„Szerkesztővita:Derzsi Elekes Andor” változatai közötti eltérés

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Derzsi Elekes Andor 8 évvel ezelőtt
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
A Metapolisz Images forrás megjelölésének tilalma
1. sor: 1. sor:
Metapolisz Images.
A világ első matematika szobra
A magyar wikitanács 2015. augusztus 25-én közzétett döntése (Burumbátor, Malatinszky, Ogodej, OsvátA, Szalakóta.--Szilas vita) megtiltotta a Metapolisz Images forrásként történő megjelölését. Ezek szerint a magyar wikipédián lehet forrásként megjelölni bármilyen fényképgyűjteményt a Metapolisz Images kivételével, lehet forrás egy teljesen ismeretlen honlap megjelölése, flickr, bármely külföldi illetve gazdasági szervezet is. Sőt ! Az az igazi, ha nemcsak a magyar wikipédián, hanem a világ összes wikipédiáján megakadályozza a "magyar" wikipédia a valóságnak megfelelő, magyar forrás megjelölését. https://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Wikitan%C3%A1csi_ind%C3%ADtv%C3%A1nyok/Derzsi_Elekes_Andor
A szobrot 2002 -ben létesítették Marosvásárhelyen, Bolyai János emlékére. A marosvásárhelyiek úgy tudják, hogy ez a világ első matematika szobra. Hogy ez így van-e, az nyilván bizonyításra szorul, de nem tudom hogy lehetne bizonyítani. Ennek azonban jó esélyei vannak, mivel sok magyar, kíváló matematikus volt, de egyik tudomásom szerint egyik emlékére sem készítettek elvont tárgyú matematika szobrot.
Igaz ugyan, hogy a képeim döntő többsége nem a magyar wikipédián van, az egész világon soha senki nem kifogásolt semmit (a magyar wikipédia egyes szerkesztőin kívül), de ez nem akadályozza azokat, aki a kovácsi úton akarnak mindenképpen járni. A döntés annál inkább érthetetlen, hogy ezzel egyidejűleg a Fortepan megjelölhető forrásként, szerzőként is. Az általam feltöltött File:Tauscher-Geduly Hermina - Pozsony, 1880 körül (1).tif fénykép tulajdonosa és szkennelője én vagyok, a fénykép a Metapolisz Images gyűjtemény része, de ez nem akadályozza meg a magyar wikipédiát abban, hogy a fénykép forrását meghamisítsa és forrásként megjelölje: http://mutargy.com/katalgus/18/festmny_grafika/1/cca_188_tauscher-geduly_hermina_1882-ben_felolvasst_tartott_a_magyar_fldrajzi_trsasg_lsn_majd_publiklt_is_a_fldrajzi_kzlemnyekben_vizitkrtya_mret_portr_e_kozics_pozsonyi_mtermbl_felletn_4_gombost_nagysg_lyuk_feliratozva_15/404399/ Majd a forrás magyar wikipédia általi meghamisítását követően a wikitanács előtti eljárásban vádként szerepel ellenem a magyar wikipédia által elkövetett hamisítás. Remélem a magyar wikipédián szokásban levő cenzúra nem törli ezt a bejegyzésemet csupán azért, mivel egyesek nem szeretik hallani (és figyelembe venni) az igazságot.

'''Bizonyítani nem lehet, de cáfolni igen. Íme''' [http://www.jgytf.u-szeged.hu/tanszek/matematika/personal/Szilassi/Fermat/index.html itt]. --[[Szerkesztő:Wikizoli|Wikizoli]] <sup>[[Szerkesztővita:Wikizoli|vita]]</sup> 2013. október 6., 22:23 (CEST)
--[[Szerkesztő:Derzsi Elekes Andor|Derzsi Elekes Andor]] <sup>[[Szerkesztővita:Derzsi Elekes Andor|vita]]</sup> 2015. szeptember 3., 14:33 (CEST)

== Köszöntés ==

{| style="border:2px solid blue; padding:5px;"
|-----
|style="padding-right:1ex;border-right:1px solid red;"|[[Kép:Wikipédia-01.png|50px|Üdvözlet!]]
|style="padding-left:1em;"|[[Wikipédia:Üdvözlünk látogató|Üdv]] a Magyar [[Wikipédia|Wikipédiában]]! Ha még nem tetted, érdemes elolvasnod az [[Wikipédia:Irányelvek és útmutatók|irányelveket]] és a [[Wikipédia:Gyakran ismétlődő kérdések|gyakran felmerülő kérdéseket]]. Ha bármi kérdésed lenne, amire nem találsz választ a [[Wikipédia:Segítség|Segítség! lapokon]], akkor a [[Wikipédia:Porta|portán]] vagy a [[Wikipédia:Kocsmafal|kocsmafalon]] érdeklődhetsz. Kérjük, különösen ügyelj a [[WP:FÚ|felküldött szövegek és képek jogtisztaságára]]! Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a [[Wikipédia:Szerkesztői lap|felhasználói lapodon]]. A vitalapokon így írhatod alá hozzászólásaidat: <nowiki>~~~~</nowiki>.(Alt+126) ''Sok sikert, tartalmas szórakozást, és jó szerkesztést kívánok, a Wikipédia szerkesztőinek nevében is!'' - Szia: [[User:KeFe|» KeFe «]] [[User vita:KeFe|@✍]] - {{CURRENTYEAR}}. {{CURRENTMONTHNAME}}. {{CURRENTDAY}}. {{CURRENTDAYNAME}}, {{CURRENTTIME}}
|}

==Kérés==
:Kérlek, mielőtt tovább másolsz anyagokat a forrásaidból. legalább az eddig felküldött anyagot nézd át.
:Ha megnézed az életrajzi szócikkeinket, láthatod, milyen formában szokás ezeket megadni.
:Legalább a szócikk címében ne legyen helyesírási hiba (Biro helyesen a szöveged szerint Biró). Szívesen segítünk, ha kérdezel.--[[User:Linkoman|Linkoman]] 2006. február 24., 12:48 (CET)

:Én mag arra szeretnélek kérni, hogy kicsit nézz szét az életrajzi lapjainkon ([[:Kategória:Személyek]]), és próbáld meg az ott megszokott formát követni. Kösz, és jó szerkesztést! --[[User:Dhanak|DHanak]] [[User vita:dhanak|:-V]] 2006. február 24., 14:19 (CET)

:A [[GRÁL|Grál]] (miért csupa nagybetű?) laphoz belinkeltem a más nyelveken fellelhető testvér lapokat, az [[en:holy grail|angol]] és a [[de:Heiliger Gral|német]] lapon téjékozodhatsz, és további kiegészítéseket is találsz! [[User:Texaner|Texaner]] 2006. február 24., 14:21 (CET)

Szia! Vess egy pillantást erre az oldalra, légy szíves: [[Wikipédia:Hogyan szerkessz lapokat?]], hogy szerkesztéseid formailag hasonlítsanak egy szócikkre. Kösz. [[User:OsvátA|OsvátA.]] 2006. február 25., 15:38 (CET)

Kedves Andor, nagyon szép és nagyon jó, hogy ennyi újdonságot felkopizol a Wikipédiába, de a tartalomnak és a formának kell, hogy legyen némi egysége! Ezért a legjobb az lenne, ha a már felmásolt cikkeidet, szép lassan formattálnád is! [[User:Texaner|Texaner]] 2006. február 25., 16:00 (CET)

Vagy ha nem formázod, kérlek legalább tegyél rá egy forma sablont : <nowiki>{{forma}}</nowiki>. És a kategorizálást: <nowiki>[[Kategória:Történelem]]</nowiki> is megköszönnénk, egyébként jó munkát! [[User:NCurse|NCurse]]<sub> [[User vita:NCurse|üzenet]]</sub> 2006. február 25., 16:19 (CET)

Hali!

Lenne egy kérdésem: milyen forrásaid vannak? [[User:Folcrum|Tom]] 2006. február 25., 17:37 (CET)

Halinak !

Egyszerüen tanulmányozok kérdéseket és minden információt észlelek ami azzal a témával kapcsolatos. Esetleg pont azzal a kérdéssel foglalkoztam akár munkámból származóan is. Példának mondom a korkázatkezelő szócikket. 1992-től 8 évig banki kozkázatkezelő voltam, a Cenzúra Bizottság tagja egy nagybanknál, úgyhogy szereztem némi tapasztalatot ilyen tárgyban. Nem kellett egy lexikont sem felüssek, hogy mivel foglalkozik egy kockázatkezelő. Ha mással is foglalkozik - lehet - akkor majd megirja más azt a részt, valaki, aki még többet tapasztalt nálam azon a területen. Egy lexikonban szerintem helye van annak is hogy valaki megírja egy dolog lényegét, de helye van annak is hogy esetleg mások összehordanak egy csomó részletkérdést, adatot stb. A kettő nem ugyanaz. Másrészt amit eddig írtam annak legtöbbször van olyan vonatkozása ami miatt érdekelt.Azt, hogy hogyan kell formázni egy cikket eddig még nem értettem meg.Én ugyanis csak Frontpage-ben tudok írni, html-ben nem. Látni kell azonban azt is, hogy egy adott információ esetleg egy adott szövegösszefüggésben igaz lehet, de ha szétpasszirozzák különböző nagybetük alá, nem árt nagyon odafigyelni hogy úgy is igaz-e a dolog. Pusztán ilyen szépészeti okok miatt kár lenne a szöveget kihagyni.

Egyébként, ha látsz egy lényeges jelenséget, sokszor csak zavaró lehet ha nagyon elmélyedsz abban, hogy mit irtak róla mások. Megírtam például a Hozzáférés tételt. Fogalmam sincs arról, hogy például ACCESS vagy valami hasonló néven írt -e ilyesmit más mondjuk az angol wikipediában. Az sem érdekel különösebben, hogy százmillió hozzáférés leírt hivatkozásból miért nem érdekes egy sem abban az összefüggésben amiről írtam. Egyszerúen csak van egy jelenség, ami a létező tulajdon mint jogi, közgazdasági, politikai stb kategoria folyamatos puhulását jelenti és ezt a jelenséget le kellene írni valakinek aki - remélhetőleg - érti hogy miről van szó. Illetve aki érti azt is, hogy az adott fogalom - vagy valami hasonló - tényleges használatakor olyan emberek aki ilyesmivel professzionális szinten foglalkoznak nagyjából mire gondolnak. Tudom hogy fárasztó vagyok,de segítsetek formázni.( Egyébként weblapról nem másolok semmit. Attól teszek egyszerre fel sok szöveget, hogy már wordben megírt szövegemet beilleszt funkcióval felteszem a lapra.)
Elekes
Egy régi, 1901 -ből származó képeslap licencével kapcsolatosan érdemes lenne beszélni arról, hogy mi a helyes licenc: régi vagy egyéb közkincs-e a www.hu.wikipedia.org-ra általam feltett szkennelt kép. Szerintem a rendelkezésre álló licenc választékból nem a régi (70 éve meghalt a képeslap készítője) hanem az egyéb közkincs a megfelelő minősítés. A dolgot két elemzési szinten kell vizsgálni: egyrész arra kell választ adni, hogy adott esetben sérti -e az eredeti fényképész szerzői jogait a feltöltés. A válasz szerintem megnyugtató ebben a vonatkozásban. A valószínűleg 1901 előtt készült fényképfelvétel (mely 1901 -ben megjelenik képeslapon és esetleg a hátoldalán is 1901 -es postabélyegzés van) feltöltése nagy valószínűséggel nem sérti a fényképet eredetileg készítő fényképész, a szerző szerzői jogait. Feltételezhetően legalább 15-16 éves volt a fényképfelvétel készítésekor, és az azóta eltelt 110 évben ugyancsak nagy valószínűséggel elhalálozott.

Abban azonban nem értünk egyet, hogy a licencet ebben az esetben régi közkincsként kellene megadjam. Figyelembe kell ugyanis venni egy másik szerzői jogot is, a régi fényképet szkennelés útján közzétevő "szkennelő szerző" szerzőségét is. Valamennyi általam feltöltött régi fényképet ugyanis saját tulajdonomról én szkenneltem. Ez történt most is. Adott tárgy tulajdonosa a jelenlegi copyright világgyakorlat szerint igényt tart a szkennelés útján történő közzététel jogára is, mint szerzői jogra. Önmagában tehát az, hogy a fénykép (mely a képeslapra került) szerzője több 70 éve meghalt, még nem teszi jogszerűvé a feltöltést, akkor ha a feltöltő nem tulajdonosa a fényképnek (képeslapnak) vagy ha legalább nem kapott - lehetőleg irásban dokumentálható - engedélyt a képeslap tulajdonosától a közzétételre. Ha így nézzük a dogokat, akkor azért "egyéb közkincs" amit feltöltök, mivel valamennyi általam feltöltött anyagnál tiszteletben tartom mind a fénykép eredeti szerzőjének szerzői jogait mind pedig biztosítom a szkennelés útján történő közzététel jogosságát (eddig azzal, hogy saját tulajdonban álló anyagokat töltöttem fel). Megjelölöm azt is, hogy a képeslap " saját tulajdonom", amivel felelősséget vállalok ebben a tekintetben. Az már egy más kérdés, hogy a szkennelés önálló szerzőségre érdemes-e, de nem én tehetek róla, hogy ilyen világban élünk.

Béke: dea


Lehel Hűtőgépgyár Reklámfotói (2).jpg [szerkesztés]
Szia, 70-es évkben készült képek még bőven jogvédettek. A Lehel gyárnak van utódgyára, tehát valószínűleg a szerzői jogokkal is ők rendelkeznek. Amennyiben nincs rá írásos engedély, az ilyen képeket nem lehet feltölteni. – Jiélún de xiǎolóng(Jay kissárkánya) Dragon01.svg papírtekercs 2010. november 28., 14:58 (CET)
@dragon01.svg
A Lehel Hűtőgépgyár reklám naplóját a képekkel együtt 1969 -ben a Képzőművészeti Alap Kiadóvállalat adta ki. Cégjegyzék száma 01 11 001600. A cég 1993 május 6 -a óta csődeljárás alatt van. 17 éve nem született döntés a Kiadó csődjével kapcsolatosan, úgyhogy ez kivánló indok a Lehet Hűtőgépgyár - szerzői jogokról nem rendelkező privatizálásával együtt arra, hogy egy magyar ipartörténeti emlék ne kerüljön megmentésre. Csak tessék, tessék !

Béke: dea
A Székelykeresztúr 1941. szeptember 11 (1) valamint (2) lapok tévedésből kerültek fel ezzel a címmel. Jó lenne ha valaki törölni tudná. Később helyesen is feltettem ezt a képet illetve a hátoldalát. (Székelykeresztúr 1940 szeptember 11 (1) és (2))
dea

Utananeztem es igazatok van. 1721-ben Homorodszentmartoni Biro Saamuel neveben a Biro-t hosszu oval irtak. Kerem hogy aki tud segiteni javitsa ennek megfeleloen a lap cimet. Ha kell majd a szoveget kijavitom.
Elekes

==[[Kozma István]]==
* Szia, Ezt a cikket te írtad vagy valahonnan másoltad? [[User:Nikita|Nikita]] 2006. március 24., 20:07 (CET)
* Szia! Megeneveznéd a cikked forrását? Nem szívesen alakítanám wikis formára, ha aztán meg ki kell dobni. –&nbsp;<small>([[User vita:Váradi Zsolt|szerintem]])</small>&nbsp;[[User:Váradi Zsolt|Váradi&nbsp;Zsolt]] 2006. április 1., 16:50 (CEST)


==Kérlek, nyugtass meg, hogy nem csupán bemásolod a szócikkeid szövegét más forrásokból==

:Mert egyre határozottabb benyomásom, hogy nem szerkesztesz, csupán bemásolsz szövegeket máshonnan és még kísérletet sem teszel a szöveg wikisítésére, formázására.
:Kénytelen vagyok felhívni a figyelmedet arra, hogy szerzői jogi oltalom alatt álló szövegek bemásolását nem engedjük meg és adott esetben az ilyen szövegeket törölni fogjuk.
:De megnyugtathatsz, ha a gyanúm nem alapos.--[[User:Linkoman|Linkoman]] 2007. április 21., 12:01 (CEST)

== Vinotéka ==

[[Kép:Puzzle stub.png|left|50px]][[Wikipédia:Üdvözlünk, látogató!|Üdvözöllek]] a [[Magyar Wikipédia|Magyar Wikipédiában]]! Az általad létrehozott {{ #if: Vinotéka|[[Vinotéka]]|}} [[Wikipédia:Szócikk|szócikk]] témáját tekintve fontos lehet a Wikipédiának, ha van róla elég mondanivalód, de sajnos a lap jelenleg annyira kevés információt tartalmaz, hogy nem éri el még a [[Wikipédia:Csonk|csonk]] szintet sem. Az ilyen rövid cikkeket [[WP:SZUB|szubcsonknak]] hívjuk, és ha 4-5 napon belül senki nem bővíti ki őket legalább elfogadható csonk szintre, akkor töröljük. Ha szeretnéd, hogy megmaradjon, nosza, bővítsd ki! Keress [[WP:FORRÁS|megbízható forrásokat]], ügyelj arra hogy megfeleljen a [[WP:NEV|nevezetességi kritériumoknak]] is! Ha mindezek stimmelnek, [[WP:BSZ|bátran bővítsd a cikket]]! Ha a szócikk már elég sok információt tartalmaz, kérlek távolítsd el a {{sl|szubcsonk}} jelzést a szócikk elejéről. Ha bármilyen kérdésed támadt nézd meg az [[Wikipédia:Az első lépések|útmutatót]], amiből legtöbb kérdésedre választ kaphatsz, de hozzám is nyugodtan fordulhatsz segítségért! Köszönöm!

