„Szekvenszer” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
a Gubbubu átnevezte a(z) Sequencer lapot a következő névre: Szekvenszer: nyugodtan lehet magyar ejtés szerint írni, kormányrendelet is használja így: https://www.nive.hu/Downloads/Szakkepzesi_dokumentumok/rendeletek_es_kozlemenyek/25_201…
(Nincs különbség)

A lap 2017. február 16., 13:24-kori változata

A sequencer egy elektronikus eszköz vagy szoftver, mely egymás után sorozatban következő utasítások végrehajtására alkalmas. Az elektronikus zenében a sequencer utasíthatja az elektromos hangszereket egy-egy szekvencia lejátszására. A sequencer a zenész által lejátszott hangsort valamilyen formátumban tárolja, például MIDI-üzenetként. A sequencer általában nem magát a hangszer által lejátszott hangot tárolja, így ugyanaz a MIDI-üzenetben tárolt utasítássor lejátszatható különböző elektronikus hangszereken is.

A szekvenszer-készülékek fő jelentősége, hogy automatizálják a lejátszást. Így a zenész kiegészítheti játékát, pl. gitáron szólózásra koncentrálhat, miközben a dobszólamokat és a basszust egy vagy több megfelelően programozott szekvenszer produkálja. A szekvencer-szoftverek általában ennél többre is szolgálnak, sok előadó (még rockzenészek is) részben ezek segítségével komponálják a teljes zenét, csak az élőben történő előadást végzik hangszerekkel.

Források

További információk