„William Falconer” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Edinburgh-iak kategória hozzáadva (a HotCattel)
Pallas-szöveg lektorálása
27. sor: 27. sor:


==Élete==
==Élete==
Egy borbély fia volt. Korán árvaságra jutott, és tengerésznek állt. Egy olasz part közelében szenvedett hajótörés után megírta ''The shipwreck'' című költeményét (London, 1762), amellyel nagy sikert aratott, és hatására felvették a királyi tengerészethez. 1769-ben [[India|Indiába]] ment az Aurora nevű hajóval, amelynek decemberben [[Fokváros]] után nyoma veszett.


== Munkássága ==
Borbély fia volt. Korán árvaságra jutván, tengerésznek állt be és egy olasz part közelében szenvedett hajótörés után megírta ''The shipwreck'' című költeményét (London, 1762. Új kiadást rézmetszetekkel és életrajzzal Clarke adott u. o. 1804.), mely nagy tetszést aratott és különösen a tenger, a tengerészélet és a hajó berendezésének nagyszerű ecsetelésével tűnt ki. E költeménye a királyi tengerészetnél való alkalmaztatását hozta meg neki. 1769-ben [[India|Indiába]] ment az Aurora hajóval, mely decemberben [[Fokváros]]ig ért és utána nyoma veszett. Írt még Falconer ódákat, szatirákat (''The demagogue'') is, melyek ''Poems'' címmel jelentek meg (Mitford kiadásában 1836., újabb kiadás: 1870.). Írt azonkívül egy tengerészeti szótárt ''Universal dictionary of the marine'' címmel (1769, új kiad. Burnaytől, 1815).
Ódákat és szatirákat (''The demagogue'') is írt, amelyek ''Poems'' címmel jelentek meg 1836-ban. Írt egy tengerészeti szótárt ''Universal dictionary of the marine'' címmel (1769).


==Forrás==
==Forrás==
* {{Forrásjelzés-Pallas|szócikke=Falconer|url=http://mek.oszk.hu/00000/00060/html/034/pc003470.html}}


* {{Forrásjelzés-Pallas}}
{{Pallas}}
{{Nemzetközi katalógusok}}
{{Nemzetközi katalógusok}}
{{csonk-irod}}

{{DEFAULTSORT:Falconer William}}
{{DEFAULTSORT:Falconer William}}
[[Kategória:Skót költők]]
[[Kategória:Skót költők]]

A lap 2018. április 3., 15:19-kori változata

William Falconer
Élete
Született1732. február 11.
Edinburgh
Elhunyt1769 vége felé
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)vers
A Wikimédia Commons tartalmaz William Falconer témájú médiaállományokat.

William Falconer (Edinburgh, 1732. február 11.1769 vége felé) skót költő.

Élete

Egy borbély fia volt. Korán árvaságra jutott, és tengerésznek állt. Egy olasz part közelében szenvedett hajótörés után megírta The shipwreck című költeményét (London, 1762), amellyel nagy sikert aratott, és hatására felvették a királyi tengerészethez. 1769-ben Indiába ment az Aurora nevű hajóval, amelynek decemberben Fokváros után nyoma veszett.

Munkássága

Ódákat és szatirákat (The demagogue) is írt, amelyek Poems címmel jelentek meg 1836-ban. Írt egy tengerészeti szótárt Universal dictionary of the marine címmel (1769).

Forrás