Egyszerű szótári bejegyzéseket [[WP:NEM|nem őrzünk]], csak lexikoncikkeket. [[User:Bináris|Bináris]]<sup>&nbsp;[[user vita:Bináris|ide]]</sup>&nbsp;'''⇒'''<small>&nbsp;[[Wikipédia:A számok írása|Kampány a számok helyes írásáért]]</small> 2009. november 6., 21:29 (CET)<!--Sablon:szubcsonk-figy-->

== Szerkesztői lap ==

A lapodat töröltem, mivel nem te hoztad létre, hanem valaki más tévedésből. Ha szeretnél bemutatkozni a többieknek, akkor a [[Wikipédia:Szerkesztői lap]] oldalon megtalálod a szükséges információkat. Ha csak azt szeretnéd, hogy ne legyen piros, akkor létrehozhatod üresen is. [[User:Bináris|Bináris]]<sup>&nbsp;[[user vita:Bináris|ide]]</sup>&nbsp;'''⇒'''<small>&nbsp;[[Wikipédia:A számok írása|Kampány a számok helyes írásáért]]</small> 2009. november 6., 21:34 (CET)

== [[Képviselet]] ==

Szia!

A fenti lapot honnan másoltad? Emlékeztetnélek, hogy a Wikipédia nem tükrözések oldala, tehát nem másolhatsz fel ide semmit, mert az jogsértésnek számít! Légy szíves írd át a cikket! Köszönettel: – <span style="font-family:Bradley Hand ITC"> '''[[User:OrsolyaVirág|OrsolyaVirág]]'''</span>[[Kép:Extracted pink rose.png|25px]]<sup>[[User vita:OrsolyaVirág|HardCandy]]</sup> 2009. december 12., 21:18 (CET)


Kedves Orsolyavirág !

A képviselet szócikkel kapcsolatos aggodalmad teljesen fölösleges. Én nem régen, csak 1975 óta foglalkozom képviselettel. Magyarán azóta polgárokat, szervezeteket képviselek. A megbízásukból, az ő nevükben jogokat szerzek és kötelezettségeket vállalok. Ennyi idő alatt már értek valamit abból, hogy ez a fogalom mit takar. Ne gondold hogy véletlen az, hogy miközben egyes általános fogalmakkal kapcsolatos ügyekről teleírják a wikit, magukat az ilyen fogalmakat már senki sem írja meg. Az az oka, hogy, egy konkrét eseményt, tárgyat, történetében létező fogalmat sokkal könnyebb megírni, mint egy elvont fogalmat. Az elvont fogalmak lényegének megragadásához egészen konkrét elméleti és tudás és gyakorlat is kell. Nem árt azt sem figyelembe venni, hogy bonyolultabb fogalmak megragadásához nem igazán jók a máshol kiválóan részletezhető adatok, tények.

dea

Szia!

Szerintem nem ugyanarról beszélünk... Én nem azt mondtam, hogy a téma nem fontos, -nagyon is az- hanem, hogy add meg a megfelelő forrásokat a cikkhez és lehetőleg ne másolj máshonnan. A jogi témákból kevés van itt, szóval nagyon is biztatjuk az ezzel kapcsolatos törekvéseket azonban csak és kizárólag a wikipédia formai és tartalmi megkötései mellett. Tisztelettel: – <span style="font-family:Bradley Hand ITC"> '''[[User:OrsolyaVirág|OrsolyaVirág]]'''</span>[[Kép:Extracted pink rose.png|25px]]<sup>[[User vita:OrsolyaVirág|HardCandy]]</sup> 2009. december 24., 14:17 (CET)

Kedves Orsolyavirág !

A Wikipedia - legjobb tudomásom szerint - egy online enciklopedia. Mondhatnám tudástár. Szomorúan látom, hogy mennyire nem látjátok ezt az egyszerű dolgot. Én - többek között - jogász is vagyok, úgyhogy tudom hogy mint jelent a képviselet j o g i értelemben vett fogalma. Rá is tettétek a "jog" címkét az általam kezdett szócikkre, érthetetlen módon. Ahogy haladsz a konkréttől az általános felé, egyre nehezebb a tömör és lényeglátó fogalmazás. Emberek, akik sokat tudnak egy konkrétabb fogalmi szinten, kevesebbet, vagy szinte semmit a következő elvont logikai szinten. Eszembe nem jutott, hogy a képviselet jogi fogalmát írjam meg. Ez egy unalmas, lapos, érdektelen téma lett volna. Bármelyik egyetemi hallgató a jogi egyetemek második évfolyamáról kimerítően meg tudja irni azt. Sem az én eredeti szövegem sem a szócikk jelenlegi szövege köszönő viszonyban nincs azonban a képviselet jogi fogalmával. Először is látni kell, hogy más a magyar jog, más a többi ország joga és vannak nemzetközi egyezmények is. Mindez unalmas és nem érinti a lényeget, amiről írni akartam. Az igazán izgalmas kérdés a képviselet általános fogalma, társadalmi beágyazottsága és az a radikális változás ami ezt a jelenséget az általános népképviselet - az általános választójog - megjelenésétől a mai képviseleti formákig leírhatja.

Az igazán új gondolatoknak nincs máshol feltalálható "forrása". Ez az új gondolat pedig az, hogy a "képviselet" valós és indokolt tartalmát lejáratta a tényleges társadalmi gyakorlat, ami kiüresítette és diszfunkcionálissá tette ezt a fontos intézményt. Hogy mennyire nem a jogról, hanem egy általános társadalmi kérdésről van szó, mondok egy példát. A rendszerváltáskor két és fél lakótelepi lakás értéke megegyezett egy romos budai villa árával (1988). Azóta ez az arány drámaian megváltozott a lakótelep terhére. (kontrollálhatatlan fűtési költségek, a leválás lehetetlenné tétele stb.) Ma még elfogadható árai vannak a budai és belvárosi társasházi lakásoknak, de nagy kérdés hogy megindul-e egy lakótelepi lakásokhoz hasonló leépülési folyamat, értékvesztés, vagy nem. Hogy miért ? A társasházak tulajdonosait a közös képviselők "képviselik". Az egymást követő társasházi törvények egyre rosszabbak, érthetetlenek, ellentmondásosak és nem védik a tulajdonosok érdekeit. A vonatkozó jogi kérdések rendezésére - "csupán" 4,2 millió társasházi lakásban élőt érintenek - nem születnek sem végrehajtási jogszabályok, sem elvi szintű birói döntések. Mig a kisebbségben maradók védelmére jelentős mennyiségű törvényhely és bírói döntés van a gazdasági társaságok esetében, addig a társasházak vonatkozásában ez a téma még csak nem is létezik. Jó úton haladunk afelé, hogy az ország társasházi vagyon leértékelődjön. (szócikk: társasház). Hogy választ is adjak a kérdésedre: valóban nem ugyanarról beszélünk.

Üdv:

dea

== Aláírás ==

Üdv! {{tipp-hogy-írj-alá}}
[[Szerkesztő:Laci.d|Laci.d]] <sup>[[Szerkesztővita:Laci.d|céllövölde]]</sup> 2010. augusztus 28., 14:08 (CEST)

== Lajta Monitor ==

Szia! Örülök, hogy írtál a cikk vitalapjára; ott válaszoltam. Külön köszönet a fényképért. – [[Szerkesztő:CsGábor|CsGábor]]<sup>[[Szerkesztővita:CsGábor|megbeszélés]]</sup> 2010. augusztus 28., 16:52 (CEST)

@cest
Az igazság, a célszerűség nem mennyiségi kérdés és még csak nem is jóindulat kérdése. Az SMS Leitha név használata és a Lajta Monitor név betiltása teljes képtelenség, ami véleményem szerint elfogadhatatlan. Azt gondolná az ember, hogy a Wikipédia egy ilyen esetben képes az érveket és ellenérveket feltárni egy megfelelő eljárás keretében. Az az érv, hogy az Osztrák-Magyar hajóregiszter mit ír, nem ad választ arra, hogy mi kell egy magyar hajó neve legyen akár a jog akár a célszerűség alapján. Van egy olyan érzésem, hogy ez a szituáció és ez a vitás kérdés már csak azzal is, hogy egyáltalán felmerül közröhely tárgyává teszi a magyarokat. Ha pedig örülsz a feltöltött képemnek, akkor tudnod kell, hogy kizárólag azért nem készülhetett el egy képsorozat a hajó belsejéről, mivel vasárnap a sajtóban meghírdetett 12 óra helyett a hajóra már 11.25 -kor sem engedtek fel. (Ahogy egy egész turistacsoportot sem). A darabont azzal űzte el a felháborodott látogatókat, hogy nem is volt közzétéve a sajtóban semmiféle nyitvatartási idő, úgyhogy nem is kell nyitva tartsanak 12 óráig.
Úgyhogy, összefoglalva: 1. van világszenzáció hajónk, de német nevet adunk neki 2. nem szeretjük azokat, akik szeretik a hajónkat 3. Pestre nem adjuk, inkább elvisszük máshova. Szomorú, hogy koldusok vagyunk, de talán nem véletlen...
2010.08.30

dea

Kedves Csgábor !
Eltelt egy kis idő, most már láthatod, mi újság van. A Lajta Monitor nevet nemcsak betiltottátok, hanem vissza is állítottátok a szócikket SMS Lajtára. Végülis mit számít az, hogy a hajó a Magyar Állam tulajdona volt a II. világháború előtt, és a Magyar Állam nem így nevezte el, hanem Lajta Monitornak ? Mit számít az, hogy a magyar történelem része, hogy legendás események fűződnek hozzá ? Kit érdekel az, hogy nem így nézett ki amikor győzelmes ütközeteit vívta ? Ki adna némi tiszteletet neki ? Sage Schon. Másrészt érdekes módon a Dunaparton nem lehetett megnézni a hajót, mivel a nyitvatartási idő vége előtt elzavarták a látogatókat - engem is - a tetthelyről. Mi oka is lenne annak, hogy az emberek lássák a hajót ? Aztán el lehetett tüntetni a hajót Budapestről, úgyhogy azóta sem lehet látni és nincs is semmi információ róla. Persze megnézheted a fotóimat, melyeket suttyomban készítettem azalatt a pár nap alatt amig a Dunaparton volt. T E biztos elégedett vagy, ezt akartad. Nem magyar a hajó neve, senki sem látja, Neszmélyben porosodik, senki sem hall róla. Merjünk kicsik lenni. Én meg nem vagyok elégedett, mivel szerintem ez így nincs jól. Azt kell mondjam hogy Tomcatnek van igaza: a beszari ünnepélyt beszari folytatás követte. Te biztos jóindulattal álsz ehhez az ügyhöz. Viszont érdemes lenne figyelembe venned, hogy a pokolba vezető út jóindulattal van kikövezve.
2012.06.27 dea

==Képek neve==

Légyszíves képnek ne adj meg csupa nagybetűkkel írt nevet. A képek elnevezési szokásairól szól a [[WP:KÉPNÉV]] lap. – [[Szerkesztő:CsGábor|CsGábor]]<sup>[[Szerkesztővita:CsGábor|megbeszélés]]</sup> 2010. augusztus 28., 20:30 (CEST)

Ismét arra kérlek, hogy ne használj csupa nagybetűket képek neveinél. – [[Szerkesztő:CsGábor|CsGábor]]<sup>[[Szerkesztővita:CsGábor|megbeszélés]]</sup> 2010. augusztus 29., 10:29 (CEST)

A képeidet jobb lenne a commonsba áttölteni, mivel jó licence van. [[Fájl:Zastava S. Jugoslavije.png|23px]] [[Szerkesztő:Szajci|Szajci]]&nbsp;<sup>[[Szerkesztővita:Szajci|pošta]]</sup> 2010. augusztus 29., 10:56 (CEST)

Szia! Értékesek a képeid. De tényleg nem hülyeségből mondják, hogy nevezd át őket ezentúl kisbetűsre, mielőtt felküldöd. Nem hülyeségből mondjuk, hidd el. (Látod az üzeneteinket. Nem rosszindulatból születnek). Üdv: [[User:OsvátA|OsvátA]] <sup>[[User_vita:OsvátA|Palackposta]]</sup> 2010. augusztus 29., 10:59 (CEST)

Kérlek állj le és válaszolj! [[Fájl:Zastava S. Jugoslavije.png|23px]] [[Szerkesztő:Szajci|Szajci]]&nbsp;<sup>[[Szerkesztővita:Szajci|pošta]]</sup> 2010. augusztus 29., 12:30 (CEST)
:Tényleg beragadt a Caps Lock? Segítek: A ''Duna Bajánál''. Ezt így írjuk. Másold le! Üdv: [[User:OsvátA|OsvátA]] <sup>[[User_vita:OsvátA|Palackposta]]</sup> 2010. augusztus 29., 12:49 (CEST)

Most már nem nagybetűvel írok. Ami pedig az áttöltést illeti a commons -ba, gondolom bárki megteheti. dea

Ja, de megspórolnál egy csomó időt és helyet, ha nem ide raknád.

{{tipp-hogy-írj-alá}}
[[Fájl:Zastava S. Jugoslavije.png|23px]] [[Szerkesztő:Szajci|Szajci]]&nbsp;<sup>[[Szerkesztővita:Szajci|pošta]]</sup> 2010. szeptember 3., 18:18 (CEST)

== Képfeltöltés ==

Szia, kérlek vedd figyelembe, hogy '''ez egy lexikon''', nem pedig képtárhely. Kérlek, olyan képeket tölts fel, amelyek szócikkeink illusztrálására használhatóak. Az utóbbi széria, amely köznapi embereket ábrázol, nem ilyen. [[User:Data Destroyer|Data Destroyer]]<sup>[[User vita:Data Destroyer|Mi fáj, gyere mesélj...]]</sup> 2010. szeptember 4., 13:10 (CEST)

<s>A nagyobb baj, hogy rossz licencet használsz. Nem nyilváníthatsz közkinccsé olyan képet, amelyet korábban Creative Commons alatt tettek közzé. Ilyen képeknél használd a cc-by-sa licencet.</s> – [[Szerkesztő:CsGábor|CsGábor]]<sup>[[Szerkesztővita:CsGábor|megbeszélés]]</sup> 2010. szeptember 4., 13:59 (CEST)
:Kivéve persze, ha te vagy a szerző. Bocsánat, nem szóltam. – [[Szerkesztő:CsGábor|CsGábor]]<sup>[[Szerkesztővita:CsGábor|megbeszélés]]</sup> 2010. szeptember 4., 14:39 (CEST)

== [[:fájl:Nápoly (9).jpg]] ==

Ezt a képet te ma fényképezted? Nekem eléggé gyanús. Másrészt a címeket informatívan írd meg. Ne úgy, hogy nápoly 9, hanem Nápolyi öbölben álló hajó! [[Fájl:Zastava S. Jugoslavije.png|23px]] [[Szerkesztő:Szajci|Szajci]]&nbsp;<sup>[[Szerkesztővita:Szajci|pošta]]</sup> 2010. október 24., 16:02 (CEST)

Ahogy nézem a zágrábi képen: 1901 áll, tehát a helyes licenc: közkincs-régi! kérlek írd át őket! [[Fájl:Zastava S. Jugoslavije.png|23px]] [[Szerkesztő:Szajci|Szajci]]&nbsp;<sup>[[Szerkesztővita:Szajci|pošta]]</sup> 2010. október 24., 16:14 (CEST)

Ezt átírtam. - [[User:RepliCarter|<font color="navyblue"><b>RepliCarter</b></font>]] [[Image:Chinese entertainment.jpg|25px]] [[User vita:RepliCarter|<sup>Hagyj üzenetet</sup>]] 2010. november 9., 09:34 (CET)

== Képeslapok licencei ==

Szia! Bár már fentebb is elhangzott, azokra a képeslapokra, ahol vélhetően lejárt a védelmi idő (szerző halála + 70 év), a közkincs helyett a {{sl|közkincs-régi}} sablont helyezd el. [http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Speci%C3%A1lis:Szerkeszt%C5%91_k%C3%B6zrem%C5%B1k%C3%B6d%C3%A9sei&limit=500&target=Derzsi+Elekes+Andor Itt láthatod] az összes feltöltött képedet, megnézheted, hol kell cserélni. Ha segítségre van szükséged, szólj. Üdv. - [[User:RepliCarter|<font color="navyblue"><b>RepliCarter</b></font>]] [[Image:Chinese entertainment.jpg|25px]] [[User vita:RepliCarter|<sup>Hagyj üzenetet</sup>]] 2010. november 9., 09:18 (CET)

Szia,

a szerzői jogok a szerző halálától számított 70 évig vannak érvényben, úgyhogy egy 1901-es képeslap még lehet jogvédett, ha a szerző legalább 40 évet élt a készítése után, ami könnyen előfordulhat. Másrészt a szerzői jogi törvény azt mondja, hogy ha a szerző személye nem állapítható meg, akkor a mű első nyilvánosságra kerülésétől kell a 70 évet számolni (ha az sem ismert, akkor a készítésétől), és képeslapoknál gyakran ez a helyzet (még ha a "nem állapítható meg" lényegesen erősebb feltétel is, mint a "nincs ráírva").

