déli hajófalon a bejárati toldalék fölött egy román kori ablak és egy apró, karéjos körablak látható, a szentélyen mérműves, csúcsíves ablakot tártak fel.

A templom a 19. században nagy felújításon esett át, a hajót kazettás, klasszicizáló festésű mennyezettel fedték és a mai berebdezése is ekkor készült.

A hajó nyugati végében három íven nyugvó, falazott; a szentélyben és a bõvítményben fából készült karzat áll. Meg kell még említeni az egykori sekrestye ajtajának reneszánsz kõkeretét az északi falban.

Református lelkészlak

A parókiaépület 1773-ban épült. 1830-ban nagyobb átépítésen esett át. A vályogfalazatú, deszkafödémes épületet kontyolt nyeregtetõ fedi.

Az épület dísze az északkeleti oldalon végighúzódó boltívsoros, mellvédes tornác. Az utcai homlokzatot lizénák és a három ablak szalagkerete tagolja és profilos párkányzat zárja le.

Katolikus templom

Világháborús emlékmű

Környező települések

Homrogd (6 km), a legközelebbi város: Szikszó (5 km). Alsóvadász és Jánosd környékének 1317-es leírásában szerepel Aszaló (Azalo) és Dicháza (Dydych) is, mint szomszédos település.

Külső hivatkozások