„Párizsi Politikai Tanulmányok Intézete” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Új oldal, tartalma: „A párizsi Politikai Tanulmányok Intézete (franciául: ''Institut d'études politiques de Paris,'' de általában csak Sciences Po-ként hivatkoznak rá) egy állami…”
(Nincs különbség)

A lap 2015. november 24., 12:02-kori változata

A párizsi Politikai Tanulmányok Intézete (franciául: Institut d'études politiques de Paris, de általában csak Sciences Po-ként hivatkoznak rá) egy állami felsőoktatási intézmény Franciaországban.

A Sciences Po politikai tudományok, közgazdaságtan, történelem, szociológia, jog, pénzügy, üzlet, kommunikáció, szociológia, valamint gazdálkodás és újságírás területén működtet karokat. Az egyetem a világ 5. (és Európában az 1.) legjobb Politikai és Nemzetközi Tanulmányok intézete 2015-ben.

Az iskola számos figyelemre méltó alumnival rendelkezik jogi, közgazdasági, filozófiai, történelmi, üzleti, az irodalom, a média és a politikai területeken. Mintegy 28 korábbi vagy jelenlegi államfő, valamint a nemzetközi szervezetek (ENSZ, IMF, stb) számos vezetője és a cégvezetője tanult vagy tanított a Sciences Po-n.

A Sciences Po több egyetemi konzorciumok tagja (APSIA, College Board, GPPN, stb), és közeli partnerségben áll további 410 egyetemmel, köztük a Columbia Egyetemmel, Warwick, LSE, Harvard Law School, valamint a McGill Egyetemmel.

Története

A Sciences Po megnevezés három különböző, de egymást kiegészítő intézményre utal:

  • École Libre des Sciences Politiques, amelyet 1945-ben leváltott a
  • Fondation Nationale des Sciences politiques (Magyarul: A Politikai Tudományok Nemzeti Alapítványa), egy kutatási alapítvány és az
  • Institut d'Etudes Politiques de Paris (Magyarul: A Politikai Tanulmányok Párizsi Intézménye), egy oktatási intézmény.

Az École Libre a des Sciences Politiques, becenevén "Sciences Po Paris" magánintézményt Émile Boutmy alapította 1872-ben, válaszul a Franciaországban az 1870-es francia-porosz háború utóhatására kibontakozó politikai és morális válságra. Elsődleges célja egy korszerű oktatási intézmény létrehozása volt az új francia elit kitermeléséhez.

1945-ben a Sciences Po-t részben államosították, és felosztották a Fondation Nationale des Sciences Politiques (FNSP) és az Institut d'Etudes Politiques (IEP) intézményeire, azonban így is sikeresen meg tudta őrizni oktatási struktúrájának függetlenségét.

Habár a Sciences Po már az 1920-as és 1930-as években is fogadott cserediákokat, az ezezredfordulóra a nemzetközi nyitottság úttörőjévé lépett elő, elindítva 1999-ben BA-MSC-PhD modell ihlette ötéves képzési programját, melyben követelményként jelenik meg, hogy a programban részt vevő diákok egy évet töltsenek külföldön, a Sciences Po valamelyik partnerintézményében.

2001-ben az intézmény a felvételi eljárásaiban is reformokat vezetett be, megnyitva ezzel az utat nem csak a legnevesebb elit iskolák diákjai, hanem minden középiskolás számára specifikus felvételi vizsgaprocedúra

 Po már az 1920-as és 1930-as években is fogadott cserediákokat, az ezredfordulóra a nemzetközi nyitottság úttörőjévé lépett elő, elindítva 1999-ben BA-MSC-PhD modell ihlette ötéves képzési programját, melyben követelményként jelenik meg, hogy a programban részt vevő diákok egy évet töltsenek külföldön, a Sciences Po valamelyik partnerintézményében.