Ami a szkennelést illeti, a Wikipédia álláspontja az, hogy kétdimenziós művek hű reprodukciói nem élveznek önálló védelmet, vagyis ha egy képeslap {{sl|közkincs-régi}}, akkor a róla szkenneléssel készült digitális kép is {{sl|közkincs-régi}}. Ez amennyire tudom összhangban van a magyar joggal is (ami a szerzői jogvédelmet a mű egyedi-eredeti jellege alapján adja meg, és ilyen egy szkennelt képnek aligha van), az Egyesült Államokban (ahonnan a Wikipédia szerverei a képeket ténylegesen szolgáltatják) pedig van rá precedens is, a Bridgeman v. Corel.

Az bonyolíthatja a dolgot, ha a mű korábban még nem került nyilvánosságra, ilyenkor (legalábbis EU-tagállamokban) a nyilvánosságra hozó 25 évre a szerzőhöz hasonló mértékű jogokat kap rá; de egy képeslapnál ez aligha áll fenn. – [[User:Tgr|Tgr]]<sup>[[User vita:Tgr|vita]]</sup> 2010. november 10., 08:57 (CET)

== Lehel Hűtőgépgyár Reklámfotói (2).jpg ==

Szia, 70-es évkben készült képek még bőven jogvédettek. A Lehel gyárnak van utódgyára, tehát valószínűleg a szerzői jogokkal is ők rendelkeznek. Amennyiben nincs rá írásos engedély, az ilyen képeket nem lehet feltölteni. – [[User:Teemeah|<font color="#C440A3"><b>Jiélún de xiǎolóng<small><sup>(Jay kissárkánya)</sup></small></b></font>]] [[Fájl:Dragon01.svg|25px|link=Jay Chou]] [[User vita:Teemeah|<font color="#C440A3"><sup>papírtekercs</sup></font>]] 2010. november 28., 14:58 (CET)

== Lajta monitor ==

Elindítottam a kért vitát és illene hozzászólni. Ide kattintva: '''[[Wikipédia-vita:Hadtudományi műhely#LAJTA Monitor Múzeumhajó|vitalap]]''' meg is lehet azt tenni. [[User:Andrew69.| '''<em style="font-family:Monotype Corsiva;color:# ##000080"> Andrew69. </em>''']] <sup>[[Fájl:Icone2.svg|12px]][[Fájl:Icone2.svg|12px]][[Fájl:Icone2.svg|12px|link=Szerkesztővita:Andrew69.]]</sup> 2010. december 2., 16:10 (CET)

== John Hawkyns ==

Szia, kérlek, tanulmányozd kicsit a [[Wikipédia:Formai útmutató]] oldalunkat, mert a szöveged ömlesztett. Nézd meg, milyen a többi Wikipédia cikk és próbáld kérlek ahhoz igazítani a formátumot (a felépítésről a [[WP:CIKKCAKK]] oldalon olvashatsz).

Kérlek, forrásként ne használj fel más wikipédia-cikket, se magyart, se külföldit, a Wikipédia-cikkek nem minősülnek forrásnak, hisz bármikor bárki változtathatja őket. Keress más forrásokat a szócikkíráshoz. Köszönöm a megértésed. – [[User:Teemeah|<font color="#C440A3"><b>Jiélún de xiǎolóng<small><sup>(Jay kissárkánya)</sup></small></b></font>]] [[Fájl:Dragon01.svg|25px|link=Jay Chou]] [[User vita:Teemeah|<font color="#C440A3"><sup>papírtekercs</sup></font>]] 2011. január 4., 10:44 (CET)

@Teemeah
Sajnos igazat kell adjak neked, tényleg gyenge vagyok formázásból, ami egy külön művészet. Béke: dea

== [[Viszonosság]] ==

Üdv, csak megismételhetem az eggyel föntebbit: remélem, záros határidőn belül adsz neki legalább minimális wikiformát, különben törlöm. – [[User:Pagony|Pagony]]<sup>[[User vita:Pagony|foxhole]]</sup> 2011. január 10., 23:44 (CET)

== Semjén ==

Szia! [[Semjén Zsolt]] j-vel írja a nevét. [[Szerkesztő:Cassandro|Cassandro]] [[Fájl:George Cross Malta.svg|20px]] <sup>[[Szerkesztővita:Cassandro|Ħelyi vita]]</sup> 2011. február 12., 11:27 (CET)

Szia !
Én is rájöttem, megpróbáltam ismételten feltölteni a fényképet, most már Semjén Zsolt címmel. Nem fogadtátok el. Jó lenne ha valami megoldást ajánlanál. A fénykép címét nem lehet módosítani, viszont érdemes lenne újra feltöltsem, most már helyes névvel. Valami megoldás kell legyen. Kérlek írd meg, hogy hogy lehet korrigálni.
dea

:Szia! Kép átnevezését az adminisztrátorok tudják végrehajtani. Ezt úgy lehet kérni, hogy a képre ráteszed a {{sl|képátnevezés}} sablont, majd paraméterként megadod az új nevet és egy indoklást így: <tt><nowiki>{{átnevezendő kép|Javasolt képnév.jpg|Indoklás}}</nowiki></tt>. Üdv, – [[Szerkesztő:FoBe|FoBe]] [[Fájl:Patroller gold.png|30px|link=Wikipédia:Járőrök üzenőfala]] <sup>[[Szerkesztővita:FoBe|üzenet]]</sup> 2011. február 12., 15:46 (CET)

== Fájl:Nagy Natália a 78. Ünnepi Könyvhéten, 2007 május 31 -én.jpg ==

Szia! Nem választottál licencet a képhez. Sajnos muszáj valamilyen licenc alá tenned, ami leírja másoknak a kép szerzői jogi státusát és újrafelhasználhatósági feltételeit. Képfeltöltéskor kérlek mindig válassz egy licencet a legördülő menüből. Saját készítésű fényképekhez a {{sl|cc-by-sa-3.0}} vagy a {{sl|Kettős-GFDL-cc-by-sa-3.0}} licencet szoktuk ajánlani. A [[Wikipédia:Felküldési útmutató]] segít a képfeltöltéseknél. Üdv, [[User:Teemeah|<font color="#C440A3"><b>Xiǎolóng</b></font>]] [[Fájl:Dragon01.svg|25px|link=Jay Chou]] [[User vita:Teemeah|<font color="#C440A3"><sup>lángnyelv</sup></font>]] 2011. március 1., 14:23 (CET)

Rendben. Máris teszem. dea helyesebben feltenném a kettős engedélyt, de nem tudom. Reménytelen. dea

Feltettem. Ha saját képet töltesz fel, írd be ezt a szöveget (innen a képernyőről másold be: <nowiki> {{Kettős-GFDL-cc-by-sa-3.0}} </nowiki> (Ha a szerkesztőmezőből másolod ki, a <"nowikis"> szövegeket ne másold vele, csak a kurflis zárójeleket, és ami köztük van. Ha jól csináltad, olyan mezőnek kell megjelennie, mint a nagy natália képen. Üdv. [[Szerkesztő:Armadillo|Armadillo]] <sup>[[Szerkesztővita:Armadillo|vita]]</sup> 2011. április 25., 14:40 (CEST)

== Képeid ==

Szia! Fantasztikus képeket csinálsz {{)}} A legtöbbjére azonban nem hivatkozik szócikk. Így meg van annak a veszélye, hogy senki nem fog tudni róluk, vagy nem fogja megtalálni őket, itt nem igazán jól kereshetőek a képek.

Viszont van nekünk egy Commons nevű projektünk, amit az összes Wikipédia használhat, a képek ugyanúgy működnek bármelyik wikipédiában, mintha helyben lennének feltöltve. Viszont ott rendesen kategorizálva vannak, kereshetőek stb. és mások is ott szoktak először kép után nézni, ha szócikket írnak. Érdemes lenne a Commonsba tölteni a képeidet. A feltöltés ugyanúgy működik, mint itt, és van magyar nyelvű feltöltőfelülete is.

Ha felajánlom a segítségem és a közreműködésem, lehetne róla szó, hogy ezeket az értékes képeket a Commonsba töltsd? Nagyon szívesen segítek, bármi kérdésed akad. Üdvözlettel, [[User:Teemeah|<font color="#C440A3"><b>Xiǎolóng</b></font>]] [[Fájl:Dragon01.svg|25px|link=Jay Chou]] [[User vita:Teemeah|<font color="#C440A3"><sup>vigyázz, harap!</sup></font>]] 2011. május 13., 09:39 (CEST)
Nem bánnám ha valaki áttöltené valamennyi hu.wikin levő olyan képemet a commons-ba, amire azt mondjátok, hogy ott jobb helyen van. Ha meg más nem tudja áttölteni, akkor jó lenne egy elérési út az áttöltéshez. Mondjuk bejelentkeztem és ráálltam az áttöltendő kép lapjára. És akkor ? [[Szerkesztő:Derzsi Elekes Andor|Derzsi Elekes Andor]] <sup>[[Szerkesztővita:Derzsi Elekes Andor|vita]]</sup> 2013. január 22., 09:02 (CET)

== Fájl:Szent István ünnepén (12).jpg ==

Szia, ezt a képet sajnos törölni kell, mert beazonosítható, de nem közszereplő személyt ábrázol. Az ilyen képekhez a képen szereplő személy engedélye szükséges (képmáshoz való jog, lásd: [[Wikipédia:Képek]]). Üdv [[User:Teemeah|<font color="#C440A3"><b>Xiǎolóng</b></font>]] [[Fájl:Dragon01.svg|25px|link=Jay Chou]] [[User vita:Teemeah|<font color="#C440A3"><sup>vigyázz, harap!</sup></font>]] 2011. június 2., 17:23 (CEST)

== Metapolisz ==

Szia! Mi az a metapolisz?

Képeket egyébként inkább a commonsba áttöltve kellene kategorizálni, itt csak tele lesznek velük a szócikk-kategóriák. '''[[User vita:Alensha|<font color="#c99c99">A</font><font color="#d99d99">l</font><font color="#e99e99">e</font><font color="#f99f99">n</font><font color="#e99e99">s</font><font color="#d99d99">h</font><font color="#c99c99">a</font>]]''' 2011. július 20., 00:06 (CEST)


rögtön feltöltöm tartalommal a metapolisz. Némi időre van szükségem amig belejövök az ilyen szerkesztési dolgokba. Alapvetően fotózni szeretek. Kösz: dea

== Kategória:Metapolisz ==

Szia. Kérlek kategóriába ne írj ilyen hosszú szöveget, a kategóriaoldal nem szócikklap. Ráadásul meglehetős reklámszagú is, a DVD reklámozásával, ez ellentétes a Wikipédia szabályaival. Megértésed köszönöm. [[User:Teemeah|<font color="#C440A3"><b>Xiǎolóng</b></font>]] [[Fájl:Dragon01.svg|25px|link=Jay Chou]] [[User vita:Teemeah|<font color="#C440A3"><sup>vigyázz, harap!</sup></font>]] 2011. július 20., 12:22 (CEST)

Nem gondoltam reklámra és elfogadom azt, hogy ez is szempontotok. Azonban nem írtam semmi olyasmit ami több lenne mint információ és ezért nem is tudnék én nmagam megfelelő módon törölni a szövegből. Ugyanakkor elfogadhatónak tartanám azt, ha egy kivülálló, mondjuk te törölnéd azt a szövegből amit jónak látsz. dea

== Fájl:1940. szeptember 7, Nagybánya (1).jpg ==

Szia, kérlek ilyen képekre ne tegyél kettős licencet, az olyan képekre vonatkozik, amelyeket te készítettél (te álltál a kamera mögött és nyomtad meg a gombot). Egy 1940-ben készült ismeretlen szerzőjű fénykép már közkincsnek számít, mert 70 évvel ezelőtt lett prublikálva (és a szerző nem ismert). Az ilyen képekre <nowiki>{{közkincs-ismeretlen}}</nowiki> sablon helyezendő. Javítottam a képet.

ha nem vagy biztos benne, hogy egy képre, amit nem te készítettél, milyen licenc való, kérdezz meg engem nyugodtan, illetőleg távollétemben a [[Wikipédia:Kocsmafal (képek)]] oldalt is használhatod, a többi tapasztalt szerkesztő segít benne. Üdv [[User:Teemeah|<font color="#C440A3"><b>Xiǎolóng</b></font>]] [[Fájl:Dragon01.svg|25px|link=Jay Chou]] [[User vita:Teemeah|<font color="#C440A3"><sup>vigyázz, harap!</sup></font>]] 2011. július 21., 12:19 (CEST)

== Kategóriák ==

Szia! Légy szíves ne kategorizáld be a képeket évszámok kategóriáiba! És általában szócikkkategóriába nem a legjobb ötlet totálisan általános képeket kategorizálni. Ez itt nem a Commons. Az lenne a legjobb, ha a képeid átkerülnének oda, és ott a megfelelő kateóriákba. Ráadásul angol kategória-előtaggal látod el őket. Kérlek hagyd abba a kategorizálást... Köszönöm. [[User:Teemeah|<font color="#C440A3"><b>Xiǎolóng</b></font>]] [[Fájl:Dragon01.svg|25px|link=Jay Chou]] [[User vita:Teemeah|<font color="#C440A3"><sup>vigyázz, harap!</sup></font>]] 2011. július 22., 09:25 (CEST)

==[[:Fájl:Boiling Frogs (3).JPG]]==
Szia! Egy ilyen képre hogy tehetsz élő kat-ot??? Fogalmad sem lehet, hogy két nap múlva mindenki él-e még, nem? - [[User:RepliCarter|<font color="navy"><b>RepliCarter</b></font>]] [[Image:Chinese entertainment.jpg|20px]] [[User vita:RepliCarter|<sup>Hagyj üzenetet</sup>]] 2011. július 23., 18:28 (CEST)

A felvételen egy arab szerző, Hafez ismertette megjelent könyvét. Ő áll a színpadon és jó erőben levő, életerős embernek látszott. De ha nem jó neki az élő kategória akkor töröljük. Kösz: dea

És még egy csomó más ember is van a képen... én az egész kategória szükségességét megkérdőjelezem. Én a helyedben felvetnék egy ilyen akciót a kocsmafalon... - [[User:RepliCarter|<font color="navy"><b>RepliCarter</b></font>]] [[Image:Chinese entertainment.jpg|20px]] [[User vita:RepliCarter|<sup>Hagyj üzenetet</sup>]] 2011. július 23., 18:53 (CEST)

@cest
Tanácsod alapján befejeztem az élő személyek kategória használatát. Mivel ezt a kategóriát nem én találtam ki és vezettem be, láthatóan zavaros kategória, nem kötődöm hozzá, nem is szeretem különösebben. Szerintem is sokkal jellemzőbb neveket lehetne adni a dolgoknak. Mivel azonban fogalmam sincs arról, hogy mondjuk egy "Polgár Judit" kategóriát hogy fogadnának az ellenőrök, így feltételeznem kellett, hogy az ellenőrök jobban szeretik az élő személyeket. dea

Hát erre akkor lenne szükség - és akkor lenne értelme -, ha lenne egy rakás Polgár Judit kép. - [[User:RepliCarter|<font color="navy"><b>RepliCarter</b></font>]] [[Image:Chinese entertainment.jpg|20px]] [[User vita:RepliCarter|<sup>Hagyj üzenetet</sup>]] 2011. július 23., 19:07 (CEST)

[[:Fájl:Székelykeresztúr, 1940. szeptember 11 (1).jpg]] Ez még királyság! Élő személyeket ábrázoló kép... :O - [[User:RepliCarter|<font color="navy"><b>RepliCarter</b></font>]] [[Image:Chinese entertainment.jpg|20px]] [[User vita:RepliCarter|<sup>Hagyj üzenetet</sup>]] 2011. július 23., 19:13 (CEST)

== Fájl:1938, november 10 Kassa (1).jpg ==

Szia! Azt hiszem, már megbeszéltük korábban, hogy a képeslap fizikai birtoklása ''nem jelenti a szerzői jogok birtoklását'', pont úgy, ahogy egy kortárs festő festményét hiába vásárolod meg esetlegesen több millió forintért, a szerzői jog akkor is a festőnél marad, mert az ő szellemi alkotása. Kérlek, hogy képeslapokra ne tegyél "én a szerzői jog tulajdonosa" kezdetű licencet. Ez a képeslap, mivel 1938-as, már közkincs, {{sl|közkincs-régi}} sablonnal tölthető fel. (70 évnél fiatalabb képeslapokat viszont nem szabad feltölteni, ha nem ismert a szerzőjük). Kérlek figyelj oda erre.

Köszönöm a figyelmed. --[[User:Teemeah|<font color="#C440A3"><b>Xiǎolóng</b></font>]] [[Fájl:Dragon01.svg|25px|link=Jay Chou]] [[User vita:Teemeah|<font color="#C440A3"><sup>vigyázz, harap!</sup></font>]] 2011. szeptember 26., 10:02 (CEST)

== [[Sándor-palota (Budapest)]] ==

Szia! A képek feltöltésénél a leírásnak egy rövid, tömör összefoglalónak kell lenni. Amiket leírtál azt a névtérben ebbe a fenti cikkbe kell(ene) beilleszteni. A Sándor-palotáról van egy jobb kép a Commonsban, ezt törlésre jelöltem. Üdv. [[Szerkesztő:Tambo|Tambo]] <sup>[[Szerkesztővita:Tambo|vita]]</sup> 2011. november 20., 20:39 (CET)

== Fájl:Bálna (2011. június 4).JPG ==

Szia!

Feltöltöttél egy 5 MB-os képet, amin mellesleg egy "Bálna" nevű épület is látható, de nagyobbrészt a Duna-folyamot ábrázolja? Ennek elég lett volna 300 kB, de még jobb lett volna, ha jobb képet készítesz, ami csak a címadó épület látható. Képes vagy erre? [[User:Misibacsi|misibacsi]]*<sup>[[User_vita:Misibacsi|üzenet]]</sup> 2011. november 25., 22:08 (CET)

== Boross Péter kép ==

Helló! Látom, már egy ideje feltöltöttél [[Boross Péter]]ről képet. Ha van a tulajdonodban további Boross képek, azt feltöltenéd a Wikimedia Commonsra? Mert így a más nyelvű wikipediák cikkeibe is berakhatnám a képet (pl. az angolba). --[[User:Norden1990|Norden1990]] 2011. december 21., 14:46 (CET)Sikerült betennem a commons-ba ezeket és sok mást is. Remélem megfelelő lesz. Az biztos, hogy Boross-nak minden wikipédián rossz képei vannak/nincs is képe, úgyhogy lenne munka bőven. Üdv: [[Szerkesztő:Derzsi Elekes Andor|Derzsi Elekes Andor]] <sup>[[Szerkesztővita:Derzsi Elekes Andor|vita]]</sup> 2013. január 27., 17:43 (CET)

== Képek a Wikimedia Commonson ==

Szia! Segítettem kicsit a képkategorizálás körül, kérlek vess rá egy pillantást és igyekezz majd elsajátítani, mivel errefelé minidig mindent a lehető legszűkebben kategorizálnak.

Például Miklósa Erikánál "Budapest" helyett "Erika Miklósa" (van saját kategóriája) illetve ha esetleg nincs saját kategóriája egy személynek/együttesnek/épületnek/utcának, akkor mondjuk "writer" helyett "Writers from Hungary" vagy "Budapest" helyett "Streets in Budapest District V" ha épp egy ötödik kerületi utcát fotóztál le. Viszont nem kell minden Budapesten ellőtt képedhez odabiggyeszteni a "Budapest" címkét meg az egyéb helyszínt jelölő kategóriákat, csak ha az konkrétan a város egy részét ábrázolja (pl Streets in Budapest district V) ÉS (fontos) nincs saját kategóriája. Aminek van saját kategóriája, azt értelemszerűen oda kell rakni. Kicsit pepecs munka meg rá is kell jönni, hogyan lehet "szörfölni" a kategóriák közt és megtalálni a legmegfelelőbbet, de érdemes elsajátítani, mert akkor nem másoknak kell azt megtenniük helyetted.

Ugyan vagy magyar nyelvű kezelői felület, de az oldal nyelve angol, tehát a személynevek, mint kategóriák is az angol módi szerint kell, hogy írva legyenek. Tehát <s>Széles Gábor</s> helyett "Gábor Széles" és így tovább. VISZONT az ékezet ''maradjon meg'', erre figyelj, ne töröld őket. --[[User:Vince|Vince]] <sup>[[user_vita:Vince|blabla]] :-)</sup> 2012. március 17., 13:08 (CET)

== Metapoliszos képek ==

Szia!

Kérlek, hogy nézd meg ezt: [[Wikipédia:Kocsmafal (képek)#Metapoliszos képek]] és segíts elrendezni a kérdést. Köszönettel! [[Szerkesztő:Hungarikusz Firkász|<span style="color:#008000">Hungarikusz Firkász</span>]] [[User vita:Hungarikusz Firkász|<sup><span style="color:#008000">Ide írkássz!</span></sup>]] 2012. március 30., 14:25 (CEST)

== Iggy Pop-képek ==

Szia! Kérlek, a képleírásokba se regényeket, se elfogult véleményeket ne írjál. A hosszú szövegeknek a szócikkekben a helyük, a semleges fogalmazás, a magyar nyelvtan és helyesírás és a forrásoltság követelményeit figyelembe véve. Ezzel szemben a képek leírásában is fontos, hogy értelmes és helyesen írt szöveget adjunk meg, mivel ezek is az olvasók számára látható térbe esnek. Annak meg végképp semmi értelme, hogy ugyanazt a szöveget egy rakás kép leírásába bemásold. [[User:Bináris|Bináris]]<sup>&nbsp;[[user vita:Bináris|ide]]</sup>&nbsp;Kelt:&nbsp;Wikipédia,&nbsp; 2012. július 23., 01:16 (CEST)

Meg annak se, hogy feltöltsél egy mázsa képet ugyanarról, amikre aztán semmilyen szócikk nem is hivatkozik. És a nagy önlengésben csak az nem derül ki a képleírásból egyértelműen, hogy akkor most mit is ábrázol. [[User:Bináris|Bináris]]<sup>&nbsp;[[user vita:Bináris|ide]]</sup>&nbsp;Kelt:&nbsp;Wikipédia,&nbsp; 2012. július 23., 01:20 (CEST)

== Égi Zenekar Fesztivál ==

Szia! Kérlek áruld el: van valami célod a most feltöltött tizenvalahány képpel? Vagy csak véletlen teszed őket ide, mert nem találod a Picasa honlapot? A használatba nem vett képeket töröljük innen, mert a Wikipédia "nem saját webhely". Köszi, --[[Szerkesztő:Burumbátor|<font color="#000080" >'''Burumbátor'''</font>]] <sup>[[Szerkesztővita:Burumbátor|<font color="#006400" >''Zengj nekem ódát!''</font>]]</sup> 2012. október 6., 13:51 (CEST)

Frenreisz, Adamis, Bergendy,Oláh... A legtöbb feltöltött kép az Égi Zenekar Fesztivál sorozatból régi nagy név, vagy mai tehetség. Legtöbbnél jól jött a kép a lapjukon. Ha érteném, hogy miről beszélsz, akkor tudnék csak válaszolni. Kérlek tekintsd át a helyzetet és utána térj vissza megint erre a témára. Kösz: dea

==Boross Péter==
Szia! Egy szívességet szeretnék tőled kérni. Fel tudnád tölteni a Commons-ba a Boross Péter min. elnökről készült képeidet? Jelenleg csak egy van fenn, de ott Boross olyan bugyuta fejet vág, hogy szinte már sértő rá nézve, hogy ezt a képet használjuk. :) --[[User:Norden1990|Norden1990]] 2012. december 23., 12:25 (CET)

Szia !
Vannak Boross képeim régóta a wiki-hu -n, például ez: [[:Fájl:Boross Péter (4).JPG]]

Lehet persze, hogy más nem találhatja meg, mert például ellenőrizetlen változat vagy valami más. Mindenesetre ez egy elég normális kép Borossról, szerintem valamennyi wikipédiában ki lehetne erre cserélni a Boross képet ami fenn van és valóban gyatra. Kérlek jelezd vissza, hogy megtaláltad-e ezt a képet. Sztárfotót nem készítettem róla, mivel egyrészt nem is állt modellt nekem, másrészt nem is szeretem a beállított képeket, sokkal jobb ha fogalma nincs az érintettnek, hogy fényképezem, de arra sem gondol hogy egyáltalán valakinek a kezében fényképezőgép lenne. Csak az ilyen kép hihető. Üdv: dea
:Köszi szépen, igen, ezek már jobb képek. Viszont, mint készítő, csak te tudod feltölteni a Commons-ba, legalábbis ez az egyszerűbb módja. :) --[[User:Norden1990|Norden1990]] 2013. január 21., 16:23 (CET)
Rendben, megpróbálom feltölteni. [[Szerkesztő:Derzsi Elekes Andor|Derzsi Elekes Andor]] <sup>[[Szerkesztővita:Derzsi Elekes Andor|vita]]</sup> 2013. január 22., 08:43 (CET)

== Színész képek ==

Szia!

Örülök a feltöltött képeidnek. A Kállai Ferenc szócikkben elhelyezett képedet le kellett kicsinyítenem, mivel a wikipédia alapértelmezésben egy kezelhetetlen méretű fotót jelenít meg. Ugyanitt kerestem a képnek egy -általam- jobbnak tartott helyet a szócikkben. Üdv.! – [[Szerkesztő:Kispados|Kispados]] <sup>[[Szerkesztővita:Kispados|vita]]</sup> 2013. január 8., 14:40 (CET)

== Kérdés, kérés ==

Szia!

A Sashegyről le lehet fényképezni a Megyeri hidat! Csúcs! Ezt eddig nem vettem észre. Gondolom nincs egy közelebbi hasonló nevű hegy. Gratulálok a felvételhez!

A jelenlegi illetve a régi MOM területről nincsenek közölhető képeid? Örülnék, ha az Alkotás utca átépítés (1976) előtti felvételek is lennének. Szeretném elkészíteni ugyanis, szűkebb környezetem utcáinak szócikkeit. Válaszodat előzetesen is köszönöm! Üdvözlettel: – [[Szerkesztő:Kispados|Kispados]] <sup>[[Szerkesztővita:Kispados|vita]]</sup> 2013. január 8., 17:16 (CET)
Sajnos nem jártam arra. Üdv: dea

== Szabó Máté ==

Üdv. Az általad betett képet kivettem az alapvető jogok biztosának cikkéből, miután nem az 1956-ban született politológust ábrázolja, hanem az 1976-ban született jogászt, aki a publikációkban a Szabó Máté ''Dániel'' nevet használja megkülönbzetésképp. Bővebb információt róla itt találhatsz: [http://jogikar.uni-miskolc.hu/szabom]. – [[Szerkesztő:Laci.d|Laci.d]] [[Fájl:Republic_of_China_National_Emblem.svg|25px]] <sup>[[Szerkesztővita:Laci.d|vita]]</sup> 2013. január 9., 12:29 (CET)

Ahogy látom a wikin is van cikke és bent van a kép is: [[Szabó Máté Dániel]]. – [[Szerkesztő:Laci.d|Laci.d]] [[Fájl:Republic_of_China_National_Emblem.svg|25px]] <sup>[[Szerkesztővita:Laci.d|vita]]</sup> 2013. január 9., 12:33 (CET)

== [[Phenjan]]: képgaléria használata ==

Szia!

A képeket nem jó szintaxissal raktad be a cikkbe, ezért a képek egymás alatt sorakoznak. Utána tudnál nézni, hogy hogyan kell? A <nowiki><gallery></nowiki> kulcsszót kell használni hozzá, nincsenek szögletes zárójelek és paraméterek. [[User:Misibacsi|misibacsi]]*<sup>[[User_vita:Misibacsi|üzenet]]</sup> 2013. január 9., 13:58 (CET)

== [[Magyar Honvédelmi Szövetség]] : képgalériát használni! ==

Szia!

Légy szíves, használd a "galéria" szintaxisát, ha sok képet akarsz berakni egy cikkbe, az pont erre lett kitalálva! A berakott képek szétnyomták a cikket, ezért visszavontam a szerkesztésedet. [[User:Misibacsi|misibacsi]]*<sup>[[User_vita:Misibacsi|üzenet]]</sup> 2013. január 10., 14:06 (CET)
@misibacsi
Én csak jót akartam, reméltem, hogy segíthetek ennél a szócikknél a számos image feltöltésével. Te láthatólag a származtatott megoldások híve vagy: nézz utána ott, ahol valószínűleg utána kell nézzél. Tehát tanuld meg a saját bőrödön azt, hogy hogy kell szerkeszteni a wikipédiában, ha lehet szenvedj, töltds ezzel az idődet. A népszerű mondás szerint dögöljön meg a szomszéd tehene (is). gen, ez a mai kor jellegzetessége, nem az, hogy megírod, hogy egy galériát így kell betenni >gallery< (mondjuk). Őszintén szólva és soha nem szimpatizáltam az MHSZ-el, úgyhogy nyugodtan töröljétek az anyagaimat. Érdemes lenne észrevenned, hogy én például sok képet raktam fel a commonsba (is), talán értek valamit a fényképezéshez. Mégsem fikáztam másokat, hogy milyen oldalakat szerkesztenek, hogy mennyire ferde az adott tárggyal kapcsolatos véleményük, hogy a véleményük az adott tárggyal kapcsolatosan nem egyszerűen téves, hanem súlyosan káros.Egy ellenpélda: a Steve Jobs (en.wiki) cikkbe nagyon nehezen tudtam felvinni a képemet, ami a Steve Jobs szobort ábrázolja a III. kerületi Grafisoft parkban. Úgy gondolom, hogy igazi siker volt, hogy fel tudtam tenni. Persze nehéz volt, kellett hozzá az, hogy ez a világon az első Jobs szobor, kellett az is, hogy Bojár megfinanszirozta és láthatólag kezelte az ügyet (angol nyelvű cikk is született a szoboravatásról). Kellett hozzá egy angol forrás (beszámoló cikk) hivatkozás feltüntetése stb-stb. Nem tudtam volna feltölteni egy japán adminisztrátor segítsége nélkül, aki pontosította a hivatkozásaimat, betette a forrást, javította a kép címét (cca 7 szer). Van ilyen is. béke [[Szerkesztő:Derzsi Elekes Andor|Derzsi Elekes Andor]] <sup>[[Szerkesztővita:Derzsi Elekes Andor|vita]]</sup> 2013. január 21., 11:26 (CET)

== Sashegy ==

Kérdezem, hogy az [https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Sashegy_v%C3%A9d%C5%91_m%C5%B1velet_2013_(3).JPG ilyen képekkel] van valami célod? --[[Szerkesztő:Burumbátor|<font color="#000080" >'''Burumbátor'''</font>]] <sup>[[Szerkesztővita:Burumbátor|<font color="#006400" >''Mondd, mit tehetnék érted?''</font>]]</sup> 2013. január 16., 12:45 (CET)

Fontos a civil szféra. A Sashegyen annyi történt, hogy a Dayka Gábor utca megnyitásával nagy átmenő forgalmat eresztett volna az Önkormányzat a kertvárosra, amit az ott lakó polgárok elleneznek. A három fénykép azokat a pillanatokat rögzíti, amikor az Önkormányzat végülis elállt a tervétől, illetve a helyiek ünnepelték a győzelmüket. Nem csak országos politika van hanem helyi is. [[Szerkesztő:Derzsi Elekes Andor|Derzsi Elekes Andor]] <sup>[[Szerkesztővita:Derzsi Elekes Andor|vita]]</sup> 2013. január 22., 08:47 (CET)

Nem kétséges, magam is lelkes civil aktivista vagyok (bár inkább voltam). De itt a Wikipédián mit fog illusztrálni az a fotó? Szócikk nincs, és maga a fotó főleg hátulról mutat embereket, aki nem tudja a "körítést", annak fogalma sincs kik ezek az emberek, és minek jöttek össze. --[[Szerkesztő:Burumbátor|<font color="#000080" >'''Burumbátor'''</font>]] <sup>[[Szerkesztővita:Burumbátor|<font color="#006400" >''Mondd, mit tehetnék érted?''</font>]]</sup> 2013. január 22., 08:50 (CET)
Nem jellemző, hogy szócikkeket szerkesztenék, nyilván azok kell tudják hogy smint akik csinálják. De azt bárki láthatja, hogy a lehetőségekhez képest kevés a magyar szócikk, a szöveg és az illusztráció is. Szerintem a merjünk kicsik lenni hozzáállás - ahogy máshol - itt sem jó. Kétségleten, hogy nincs még "polgári (civil) mozgalmak" vagy hasonló szócikk, úgyhogy nincs hova betenni egy fontos polgári kezdeményezés képeit. Nyugaton nem ismeretlen ez a kategória, pld. az en.wikiben: anti nuclear movements van. A commons-t sem lehet oda nem való anyagokkal feltölteni. Nyilván nem való az en.wiki-re sem egy sashegyi anyag. A kérdés csak az, hogy ami ma történik, annak a dokumentálása elmaradhat-e. Szerintem nem. Nincsenek cc fényképek, minden jogvédett, az újságok, tv-k elteszik a pincéjükbe a fényképeiket, nincs dokumentumfilm készítés, nincsen semmi közzétéve, a magyar ipartörténeti emlékek megsemmisülnek. 2006 -ban kezdtem többet fényképezni, akkortól rengeteg képet feltettem a hu.wikire. Manapság, 7 évvel később azt látom, hogy alig használt fel belőlük valamit a hu.wikipédia. Közben a legtöbb magyar szócikkben nemhogy jó fényképek, de még rosszak sincsenek. Ilyen jól állunk. Ilyen jól állunk ? béke [[Szerkesztő:Derzsi Elekes Andor|Derzsi Elekes Andor]] <sup>[[Szerkesztővita:Derzsi Elekes Andor|vita]]</sup> 2013. január 24., 15:36 (CET)

== Genesis (együttes) ==

Szia, nem értem [http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Genesis_(egy%C3%BCttes)&diff=12881840&oldid=12364492 ezt a szerkesztésedet]. Az általad a Commonsba feltöltött [http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Joe_Cocker_-_Kiel,_Nordmarksportfeld,_1993.07.29_(6).jpg képet], amely a leírás szerint Joe Cocker koncertjén készült 1993-ban, beteszed a Genesis cikkébe, mert állítólag 1992-ben ugyanitt koncerteztek ők is. Ezt most visszavontam ezért. --[[Szerkesztő:Regasterios|Regasterios]] <sup>[[Szerkesztővita:Regasterios|vita]]</sup> 2013. január 18., 18:29 (CET)

Pontosabban a leírásban 1992 szerepel, de a címben 1993, a lényegen azonban ez nem változtat. --[[Szerkesztő:Regasterios|Regasterios]] <sup>[[Szerkesztővita:Regasterios|vita]]</sup> 2013. január 18., 18:31 (CET)
Igazad van. 1992 -ben Joe Cocker koncertjén jártam Kielben (Németország). A Genezis említése valóban téves és valamennyi kép címe is tévesen tartalmazza 1993-t, mivel egyszerre készítettem valamennyit 1992 -ben. Ezt az információt megerősíti a koncertfelállásokat rögzítő hivatkozott honlap is. [[Szerkesztő:Derzsi Elekes Andor|Derzsi Elekes Andor]] <sup>[[Szerkesztővita:Derzsi Elekes Andor|vita]]</sup> 2013. január 22., 08:51 (CET)

== Képek ==

Kérlek, szusszanj egyet! Nagyon sok szerkesztésedet kell javítani, mert vagy a képek szintaktikáját rontod el, vagy rosszul helyezed be az infoboxba, amivel elromlik az egész infobox, vagy nem jó helyre teszed a képet, mint pl. a Nápoly szócikkben. Kérlek, tanulmányozd kicsit a szokványainkat, és azokhoz alkalmazkodva helyezd el képeidet a szócikkekben. Köszönettel, --[[Szerkesztő:Burumbátor|<font color="#000080" >'''Burumbátor'''</font>]] <sup>[[Szerkesztővita:Burumbátor|<font color="#006400" >''Mondd, mit tehetnék érted?''</font>]]</sup> 2013. január 24., 11:46 (CET)
Rendben [[Szerkesztő:Derzsi Elekes Andor|Derzsi Elekes Andor]] <sup>[[Szerkesztővita:Derzsi Elekes Andor|vita]]</sup> 2013. január 24., 15:38 (CET)

== Tarlós István ==

Helló! Azt szeretném tőled megkérdezni, hogy készítettél-e már Tarlós István főpolgármesterről fényképet (bocs a pongyola megfogalmazásért)? Ha igen, megtennéd, hogy feltöltöd a Commons-ba?
Utólagos engedelmeddel ugyanide feltöltöttem a Pokorni Zoltánról és Nagy Gábor Tamásról készült képeket, persze szerző és forrás megjelölésével. --[[User:Norden1990|Norden1990]] 2013. május 11., 01:16 (CEST)
Sajnos Tarlósról nincs képem. Jól tetted, hogy feltöltötted Pokornit és Nagy Gábort. A képeimet arra szánom, hogy mások is lássák és ha tudják felhasználják (akár kereskedelmi célra) őket. [[Szerkesztő:Derzsi Elekes Andor|Derzsi Elekes Andor]] <sup>[[Szerkesztővita:Derzsi Elekes Andor|vita]]</sup> 2013. május 13., 12:31 (CEST)
:Köszönöm szépen a választ. Az említett két képből létrehoztam származékos műveket (portréképek), természetesen megjelölve az eredeti képet és forrást. Még egyetlen kérdésem van: Rogán Antalról sincsen képed? --[[User:Norden1990|Norden1990]] 2013. május 14., 14:47 (CEST) Sajnos nincs róla. [[Szerkesztő:Derzsi Elekes Andor|Derzsi Elekes Andor]] <sup>[[Szerkesztővita:Derzsi Elekes Andor|vita]]</sup> 2013. május 20., 15:34 (CEST)

== "A világ első matematika szobra"? ==

Szia!

Forrást is tudsz ehhez mutatni? Világelsőséghez kellene, hogy legyen megbízható forrás. Nekem a szobor elég modernnek tűnik és nehezen képzelhető el, hogy mondjuk az ókor óta ez a legelső szobor, ami valamilyen matematikai fogalmat ábrázol. [[User:Misibacsi|misibacsi]]*<sup>[[User_vita:Misibacsi|üzenet]]</sup> 2013. július 29., 18:34 (CEST)

== Bolyai-emlékek ==

Szia! Visszaállítottam a lap tartalmát. Az általad betett kép néhány sorral lennnebb már ott van, nem vetted észre. Fölösleges kétszer, és elrontja azt a képet, hogy apa és fiú szerepel egymás mellett a szócikk legelején. Nem első matematikai szobor, csak az elsők közül való. (Erdélyben biztos első.) --[[Szerkesztő:Wikizoli|Wikizoli]] <sup>[[Szerkesztővita:Wikizoli|vita]]</sup> 2013. július 30., 19:28 (CEST)

Ez a [http://www.jgytf.u-szeged.hu/tanszek/matematika/personal/Szilassi/Fermat/index.html szobor] (Szilassi Lajos szegedi professzor poliédere), egy félévvel régebbi, ha a Fermat szülőhelyén való elhelyezést tekintjük. De biztos vannak még más szobrok is, habár nem sok. --[[Szerkesztő:Wikizoli|Wikizoli]] <sup>[[Szerkesztővita:Wikizoli|vita]]</sup> 2013. július 30., 21:34 (CEST)

== Magna ==

Szia! Te elégedett vagy a Mező Misi és a Magna Cum Laude szócikkben elhelyezett képeiddel? Úgy értem, szerinted egyértelműen illusztrálják a szócikket? Nem olyanok, mintha akármelyik rockzenekar koncertjén készültek volna? Az érdekel, hogy SZERINTED jók-e? [https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Mez%C5%91_Mih%C3%A1ly&diff=prev&oldid=13875302 Ez pl. biztosan nem jó, valaki másnak okozol vele felesleges pluszmunkát.] Az ilyesmit a jövőben ki fogom dobni. --[[Szerkesztő:Burumbátor|<font color="#000080" >'''Burumbátor'''</font>]] <sup>[[Szerkesztővita:Burumbátor|<font color="#006400" >''Mondd, mit tehetnék érted?''</font>]]</sup> 2013. augusztus 21., 19:01 (CEST)
@borumbator
Mező Mihály és Magna Cum Laude képekkel én is csak félig meddig vagyok elégedett, ennyiben igazat adok neked. Kétségtelen, hogy Mező képe (File:Mező Mihály a Magna Cum Laude óvári koncertjén - 2013.08.18 (1).JPG) nem adja a környezetet, a totál plános kép (File:Magna Cum Laude - 2013.08.18 (2).JPG) pedig nem adja a részletet, Mező vagy a többiek élvezhető képét. Ennyiben teljesen igazad van. Persze ez nem véletlen, mivel ködfelhőben zenéltek és a tömeg hermetikusan zárta a színpadot előttem. Azt is hozzátehetjük, hogy van aki forrón szereti. Másrészt a két kép - kétségtelenül nem a legélvezhetőbben - dokumentálja a 4.Mosonmagyaróvári Fesztivált, amiről nem találtam élvezhető képet. A két ellentartó érv közül a másodikat tartottam fontosabbnak, arra is figyelemmel, hogy sem Mező Mihály sem a Magna Cum Laude lapján nem volt semmilyen fénykép. Üdv: [[Szerkesztő:Derzsi Elekes Andor|Derzsi Elekes Andor]] <sup>[[Szerkesztővita:Derzsi Elekes Andor|vita]]</sup> 2013. augusztus 22., 15:42 (CEST)

== Matematikaszobor ==

Szia! Nem kell ám minden matematikával foglalkozó szócikkbe ugyanazt a képet betenni, elég, ha két háromban benne van... [[Szerkesztő:Ogodej|<span style="color:#696969">Ogodej</span>]] [[Fájl:Mal 0.png|15px]] [[Szerkesztővita:Ogodej|<span style="color:#696969"><sup>vitalap</sup></span>]] 2013. szeptember 4., 18:37 (CEST)

== [[Zikkurat]] ==

Szia!

Bele se nézel azokba a cikkekbe, ahova képeket nyomsz be? A cikkben már benne volt a budapesti "zikkurat" képe, ezért kivettem. Mellesleg ennek semmi köze Mezopotámiához. [[User:Misibacsi|misibacsi]]*<sup>[[User_vita:Misibacsi|üzenet]]</sup> 2013. október 6., 05:38 (CEST)

==Ünnepek==
[[Fájl:Karácsonyi jókívánságok2.jpg|bélyegkép|jobbra|200px|Boldog karácsonyt és örömökben gazdag, szerencsés Új Évet és sok-sok szerkesztést kívánok! Szeretettel:[[Szerkesztő:Kossuthzsuzsa|Kossuthzsuzsa]] <sup>[[Szerkesztővita:Kossuthzsuzsa|vita]]</sup> 2013. december 23., 17:35 (CET)]]

{{Köszönet a 2013. évi munkáért!}}

== Békemenet ==

Kérlek, ne tegyél szócikkekbe olyan képet, ami nem kapcsolódik a tárgyához! Köszönöm. --[[Szerkesztő:Rlevente|Rlevente]] [[Fájl:Műemlék piktogram.jpg|25px]] [[User vita:Rlevente|<sup>üzenet</sup>]] 2014. január 20., 12:12 (CET)

:Kivettem a békemenetes képeket a cikkekből. Légy szíves, ne csinálj bohócot a településekből ezekkel a képekkel. Pl. mit keres Melbourne cikkében egy kép néhány emberről, akik egy Melbourne feliratú táblát lóbálnak? - [[Szerkesztő:Hujber Tünde|Tündi]] <sup>[[Szerkesztővita:Hujber Tünde|vita]]</sup> 2014. január 20., 20:52 (CET)

== [[Országos Széchényi Könyvtár]] ==

Széchenyi apjáról kapta a nevét. Bibliofiltől ennek tudása elvárható lenne. A bemutatkozásod valamilyen géppel generáltad? Ne másolj szövegeket a szócikkekbe, ha nem szabályosan idézel. --[[Szerkesztő:Voxfax|Voxfax]] <sup>[[Szerkesztővita:Voxfax|vita]]</sup> 2014. március 27., 22:44 (CET)

== Artézi kút? ==

Szia!

Miből gondolod, hogy a kép artézi kutat ábrázol? [[File:Artézi kút, Komárom - 2014.03.31 (2).JPG|thumb]] A talapzaton lévő felirat nem olvasható elég jól. Gondolom arra rá lenne írva, ha az lenne, de nem látom rajta. [[User:Misibacsi|misibacsi]]*<sup>[[User_vita:Misibacsi|üzenet]]</sup> 2014. április 6., 19:55 (CEST)

Ez van rajta: „FÚRT KÖZKÚT FELÚJÍTTATTA A VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 2006-BAN. SZOLGÁLJA EZ A VÍZ MINDENKI EGÉSZSÉGÉT!" Nem hiszem, hogy iható lenne, ha nem artézi lenne, mivel a felsőbb rétegek szennyezettek. Azonkívül Andor meg is kérdezhette, amikor fényképezte... Profi fotós, profi kép! [[Szerkesztő:Voxfax|Voxfax]] <sup>[[Szerkesztővita:Voxfax|vita]]</sup> 2014. április 6., 22:05 (CEST)

:Ez mit akar jelenteni: "Nem hiszem, hogy iható lenne, ha nem artézi lenne,"?? Pont arról van szó, hogy egy artézi kút vize (értsd: talajvíz) Komárom belterületén biztosan nem iható (ahogy te is írod), legalábbis a hatóság nem engedélyezné! Tehát szinte biztos, hogy nem [[artézi kút]]ról van szó, hanem a vízműhálózatból folyó vízről (ami persze iható). Annak, hogy a kép jó-e, vagy profi fotós készítette-e, ehhez semmi köze. [[User:Misibacsi|misibacsi]]*<sup>[[User_vita:Misibacsi|üzenet]]</sup> 2014. április 7., 22:23 (CEST)
:Erre a kútra az van ráírva, hogy „Szolgálja ez a víz mindenki egészségét!” Nem igazán hiszem, hogy a fertőzött víz – bármekkora fogyasztása is – az egészséget szolgálná. [[User:Hungarikusz Firkász|Hungarikusz Firkász]]<sup> [[User vita:Hungarikusz Firkász|Ide írkássz!]]</sup> 2014. április 7., 22:43 (CEST)

Misibacsi, azt hittem, műszaki érdeklődésűként tudod, mi az artézi kút. Olvasd el gondosan! Mélységi FÚRT (ez a rajta lévő szöveg első szava, mint fentebb írtam) kút, mint ez, amelyből a tiszta víz magától tör fel. A legjobb minőségű, szűrés-fertőtlenítés nélkül iható vizet adó mesterséges forrás. A több száz méter mély kutak még nagyvárosban is iható vizet adnak, ebbe meg a Duna közelében hány szűrőrétegen szivároghatott le a víz... Ugye, nem gondoljátok, hogy a hatóság ilyen feliratot megtűrne rajta hazugsággal, vagy fertőzésveszéllyel? A KÖZKÚT csak ivókút lehet, ha csak díszkút lenne, elkerítenék és minden oldalára NEM IVÓVÍZ! táblát tennének. [[Szerkesztő:Voxfax|Voxfax]] <sup>[[Szerkesztővita:Voxfax|vita]]</sup> 2014. április 8., 07:37 (CEST)

::Naná, hogy tudom mi az artézi kút, ezért kételkedtem benne, hogy ez az lenne, de meggyőztetek róla, hogy tényleg az. Remélem azért továbbra is szabad lesz (néha) kételkedni... (te pedig ne veszítsd el a hitedet bennem {{D}}). [[User:Misibacsi|misibacsi]]*<sup>[[User_vita:Misibacsi|üzenet]]</sup> 2014. április 8., 17:28 (CEST)

:Szerintem én pont erre utaltam. {{)}} [[User:Hungarikusz Firkász|Hungarikusz Firkász]]<sup> [[User vita:Hungarikusz Firkász|Ide írkássz!]]</sup> 2014. április 8., 07:44 (CEST)
::Igen, de nem zártad ki Misibacsi azon véleményét, miszerint ez nem fúrt kút (ui. nem tudta elolvasni az első sort) hanem ócska, klóros városi vizet kínálnak belőle, aminek megivása nem azonnal okoz betegséget. Szerintem ezt ki is tárgyaltuk, nem érdemes rá több szót vesztegetni! Misibacsi meg keressen más cáfoló adatot. --[[Szerkesztő:Voxfax|Voxfax]] <sup>[[Szerkesztővita:Voxfax|vita]]</sup> 2014. április 8., 08:01 (CEST)

A [http://www.komarom.hu/kor.php város honlapján olvasható leírás] „artézikútnak” nevezi. '''[[Szerkesztő:Zerind|<font color="#00A011">Zerind</font>]]''' <sup>''[[Szerkesztővita:Zerind|<font color="#00A011">üzenőlap</font>]]''</sup> 2014. április 8., 08:29 (CEST)

Az artézi kút a legalább az első vízzáró réteg alá lefúrt csőkút, külsőre nem lehet megmondani, hogy artézi-e vagy sem. Ha a nyugalmi vízszintje pluszos, az még nem jelent semmit, attól lehet pl. karszt, vagy magasabbról leszivárgó talajvíz is. Ugyanakkor az artézi kutak nyugalmi vízszintje lehet negatív, ilyenkor szoktak búvárszivattyút alkalmazni. Az artézi kutak lehetnek szennyezettek, ugyanis már sok helyen össze vannak fúrva a talajvízzel, de lehetnek arzénos vizet adók is. Tehát az, hogy artézi még nem garantálja a tisztaságot, csak feltételezi. Ebben az esetben vagy el kell azt hinni ami a táblán van, vagy levelezni kell a vízművel. Üdvözlettel: --[[Szerkesztő:Sepultura|Sepultura]] <sup>[[Szerkesztővita:Sepultura|vita]]</sup> 2014. április 8., 08:35 (CEST)

Az enwikin jobban látszik mi az artézi kút: http://en.wikipedia.org/wiki/Artesian_aquifer --[[Szerkesztő:Sepultura|Sepultura]] <sup>[[Szerkesztővita:Sepultura|vita]]</sup> 2014. április 8., 08:43 (CEST)

Üdvözlet mindenkinek !

Komáromban jártam és a központban láttam, hogy ennél a kútnál sorbaállnak az emberek és viszik a vizét. Szerintem is jobb a természetes víz, amúgy is készítettem már néhány képek forrásokról, úgyhogy én is beálltam a sorba. Kérdeztem az embereket, hogy mi a neve a kútnak. Mindenki azt mondta, hogy ez az artézi kút. Szerintem az a neve egy ilyen objektumnak, aminek az emberek nevezik. Ez ennyire egyszerű. Kérdeztem azt is, hogy iható-e a vize. Azt mondták, hogy be van vizsgálva. Persze ezeknek utána lehetne járni. Béke: dea

Anon Istennőm, csak azt a fajta kutat lehet artézinek nevezni, ami mélyfúrású és „magától” tör fel belőle a természetes, kezeletlen (forrás)víz. Ezt nyilván azért hívják annak, mert az. Béke csppjeire! [[Szerkesztő:Voxfax|Voxfax]] <sup>[[Szerkesztővita:Voxfax|vita]]</sup> 2014. április 11., 07:51 (CEST)

== Kép óvatlan beillesztése ==

Szia Derzsi Elekes Andor!

Kérlek körültekintőbben illessz be képeket, mert [https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Budai_V%C3%A1rnegyed&diff=14875840&oldid=14600590 itt például használhatatlannál tettél egy infobox sablont], amikor a közepébe beillesztettél egy képet.

Visszavontam a szerkesztésedet. Ha továbbra is akarod a cikkbe a képet, akkor kérlek illeszd be az infobox megfelelő helyére, vagy a cikk szövegébe.

Elkerülheted az ilyesmit, ha az „Előnézet megtekintése” opcióval mentés előtt megnézed, hogy hogyan fog kinézni a szerkesztésed. Üdv: [[Szerkesztő:Piraeus|Piraeus]] <sup>[[Szerkesztővita:Piraeus|vita]]</sup> 2014. július 19., 12:27 (CEST)

== [[:Fájl:Budapest, a Belváros új főutcája.jpg]] ==

Szia! Ennek a képnek vitatható a licence, mivel egy jogvédett reklámplakátot ábrázol, amely nem a te műved, hiába fényképezted le. --[[Szerkesztő:Regasterios|Regasterios]] <sup>[[Szerkesztővita:Regasterios|vita]]</sup> 2014. augusztus 10., 23:49 (CEST)

== Háy János ==

Üdv, a fotód NEM Háyt ábrázolja, kérlek, töröltesd! --[[Szerkesztő:Pagony|Pagony]] <sup>[[Szerkesztővita:Pagony|foxhole]]</sup> 2014. augusztus 17., 14:09 (CEST)

[https://www.youtube.com/watch?v=T9Aebpk2os8 Ezt a videót] elnézve Horváth Csaba rendező volt az, akivel beszélgettek (a széken), a szakállas férfi pedig csak a moderátor-beszélgetőtárs szerepét töltötte be. A félreértés talán abból adódott, hogy ő valószínűleg egy [http://www.ordogkatlan.hu/2014/06/beszelgetes-horvath-csabaval.html másik Háy János]. --[[Szerkesztő:Regasterios|Regasterios]] <sup>[[Szerkesztővita:Regasterios|vita]]</sup> 2014. augusztus 17., 16:57 (CEST)

Szerintem ha egy bizonyos Háy János a színházról faggatja az interjúalanyt, akkor az csak az író Háy János lehet, úgyhogy a képeden szereplő alak nem Háy, hanem Horváth Csaba. (Bár a videót nem néztem meg.) --[[Szerkesztő:Pagony|Pagony]] <sup>[[Szerkesztővita:Pagony|foxhole]]</sup> 2014. augusztus 17., 17:35 (CEST)

Öreg hiba. {{)}} A videó első percében megtörténik a bemutatás, de összevetheted a széken ülő alakot [http://ifeszt2012.blogspot.hu/2012/11/horvath-csaba-rendezo-koreografus.html ezzel a képpel] is. --[[Szerkesztő:Regasterios|Regasterios]] <sup>[[Szerkesztővita:Regasterios|vita]]</sup> 2014. augusztus 17., 19:26 (CEST)

Na de szerintem egyet mondunk: nincs másik Háy János író, csak [http://hay.irolap.hu/hu/hay-janos-es-lovasi-andras-az-ordogkatlan-fesztivalon ő]. :) --[[Szerkesztő:Pagony|Pagony]] <sup>[[Szerkesztővita:Pagony|foxhole]]</sup> 2014. augusztus 17., 20:32 (CEST)

Ezt nem tudom. A lényeg, hogy a szakállas férfi nem az író Háy János, a tar fejű pedig [[Horváth Csaba (koreográfus)]]. --[[Szerkesztő:Regasterios|Regasterios]] <sup>[[Szerkesztővita:Regasterios|vita]]</sup> 2014. augusztus 17., 20:46 (CEST)

Magyarán DEA youtube-ja és a wikire fölrakott Háy János-fotói egyaránt tévesek. --[[Szerkesztő:Pagony|Pagony]] <sup>[[Szerkesztővita:Pagony|foxhole]]</sup> 2014. augusztus 17., 20:55 (CEST)
:Az a kép, amit fent [http://www.ordogkatlan.hu/2014/06/beszelgetes-horvath-csabaval.html másik Háy Jánosként] linkeltél, szerintem ugyanúgy Horváth Csaba. --[[Szerkesztő:Pagony|Pagony]] <sup>[[Szerkesztővita:Pagony|foxhole]]</sup> 2014. augusztus 17., 21:05 (CEST)
::A másik Háy Jánost úgy értettem, hogy a mivel tar fejű a Horváth Csaba (ezt mutatta a link), így a szakállas csak egy másik Háy János lehet, ha így hívják, de nem az író. Jól megértjük egymást. {{)}} Egyébként azt még mindig nem értem, miért vontál be a beszélgetésbe. {{)}} --[[Szerkesztő:Regasterios|Regasterios]] <sup>[[Szerkesztővita:Regasterios|vita]]</sup> 2014. augusztus 17., 21:30 (CEST)
:Úgy látszik, fáradt vagyok kissé. :) Hát úgy vontalak be mint képgurut. Vagy át kell nevezni azt az ál-Háy képdömpinget, vagy törölni őket. --[[Szerkesztő:Pagony|Pagony]] <sup>[[Szerkesztővita:Pagony|foxhole]]</sup> 2014. augusztus 17., 21:40 (CEST)

Nem tudom, a Commonsban mire hivatkozva lehet töröltetni egy képet, ha nem szerzői jogsértésről van szó. Erre szerintem csak a feltöltő/szerző jogosult. Átneveztetni át lehet mondjuk, de mire? {{)}} Szerintem nem tudunk mást tenni, mint megvárni Elekes Andort, és ha ő sem jön rá, ki van a képen, majd törölteti remélhetőleg. Azt ugyan meg lehetne tenni addig is, hogy kivesszük a fotókat [[:Commons:Category:János Háy|Háy János]] kategóriájából, de így legalább egy helyen vannak. --[[Szerkesztő:Regasterios|Regasterios]] <sup>[[Szerkesztővita:Regasterios|vita]]</sup> 2014. augusztus 17., 21:51 (CEST)

Nem lehet azzal az indokkal töröltetni, hogy bocsánat, ez nem Háy János, hanem egy ismeretlen? --[[Szerkesztő:Pagony|Pagony]] <sup>[[Szerkesztővita:Pagony|foxhole]]</sup> 2014. augusztus 17., 21:54 (CEST)

Sose próbáltam még, nem tudom. [https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Criteria_for_speedy_deletion Itt] olvashatók az azonnali törlések kritériumai. Te talán gyorsabban végigfutsz rajta, mint én. {{)}} --[[Szerkesztő:Regasterios|Regasterios]] <sup>[[Szerkesztővita:Regasterios|vita]]</sup> 2014. augusztus 17., 22:06 (CEST)

Huh, feladom. Mintha nem is ismernék azt a helyzetet, hogy tévedés történt. Pedig volt már ilyen (nálunk legalábbis) máskor is: könyvheti félrefényképezések stb. --[[Szerkesztő:Pagony|Pagony]] <sup>[[Szerkesztővita:Pagony|foxhole]]</sup> 2014. augusztus 17., 22:36 (CEST)

Ha a feltett képek nem Háy Jánost ábrázolják, akkor természetesen törlésre javasolom vagy átnevezem az összeset. Előfordult már ilyesmi. Kifejezetten kellemetlen lenne számomra, ha nem az lenne a fényképeken amire elnevezésül utal. Érthetetlen azonban, hogy miről folyik ez a vita. "A Katlan idei díszvendégét, a Toldi, az Irtás, a Nagy füzet rendező-koreográfusát Háy János faggatja a Forte Társulat előadásairól, a fizikai színház múltjáról, jelenéről és távlatairól". Ezt nem én idéztem hanem a vitában idéztétek. Világos, hogy a hivatalos program szerint is (7. Ördögkatlan Fesztivál), az ugyancsak megnézhető (ugyanott, ugyanakkor) készített videók szerint is Horváth Csaba koreográfus beszélget Háy Jánossal. Háy János szerintem csak az író lehet, egy ottani (Nagyharsányi) graffitin szintén ő szerepel (Háy szignóval). (File:Háy, Szálinger, Erdős - Nagyharsány, 2014.08.06.JPG). Úgyhogy nem látok eddig semmi érvet arra, hogy ne Háy János íróról lenne szó. Aki ezt vitatja, az kérem adja meg a linket, ahol Háy János szerinte verifikált fényképe található. Ha pedig két Háy János is van, akkor értelemszerűen maradhat, csak oda kell írni valami megkülönböztetőt. Üdv. dea

Háy János író [http://hay.irolap.hu/hu/hay-janos-es-lovasi-andras-az-ordogkatlan-fesztivalon ö], márpedig ő sem a képeiden, sem a youtube-odon nem látható. --[[Szerkesztő:Pagony|Pagony]] <sup>[[Szerkesztővita:Pagony|foxhole]]</sup> 2014. augusztus 24., 16:32 (CEST)
A fényképed valóban meggyőző. Most azt kellene kiderítsem, hogy volt-e műsorváltozás, vagy csak egy másik moderátor neve szintén Háy János. (Ha ez lenne a helyzet akkor nyilván a címet kellene Háy János (moderátor) -ra változtatni. Egyébként szükséges lenne a graffitin levő Háy-ról is megállapítani, hogy Háy János írót ábrázolja-e. Erről az utóbbiról mi a véleményed? Kösz: dea

Nehéz megmondani, de talán igen. --[[Szerkesztő:Pagony|Pagony]] <sup>[[Szerkesztővita:Pagony|foxhole]]</sup> 2014. augusztus 26., 00:01 (CEST)
Az összes youtubos film címéből töröltem Háy Jánost. A wiki képeihez viszont szükséges lenne annak megállapítása, hogy történt-e műsorváltozás. Ha jelentkezik Háy János, akkor valószínüleg meg tudja mondani, hogy lemondta-e a beszélgetést vagy nem. Ha igen, akkor ki ugrott be helyette. [[Szerkesztő:Derzsi Elekes Andor|Derzsi Elekes Andor]] <sup>[[Szerkesztővita:Derzsi Elekes Andor|vita]]</sup> 2014. szeptember 2., 16:30 (CEST)

A [[Vita:Háy János]] lapon kiderült, hogy a [[:Commons:Category:László_Bérczes|fotók]] Bérczes László rendezőt ábrázolják, úgyhogy átneveztem őket és a cikkből töröltem. Kérlek, legközelebb ellenőrizd, kit ábrázolnak a képeid! --[[Szerkesztő:Rlevente|Rlevente]] [[Fájl:Műemlék piktogram2.png|20px]] [[User vita:Rlevente|<sup>üzenet</sup>]] 2014. október 17., 16:46 (CEST) Köszönöm a segítséget. [[Szerkesztő:Derzsi Elekes Andor|Derzsi Elekes Andor]] <sup>[[Szerkesztővita:Derzsi Elekes Andor|vita]]</sup> 2014. október 18., 12:26 (CEST)

== Törökország zászlaja ==
[[File:Ahmet Davutoğlu török miniszterelnök tiszteletére fellobogózott Erzsébet híd - 2015.02.23 (1).jpg|thumb|Törökország zászlaja]]
Szia! Kérlek ne tegyél a szócikkekbe irreleváns képeket, csak azért, hogy a saját fényképeidet népszerűsítsd. A képen alig látszik a török zászló, nem a zászlóról szóló szócikkbe való csak azért, mert éppen rajta van azon a hídon. Ilyen alapon 2000 másik képet is betehetnénk, ahol a török zászlót lengetik valahol a világban. Ráadásul a szöveg mennyisége sem indokolja még képek beszuszakolását a szócikkbe. Már többen is észrevettük, hogy mindenhová beszuszakolod a képeidet, csak azért, hogy szócikkben legyenek. Jó dolog, hogy cc alatt megosztod a képeidet, de lennie kell egy ésszerű felhasználásnak, nem "mindenáron" betenni valahova, csak hogy ott legyen. Már nem az első cikk ez, ahová totálisan fölöslegesen rakod be a képeidet. Kérlek, hogy mérlegeld, hogy egy szócikknek arra a képre mennyire van szüksége a mondanivaló ábrázolásához, illusztrál-e akármit a szócikkben, vagy csak úgy odadobod, mert halványan köze van a címhez... Köszönöm. [[User:Teemeah|<font color="#0B610B"><b>Xiaolong</b></font>]] [[File:Chinese black dragon.svg|22px|link=User vita:Teemeah]] [[User vita:Teemeah|<font color="#0B3B17">Üzenő</font>]] 2015. március 7., 20:26 (CET)

Arra gondoltam, hogy Magyarországon ritkán lehetett török zászlót látni. Másrészt az sem mindennapos látvány, hogy a török miniszterelnök Budapestre látogatna és emiatt fellobogóznák az Erzsébet hidat. Végül megemlíteném azt is, hogy a látogatás jelentős esemény is volt. Szerintem ezért ez a kép nagyon is illik a cikkhez. Egy török zászlóról szóló szócikk - az én olvasatomban - nem sterilen a török zászlóról szól, ahol bármilyen információt, képet be lehet tenni a szócikkbe. Szerintem fontos szempont kellene legyen az, hogy nekünk magyaroknak mit jelent a török zászló, és velünk kapcsolatban mi fontos a török zászló vonatkozásában. Tökéletes tévedésben vagy, ha azt gondolod hogy bármiféle török zászló lengetős fénykép akárhonnan összehasonlítható egy jelentős politikai vezető politikailag fontos látogatását illusztráló állami lobogódísszel az Erzsébet hídon. Mi volt régen és mi ma az aktualitása a török zászlónak, ez a fontos. --[[Szerkesztő:Derzsi Elekes Andor|Derzsi Elekes Andor]] <sup>[[Szerkesztővita:Derzsi Elekes Andor|vita]]</sup> 2015. március 30., 22:06 (CEST)Az csak természetes, hogy vannak akik nagyon nem szeretik a képeimet. Ennél viszont nagyobb erény kellene legyen a wikipédián az elfogulatlanság, tárgyilagosság. [[Szerkesztő:Derzsi Elekes Andor|Derzsi Elekes Andor]] <sup>[[Szerkesztővita:Derzsi Elekes Andor|vita]]</sup> 2015. március 30., 22:06 (CEST)

== A Csíki sör törlése a wikipédiáról ==

[[File:Csíki sör a II. Budapesti Székely Bálon (1).JPG|thumb|Csíki sör, amit törlésre javasolt M]]
A törlési allap 2015.03.20-án (Commons:Deletion requests/File:Csíki sör a II. Budapesti Székely Bálon (1).JPG) File:Csíki sör a II. Budapesti Székely Bálon (1).JPG
A törlési kérelem indoka M előadásában:
The label designs are copyrighted, making this a derivative work of a non-free subject. ɱ (talk) 00:29, 12 March 2015 (UTC)
A sörcimke copyright által védett, egy ilyen származtatott munka elkészítése nem tekinthető szabad felhasználásnak. Szerkesztő: M 2015.03.12-én
Válasz a törlési kérelemre (dea)
A csíki sört ábrázoló fényképet töltöttem fel a commons.wikimedia.org-ra. (File:Csíki sör a II. Budapesti Székely Bálon (1).JPG). Ez a hely tárolja azokat a fényképeket, amelyeket a wikipédia online lexikon felhasznál az egyes wikipédia szócikkekhez. A sört ábrázoló fényképet a wikipédia számos helyen használja. Így szerepel ez a fénykép az angol wikipédián http://en.wikipedia.org/wiki/Beer_in_Romania http://en.wikipedia.org/wiki/Beer http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_beverages a magyar wikipédián http://hu.wikipedia.org/wiki/Cs%C3%ADkszentsimon http://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%B6r http://hu.wikipedia.org/wiki/Manufakt%C3%BAra Ma ezt a fényképet törlésre javasolták, azzal az indokkal, hogy a fénykép feltétele az Internetre copyrightot sért. A törlési javaslatot tartalmazó lap az interneten: https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Deletion_requests/File:Cs%C3%ADki_s%C3%B6r_a_II._A Budapesti_Sz%C3%A9kely_B%C3%A1lon_(1).JPG A törlési javaslat teljesen alaptalan. Kétségtelen, hogy a sört ábrázoló fényképen rajta van a sörösüveg és a sörösüvegen rajta van a sörcimke. Ez azonban jogos felhasználásnak minősül. A wikipédia elismert, globális jelentőségű tudástár. Küldetése a világ mibenlétét tudásalapon megragadhatóvá tenni, szócikkekben leírni. Az ilyen leírásokhoz fényképek szükségesek, melyek az adott jelenséget bemutatják. Ennek betiltására nincs lehetőség. Nem elfogadható az a gyakorlat sem, hogy miközben a wikipédia tele van sörösüvegeket ábrázoló képekkel, ahol senki sem vizsgál semmiféle copyright kérdést, a világ egyetlen betiltott sörösüveg képe pont a Csíki sört ábrázoló kép legyen. A fényképet és annak wikipédián feltüntetett szövegét mely az és copyright-om alatti feltette a Flick-re, ahol a továbbiakban elérhető https://www.flickr.com/photos/59061037@N02/16172318463/ illetve elérhető a facebookon is https://www.facebook.com/elekes.andor Budapest, 2015.03.12 Derzsi Elekes Andor Talán nem haszontalan tanulmányozni ebben a törlési vitában a valóságot, esetleg némi jelentőséget tulajdonitani neki. Hagyjuk most a hivatkozást arra, hogy hány sörösüveget fényképeztek már a világ minden tájáról most és évtizedek óta. Hagyjuk azt is, hogy ezen más sörösüvegek másfélék-e, mivel más sörüzemekről van szó és az is más, hogy a sörösüvegek alatt legtöbbször nem beton van. Úgyhogy eszerint a gondolkodásmód szerint ezek nem összehasonlítható esetek. Viszont megjelentek más fényképek más magyar sörösüvegekről, melyek ugyancsak betonon vannak, ugyancsak magyar vonatkozásúak és szintén van rajtuk sörös címke. Ha a Csíki sört törölni kell a wikipédiából, akkor ezeket a magyar söröket is nyilván törölni kell (az elemi logika szabályai szerint): File:Borsodi – 2015.03.11.JPG File:Kőbányai – 2015.03.11.JPG File:Soproni.JPG File:Arany Ászok.JPG A vita alakulásától függően természetesen be fogom adni ezekre a képekre a törlési kérelmet, ha az lenne a döntés, hogy a Csíki sört törölni kell. --Derzsi Elekes Andor (vitalap) 11:03, 12 March 2015 (UTC)
M viszontválasza
So I can't read Hungarian, but Google Translate is somewhat helpful; it looks like you can speak or at least read English based on your response? The photo depicts labels with designs that are currently under copyright. That means all photos of beer bottles should theoretically be nominated for deletion (there may be a few scarce exceptions). Similarly, photographs of other food and beverage items' packaging are deleted all the time on Wikimedia Commons, please see Commons:Deletion requests/File:Confectioners-sugar.jpg, among others.--ɱ (talk) 21:33, 12 March 2015 (UTC)
Kérelem a Csíki Sör Manufaktúrához, a copyright tulajdonosához:
Csíki Sör Manufaktúra 537285, Csíkszentsimon (Sansimion) 575, Székelyföld, Hargita megye Email: igazi@csikisor.com
Tisztelt Csíki Sör Manufaktúra !
A wikipédia fényképtárába töltöttem fel a mellékelten megküldött fényképet, ami egy Igazi Csíki sört ábrázol, rajta értelemszerűen a sörcímkével. A fényképet felhasználták az angol wikipédiában a https://en.wikipedia.org/wiki/Beer https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_beverages https://en.wikipedia.org/wiki/Beer_in_Romania illetve a magyar wikipédiában https://hu.wikipedia.org/wiki/Manufakt%C3%BAra https://hu.wikipedia.org/wiki/Cs%C3%ADkszentsimon és https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%B6r helyeken. A fényképet egy amerikai szerkesztő (M) törlésre jelölte, azzal az indokkal, hogy a fényképen szereplő sörcímke copyright által védett, így felhasználási engedély hiányában törölni kell a képet a wikipédiáról. Ha ennek a kérelemnek helyt adnak, akkor törlik a fényképeket 2015. március 16 körül a wikipédiáról. A mellékelt doc. file végén levő szövegű e-mail elküldésével a permissions-commons@wikimedia.org címre engedélyt adhatnak a fénykép felhasználására. Ebben az esetben nem törlik a képeket a wikipédiáról. Kérem szíveskedjenek döntésükről értesíteni. Budapesten, 2015. március 13-án 10.53
Üdvözlettel: Elekes Andor--Derzsi Elekes Andor (vitalap) 11:46, 13 March 2015 (UTC)

Today, on the 13th of March, 2015 Csíki Sör Manufaktúra Corporation gave permission as required by User:Ɱ and sent an e-mail containing this statement to wikipedia. Please close the proceedings. dea
(Ma, 2015. március 13-án a Csíki Sör Manufaktúra Kft. engedélyt adott a sörcímke felhasználására és nyilatkozatát megküldte a a wikipédiának.
(A vita szerkesztett, javított, pontosított szövege)
Kategória (++): Deletion requests on wikipedia (−) (±)
Copyright statuses of photos (−) (±) Beers of Romania (−) (±) (↓) (↑)
2nd Székely Ball of Budapest (−) (±) (↓) (↑) (+)
Rejtett kategória: Metapolisz (−) (±) (↓) (↑)

A törlési megbeszélések a tapasztalatok szerint 3-4 nap alatt lezárulnak. Az Igazi Csíki Sört ábrázoló képet 2015. február 18-án töltöttem fel a wikipédiára (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cs%C3%ADki_s%C3%B6r_a_II._Budapesti_Sz%C3%A9kely_B%C3%A1lon_%281%29.JPG). 2015. március 12-én javasolta a lap törlését a kaliforniai ɱ szerkesztő. Egy nappal később, március 13-án a Csíki Sörmanufaktúra megküldte az engedélyt a wikipédiának. Azóta nem történt semmi a mai napig. A törlési eljárásra figyelmeztető doboz azóta is rajta van a képen. [[Szerkesztő:Derzsi Elekes Andor|Derzsi Elekes Andor]] <sup>[[Szerkesztővita:Derzsi Elekes Andor|vita]]</sup> 2015. március 30., 21:47 (CEST)

== Szemelvények a székelyek sajátlagos jogtörténetéből ==

Az Országos Széchenyi Könyvtár http://mek.oszk.hu/00000/00027/html/e_betu.htm cím alatt tartja nyilván a következő művet: 1393. Elekes Andor: Szemelvények a székelyek sajátlagos jogtörténetéből. Összeáll.: —. /Cluj/ [Kolozsvár, 1929.] /Minerva Rt./ 10 l. 24 cm. (Klny. a Székely Nemzeti Múzeum Emlékkönyvéből.) Ezt a munkát nem én írtam. Lehetséges hogy édesapám (Elekes Andor (1915)), de ezt még meg kellene erősíteni. Ma már számos adatbázisban ezt a munkát hozzám rendelik, ami mindenképpen tévedés, hiszen megszületése idején még nem is éltem. Édesapám akkor 19 éves volt, rémlik is valami, de egyelőre nincs biztos adatom, hogy ő írta volna ezt a munkát. --[[Szerkesztő:Derzsi Elekes Andor|Derzsi Elekes Andor]] <sup>[[Szerkesztővita:Derzsi Elekes Andor|vita]]</sup> 2015. március 28., 13:19 (CET)

== Képírás a Kárpát-medencében ==

[[File:Sindümúzeum (3).JPG|thumb|Képírás a Kárpát-medencében]] [[Szerkesztő:Derzsi Elekes Andor|Derzsi Elekes Andor]] <sup>[[Szerkesztővita:Derzsi Elekes Andor|vita]]</sup> 2015. március 30., 21:38 (CEST) a képírás. Varga Géza irástörténész kimutatta ezt az egyezőséget és a Sindümúzeumban kiállított tárgyak, a 7500 éves Szentgyörgyvölgyi tehén kőkorszaki képírása valamint sok más korábbi lelet útján igazolta a két írás közötti összefüggést. [[Szerkesztő:Derzsi Elekes Andor|Derzsi Elekes Andor]] <sup>[[Szerkesztővita:Derzsi Elekes Andor|vita]]</sup> 2015. március 30., 21:38 (CEST)

== Polgár (városlakó) vita lap a wikipédián ==

[[File:Nyári Vendéglő, Temesvár – Vacsora 1891.08.04 (1).tif|thumb|File:Nyári Vendéglő, Temesvár – Vacsora 1891.08.04]]

2015. május 24.-én törölték a magyar wikipédián a lap vita részén a hozzászólásomat a fenti fényképpel együtt. Addig még értem a történetet, hogy Hungarikusz Firkász szerkesztő nem kedveli ezt a képet, nem tartja jellemzőnek a Polgár (városlakó) című wikipédia lapra (amelyen semmilyen kép sincs). Sőt még azt is értem, hogy Hungarikusz firkász engem sem kedvel és ezért előszeretettel törli a képeimet. Téved persze, ebben is. Ő mer kicsi lenni és ezt következetesen érvényesíti a magyar wikipédián is. Az azonban már minősíti a magyar wikipédiát működtetők hozzáállását, ha cenzúrázzák a vita lapokon a párbeszédet.

Polgár (városlakó) vita történet hozzáférés 2015.06.24:
(akt | előző) 2015. május 24., 19:39‎ Hungarikusz Firkász (vitalap | szerkesztései)‎ a . . (üres) (-567)‎ . . (Visszaállítottam a lap korábbi változatát: Derzsi Elekes Andor (vita) szerkesztéséről Hidaspal szerkesztésére) (visszavonás)
(akt | előző) 2015. május 24., 19:26‎ Derzsi Elekes Andor (vitalap | szerkesztései)‎ . . (567 bájt) (+567)‎ . . (Temesvári polgárok - 1891.08.04) (visszavonás)
[[File:Nyári Vendéglő, Temesvár – Vacsora 1891.08.04 (1).tif|thumb|File:Nyári Vendéglő, Temesvár – Vacsora 1891.08.04]]
Temesvári polgárok - 1891.08.04
Az 1891-ben készült kép egy temesvári zöldvendéglőt ábrázol. A kor polgárságának jellegzetes találkozóhelye ez, a kávézó és a kaszinó mellett. Szerencsére ennél a fényképnél a helyszín, a város és a készítésének dátuma is egyértelműen megállapítható. Derzsi Elekes Andor vita 2015. május 24., 19:26 (CEST)

Üdv!

Elmondom, hogy miért vonjuk vissza a fényképeidet (nem csak én, mások is). Kérlek olvasd el figyelmesen:
#Az általad feltöltött képek jelentős részének kétséges a jogtisztasága! Például, a 60-as években készített gyufás képek, amelyeket saját alkotásaidként jelöltél meg. Vagy az ismeretlen szerzőjű taxisztrájkos kép, amit szintén sajátodként jelöltél meg.
#Az általad feltöltött képek nagy részének enyhén szólva is gyatra a minősége, mégis beleerőlteted mindenhova, oda is, ahol nincs hely képnek, oda is, ahol több jó minőségű kép is van már. Vagy a Commonsra van feltöltve sokkal jobb minőségű kép több tucatnyi mértékben.
#Az általad feltöltött képek egy részének nincs enciklopédikus jelentősége (gyrososról készített kép), amiket szintén beletuszkolsz olyan szócikkekbe, amikbe nem relevánsak. Egyszerűen saját tárhelynek hiszed a Wikipédiát és a semmitmondó képeidet (kivéve azt a néhány keveset, amikor nem) propagálod erőszakosan.
#Ezt olyan szinten teszed, hogy tévesen helyezel be képeket (Baksa-Soós Attila és Baksa-Soós János szócikkébe például a Kex Remake képeket, amiknek enyhén szólva is gyatra a minősége, ráadásul az ég világon semmi közül nem volt a Kex Remake koncerthez. Ergo azt sem tudod, hogy milyen körülmények között fényképezel (ha te fényképezel egyáltalán minden képet).
#Szócikkeket írsz a fényképek leírólapjára - eltévedt tartalom, a képek leírólapja nem erre van. Erre a szócikk való.
#Saját magadat meg ezt a metapoliszos ki-tudja-mit (ami sehol sem kapható) próbálod reklámozni olyan képeknél is, ahol nem rendelkezhetsz szerzőként, mert nem te vagy a képek szerzője (ez kicsit kapcsolódik az első ponthoz).

Személyeskedés („Ő mer kicsi lenni és ezt következetesen érvényesíti a magyar wikipédián is.”)
helyett inkább el kéne gondolkodni fentebbieken, mivel ezeket nem egyszer elmondtuk már neked (pl. a Hudson folyó vitalapján).

Többször nem mondom el fentieket. Az eltévedt, nem enciklopédiába való, rossz minőségű képeidet pedig továbbra is ki fogom szedni a szócikkekből. Köszönöm figyelmedet! [[User:Hungarikusz Firkász|Hungarikusz Firkász]]<sup> [[User vita:Hungarikusz Firkász|Ide írkássz!]]</sup> 2015. június 24., 19:17 (CEST)

Nem mellesleg itt egy szép kövér csúsztatás van, kedves Derzsi Elekes Andor, ugyanis a [[Polgár (városlakó)]] szócikkben benne van a kép, mégpedig [https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Polg%C3%A1r_%28v%C3%A1roslak%C3%B3%29&type=revision&diff=16074231&oldid=16042482 ezzel a szerkesztéssel általad, 2015. május 24., 19:24-kor betéve], úgyhogy valótlan az az állítás, miszerint „''Hungarikusz Firkász szerkesztő nem kedveli ezt a képet, nem tartja jellemzőnek a Polgár (városlakó) című wikipédia lapra (amelyen semmilyen kép sincs).''” Amint az a [https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Polg%C3%A1r_%28v%C3%A1roslak%C3%B3%29&offset=&limit=500&action=history laptörténetből] látható, magában a szócikkben egyáltalán nem is szerkesztettem. A vitalapról valóban visszavontam a szerkesztést, mert a szócikkek vitalapjai nem arra valóak, hogy ott propagáljuk a fényképeinket. Köszönöm megértésedet! [[User:Hungarikusz Firkász|Hungarikusz Firkász]]<sup> [[User vita:Hungarikusz Firkász|Ide írkássz!]]</sup> 2015. június 25., 00:49 (CEST)

A magyar wikipédia irányítóinak !

Ismételten felhívnám a magyar wikipédia irányítóinak a figyelmét arra, hogy Hungarikusz Firkász a Polgár (városlakó) cikk vitalapjáról letörölte a hozzászólásomat, minden indokolás nélkül. Mindaz, amit a fentiekben ír ezzel a ténnyel semmiféle összefüggésben sincs. Akkor sem lenne összefüggésben, ha amiket állít igazak lennének. A cenzúrázás, gondolat, könyv és bejegyzéségetés manapság nem divatos jelenség. Hungarikusz Firkász mégis a cenzúrát szeretné divatba hozni. Kérem a Polgár (városlakó) vita lapon a bejegyzésem visszaállítását. (Temesvári polgárok - 1891.08.04 Az 1891-ben készült kép egy temesvári zöldvendéglőt ábrázol. A kor polgárságának jellegzetes találkozóhelye ez, a kávézó és a kaszinó mellett. Szerencsére ennél a fényképnél a helyszín, a város és a készítésének dátuma is egyértelműen megállapítható. Derzsi Elekes Andor vita 2015. május 24., 19:26 (CEST)
Nincs a vitalapi bejegyzésemben semmi a gondolatrendőrségért kiáltana. [[Szerkesztő:Derzsi Elekes Andor|Derzsi Elekes Andor]] <sup>[[Szerkesztővita:Derzsi Elekes Andor|vita]]</sup> 2015. június 25., 20:40 (CEST)

== Hiphop fanok figyelmébe ! Tömegerős azonosítás ! Crowdsourcing verification ! ==

A magyar hiphop képviselői felléptek 2015. július 7-én kedden Budapesten, a Budapest Parkban. A
Wu-Tang Clan zenekar előtt játszott Kool Kasko & friends: DJ Kool Kasko-Spnfre Cypher MC-k: AKPH, Egyenlők (Vészk'járat és Jambalaya), Killakikitt Feat, NKS, Bankos és barátai A koncerten készült felvételeim Creative Commons alattiak, amit jelzek is a flickr.com -on, ahova a 45 fényképet feltöltöttem. https://www.flickr.com/photos/59061037@N02/ Sajnos ezen a 45 fényképen nem tudtam azonosítani azt, hogy ki van rajta, ellentétben a Killakikitt Feat, Kool Kasko és Bankos és barátai fényképeivel. Kérem hogy aki azonosítani tudja a képeket adja meg a számra hivatkozással (1-45) hogy fel tudjam tölteni a commonsra az adott képet, esetleg töltse fel ő maga. Szükség lenne ezekre a képekre a commonsban, mivel nagyon kevés fénykép van hiphop előadókról. Üdv: --[[Szerkesztő:Derzsi Elekes Andor|Derzsi Elekes Andor]] <sup>[[Szerkesztővita:Derzsi Elekes Andor|vita]]</sup> 2015. július 9., 20:00 (CEST)

== Illegális tartalom a magyar wikipédián ==

[[File:Königliches Hofbräuhaus - München, 1903.07.18 (1).tif|thumb|Illegális tartalom a wikipédián]]
Feltöttem 2015. jűlius 26-án egy fényképet a wikimedia.commons.org-ra - File:Königliches Hofbräuhaus - München, 1903.07.18 (1).tif A fénykép a családi fényképgyűjtemény, a Metapolisz Images egyik fényképe. A gyűjtemény - többek között - tartalmazza a wikimediára feltöltött 10455 fényképet, a flickr-re feltöltött fényképeket valamint a Metapolisz DVD sorozaton található fényképeket is. A Metapolisz Images fényképeit fokozatosan átadom a legjelentősebb magyar közgyűjteményeknek, így a Nemzeti Múzeum Fényképtárának és a Kiscelli Múzeumnak.

2015. augusztus 3-án Hungarikusz Firkász igéretéhez híven letörölte a fénykép adatlapjáról a forrásmegjelölést (Metapolisz Images) melyet a wikipédia ezzel a szöveggel regisztrált: (akt | előző) 2015. augusztus 3., 15:30‎ Hungarikusz Firkász (vitalap | szerkesztései)‎ . . (735 bájt) (-1 028)‎ . . (→‎{{int:filedesc}}: Nem Derzsi Elekes Andor a kép szerzője, nem jelölheti meg magát annak. A putyerkáit sem forrásnak, mivel oda is valahonnan felkerült a kép.) (visszavonás | köszönet)
Hungarikusz Firkász szerkesztő pontosan tisztában van azzal, hogy nincs joga a feltöltő által megjelölt forrásmegjelölést megváltoztatni a valóságnak meg nem felelő, zavaros indokolásokkal. Azzal is tisztában van, hogy egyáltalán semmiféle indokolással sem változtathatja meg a forrás megjelölést egy feltöltött képnél. A fénykép bemutatása jelenleg törvénysértő a wikimédia commons-on, mivel a forrás megjelölés jelenleg – Hungarikusz Firkász módosítása következtében - Ennek a fájlnak hiányzik a forrása. Ha tudod, honnan származik, írd bele a leírásába.

A fénykép az általam megjelölttel ellentétes forrásmegjelölés mellett nem tartható fenn a wikipédián. Kérem visszaállítani az eredeti forrásmegjelölést – (Metapolisz Images). Ennek hiányában a fénykép fenntartása a wikipédián illegális.
2015.08.07 --[[Szerkesztő:Derzsi Elekes Andor|Derzsi Elekes Andor]] <sup>[[Szerkesztővita:Derzsi Elekes Andor|vita]]</sup> 2015. augusztus 7., 15:23 (CEST)


== Illegális tartalom a magyar wikipédián ==

[[File:Tauscher-Geduly Hermina - Pozsony, 1880 körül (1).tif|thumb|Tauscher-Geduly Hermina - Pozsony, 1880 körül]]
Feltöltöttem a wikimedia.commonsra a File:Tauscher-Geduly Hermina - Pozsony, 1880 körül (1).tif cím alatti fényképet 2015. június 18-án. Forrásmejelölésem a következő volt: Metapolisz Images. Ez a személyes tulajdonomban álló fényképgyűjtemény. Hungarikusz Firkász szerkesztő 2015. június 30-án törölte a forrásmegjelölésem és helyette ezt tüntette fel: (cur | prev) 14:58, 30 July 2015‎ Hungarikusz Firkász (talk | contribs)‎ . . (608 bytes) (-18)‎ . . (→‎{{int:filedesc}}: Nem a metapoliszos nyavalya a forrása a képnek) (undo)
Ebben az állapotban a fénykép nem tartható fenn a wikipédián, szerepeltetése illegális. A magyar wikipédia nem jogosult a forrásmegjelölésem törölni és más forrásmegjelöléssel bemutatni a fényképemet. A Metapolisz Images fényképgyűjtemény tulajdonosaként jogom van a saját fényképem felett rendelkezni, ezt a jogomat a magyar wikipédia sem hagyhatja figyelmen kívül.

== WT-beadvány ==

Tájékoztatlak, hogy WT-beadványt nyújtottam be veled kapcsolatban, a problémás képfeltöltéseid, képhasználataid és képkezeléseid ügyében. A beadványt itt láthatod: [[Wikipédia:Wikitanácsi indítványok/Derzsi Elekes Andor]] [[User:Hungarikusz Firkász|Hungarikusz Firkász]]<sup> [[User vita:Hungarikusz Firkász|Ide írkássz!]]</sup> 2015. augusztus 10., 20:40 (CEST)

Wikipédia:Wikitanácsi indítványok/Derzsi Elekes Andor
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
< Wikipédia:Wikitanácsi indítványok

Tartalomjegyzék

1 Derzsi Elekes Andor képtevékenységei
1.1 Érintett felek
1.2 Irányelvek, leírások
1.3 A probléma leírása
1.3.1 Bizonyítékok a problémákra
1.3.1.1 Téves személyek szerepelnek a képeken
1.3.1.2 Szerzői jogi problémák, anomáliák
1.3.1.3 Szócikknek használt a képleírások
1.3.1.4 Képek spamszerű behelyezése szócikkekbe
1.4 Igazolás, hogy történt kísérlet a dolog tisztázására
1.4.1 Igazolás az érintettek értesítéséről
1.5 A beadványt benyújtó fél álláspontja
1.6 A másik fél álláspontja
1.7 A testület állásfoglalása az ügy befogadásáról

Derzsi Elekes Andor képtevékenységei

Kezdeményező: Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. augusztus 10., 20:40 (CEST)

Érintett felek

Derzsi Elekes Andor (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika)
Hungarikusz Firkász (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika)

Irányelvek, leírások

Wikipédia:Képek
Wikipédia:Felküldési útmutató
Wikipédia:Képek licenceinek megadása
Wikipédia:Wikimédia Commons
Wikipédia:Reklám a Wikipédiában
WP:ÉLŐ

A probléma leírása

Derzsi Elekes Andor tevékenysége a magyar Wikipédián abban merül ki, hogy képeket töltöget fel. Az általa feltöltött képek nagy része és, ebből kifolyólag, szerkesztői tevékenysége is problémás.

A személyeskedéseire („Őszintén szólva nem tudom követni Kovács László legjobb tanítványát.” – Symbol opinion vote.svg megjegyzés: Sajnos nem tudom, ki az a Kovács László, így nem tudom, ez mit jelent.; „Hungarikusz Firkász mer kicsi lenni, így gyanakvóan tekint a Metapolisz Images gyűjteményre.” – Symbol opinion vote.svg megjegyzés:Sajnos ennek a megjegyzésnek sem értem az elejét.) nem reagáltam (illetve egy alkalommal megkértem, hogy ne személyeskedjen) és nem reagálok, valamint nem képezik a beadvány tárgyát.
Bizonyítékok a problémákra

Többrétű problémával állunk szemben, amelyeket az alábbiakban részletezek:
Téves személyek szerepelnek a képeken

Tevékenységének egyik legkárosabb része, hogy úgy tölt és használ fel fényképeket, hogy nem tudja, ki szerepel a képeken.

Betett egy képet Háy János szócikkébe, amely kép a kép neve szerint (Fájl:Háy János - 2014.08.06 (1).JPG) Háy Jánost ábrázolta. Azt, hogy ez a kép nem Háy Jánost ábrázolja, a szócikk vitalapján jelezték. A port.hu oldala alátámasztotta, hogy a képen Bérczes László látható.

Feltöltött egy csomó képet a Kex Remake koncertről a Commonsba. Ezen képek közül kettőt (:File:Kex Remake - MOM, 2014.12.05 (2).JPG, File:Kex Remake - MOM, 2014.12.05 (3).JPG betett Baksa-Soós János és Baksa Soós Attila szócikkébe, pedig ők nem voltak jelen a koncerten. Sőt Baksa-Soós Attila nyilatkozata szerint Tapintatlan kijelentést tett a Kex dobosa. Derzsi Elekes Andor a képek feltöltésekor (a többinél is, nem csak ennél a kettőnél) bele is írta a leírásba, hogy Baksa-Soós Attila jelen volt a koncerten: „Vendégként felléptek a KEX régi tagjai: Doleviczényi Miklós, Somló Tamás és Závodi János, valamint Baksa Soós Attila Kisfaludy András” (igazoló link).

Oszkó Péter szócikkébe betett egy képet, majd négy nap múlva rájött, hogy az nem Oszkó Pétert ábrázolja.

Feltöltött egy képet Kimi Räikkönenről, akit a feltöltéskor Sebastian Vettelként azonosított. A képet betette az Autogram szócikkbe, ahol később Pallerti korrigálta a tévedést.
Szerzői jogi problémák, anomáliák

Teljesen zűrzavaros a licencelése, és nincs tisztában a szerzői jogokkal. Minden feltöltésnél önmagát és az általa kiadott DVD-ket reklámozza az alábbi szöveggel (kiemelések tőlem): „Derzsi Elekes Andor, Budapest, 2015, A fénykép másolását és felhasználását a szerző ellenérték nélkül megengedi. Az engedély kiterjed a kereskedelmi célú hasznosításra is. Kéri azonban nevének feltüntetését a felhasználás során. A Metapolisz sorozat valamennyi képe és filmje Creative Commons alatti. kereskedelmi - for profit - célra is felhasználható. Ajánlott hivatkozás: Derzsi Elekes Andor: Metapolisz DVD line”

Ez saját maga alkotta képeknél rendben volna, viszont nincs rendben az ilyen képeknél:

File:Sashegy - 1845 előtt (1).tif – A képnek ismert a szerzője, és koránál fogva közkincsnek minősül. A feltöltő nem jelölheti meg magát szerzőnek és nem kérheti, hogy őt, mint szerzőt megnevezzék. A kép leírásának korrekciója.
File:René Viviani (5).jpg – A kép jól láthatóan egy könyvből lett szkennelve. Ezt a feltöltő le is írja a leírásba: „Unknown photographer. PD-old. Scanned by Derzsi Elekes Andor. Published in the book of Gabányi János, Budapest, around 1920. ” Utána megjelöli a Metapliszt forrásnak és kéri önmagát megjelölni szerzőként. A leírásban szereplő többi kép is ugyanilyen. Ennek a képnek a korrekciója.
File:Logo - 1991.jpg – OTRS-en keresztül engedélyezett logó, amire ráírta, hogy ő a szerző.

Megjegyzéseiből nyilvánvaló, hogy félreértelmezi a szerzői jogokat, azt hiszi, azért mert ő (és felmenői?) gyűjtötte össze a képeket, akkor szerzői jogokkal rendelkezik felettük. Ezt le is írta:

„Ez a személyes tulajdonomban álló fényképgyűjtemény. [...] A magyar wikipédia nem jogosult a forrásmegjelölésem törölni és más forrásmegjelöléssel bemutatni a fényképemet. A Metapolisz Images fényképgyűjtemény tulajdonosaként jogom van a saját fényképem felett rendelkezni, ezt a jogomat a magyar wikipédia sem hagyhatja figyelmen kívül.” A megjegyzés itt olvasható, a File:Tauscher-Geduly Hermina - Pozsony, 1880 körül (1).tif kép vitalapján. A képen egyébként szerepel, hogy a kép szerzője ismeretlen: Ismeretlen fényképész felvétele. – A képnek nem ő a szerzője (érdemes itt megfigyelni a „személyes tulajdonomban álló fényképgyűjtemény” és a „bemutatni a fényképemet” fordulat együttesét), vagyis nem nevezheti ki magát a kép szerzőjének, nem rendelkezhet a kép szerzői jogával. A kép, a kora alapján, közkincs, és a feltöltő nem határozhatja meg azt, hogy őt vagy a DVD-jét (ami nem forrása a képnek, mert a DVD nem 1880-ban jelent meg) a kép felhasználója feltüntesse.

„Az, hogy máshonnan kerültek oda a képek ? Talán más gyűjtemények maguk szülik a tárgyaikat ?” – a megjegyzés innen származik.

Hasonló nyilatkozata a saját vitalapján. – Az 1903-ban készült képnek nem lehet forrása a Metapolisz DVD, hiszen DVD nem volt még 1903-ban. A DVD készítője, aki megegyezik a kép feltöltőjével, nem kérheti, hogy őt jelöljék meg szerzőként és forrásnak a DVD-jét.

Sajnos rengeteg hasonló feltöltése is van. Az ilyen jellegű képeiből már több tucat lett törölve a hamis szerzőség és vagy licencelés feltüntetése miatt.
Szócikknek használt a képleírások

Példa 1.
Példa 2.

És további példaként szolgál még a már fent említett Kex Remake képgyűjtemény is.
Képek spamszerű behelyezése szócikkekbe

A saját maga által készített és/vagy feltöltött képeket erőlteti be mindenhova.

A Hudson (folyó) szócikkhez csak a főkategóriában 352 fájl található, amelyek között sokkal jobb minőségű is van a feltöltő által feltöltött képnél, mégis a saját fényképét helyezte el benne, ami minőségileg több kép alatt marad.
A Microsoft szócikkbe is betett egy teljesen irreleváns képet, amelyet később Zafir vont vissza.

A Budapest X. kerülete szócikkbe be akart tenni egy Gyros büfét ábrázoló képet. A kép semmilyen szempontból nem enciklopédikus, ráadásul a szócikk képgalériájában már így is 46 kép van, és nem számolva a galérián kívüli képeket.

Mivel minden általa feltöltött képen szerepel a „©© Derzsi Elekes Andor, Budapest, 2015, A fénykép másolását és felhasználását a szerző ellenérték nélkül megengedi. Az engedély kiterjed a kereskedelmi célú hasznosításra is. Kéri azonban nevének feltüntetését a felhasználás során. A Metapolisz sorozat valamennyi képe és filmje Creative Commons alatti. kereskedelmi - for profit - célra is felhasználható. Ajánlott hivatkozás: Derzsi Elekes Andor: Metapolisz DVD line” szöveg, egyértelmű, hogy a dolog itt a DVD reklámozása a képeken keresztül.
Igazolás, hogy történt kísérlet a dolog tisztázására

Folyamatos tájékoztatás a problémák eltávolításánál
A Hudson (folyó) szócikk vitalapja – Itt adott válaszából is látszik, hogy nem érti vagy nem akarja megérteni a problémákat.
Részkísérlet a Szürkület szócikk vitalapján
A szerkesztő Commonsban lévő vitalapján is történt kísérlet. A vitalapon összesen hét szakasz van, megtalálhatóak a bejegyzések.

A huwikis vitalapjáról:

2010. október 24.
2010. november 9.
2010. november 28.
2011. július 21.
2011. szeptember 26. – Symbol opinion vote.svg megjegyzés: Itt érdemes figyelni a következő mondatra: „Azt hiszem, már megbeszéltük korábban, hogy a képeslap fizikai birtoklása nem jelenti a szerzői jogok birtoklását, pont úgy, ahogy egy kortárs festő festményét hiába vásárolod meg esetlegesen több millió forintért, a szerzői jog akkor is a festőnél marad, mert az ő szellemi alkotása. Kérlek, hogy képeslapokra ne tegyél "én a szerzői jog tulajdonosa" kezdetű licencet. Ez a képeslap, mivel 1938-as, már közkincs,”
2012. július 23.
2014. január 20.
2015. március 7.


Egy külön szakasz csak ennek a témának lett szentelve a képek kocsmafalon:

Wikipédia:Kocsmafal (képek)/Archív9#Metapoliszos képek

Igazolás az érintettek értesítéséről

Derzsi Elekes Andor a vitalapján értesítve

A beadványt benyújtó fél álláspontja

A citált szerkesztő itteni tevékenysége inkább káros, mint hasznos: képek licencelési problémája (hamis szerzőség és forrás feltüntetése), képek spamszerű elhelyezése, élő személyek téves beazonosítása.

Kérem, hogy a WT fentebbieket figyelembe véve, fogadja be az ügyet és járjon el. Továbbá kívánatos lenne a felmerült problémákról (elsősorban a szerzői jogi zavarokról) tájékoztatni a Commons illetékeseit. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. augusztus 10., 20:40 (CEST)

A beadványt nem előzte meg Szerkesztők véleményezése eljárás, mivel a problémákat már sokan véleményezték (lásd az Igazolás, hogy történt kísérlet a dolog tisztázására szakaszt), másrészt határozott fellépésre van szükség, amit véleménykéréssel nem lehet eszközölni csak a WT-által.

Konkretizálnám fentebbi kérésemet, mely szerint indokolt lenne a szerkesztőt eltiltani a fényképek feltöltésétől, illetve a már feltöltött képek szócikkekbe való elhelyezésétől. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. augusztus 10., 22:30 (CEST)
A másik fél álláspontja

Hungarikusz Firkász tevékenységét és értékítéletét jól jellemzi a legutóbb leírt részletezésem, amit közvetlenül indítványa előtt tettem fel https://commons.wikimedia.org/wiki/File_talk:Tak%C3%A1cs_Marika.jpg cím alatt:

Hungarikusz Firkász szerkesztő alkalmatlansága Takács Marika

I. Fenti képnél a szerző személyének megadására vonatkozóan a commons.wikimedia.org a következőket rendeli: Specifically, the following information must be given on the description page, regardless if the license requires it or not: The Author/Creator of the image or media file. Ez csak úgy érthető, hogy a szerző természetes személy és nem szervezet. Semmiféle szervezet, jogi személy nem készít fényképeket. II. A Fortepan fényképgyűjtemény az általa közzétett fényképekre vonatkozóan a forrás megadását a következők szerint kéri (honlapján, a http://www.fortepan.hu/ -n A Fortepan egy on-line fotóarchívum, ahol minden kép Creative Commons CC-BY-SA-3.0 licensz alatt, szabadon felhasználható. Közléskor a képek forrását kérjük így adja meg: FOTO:FORTEPAN / X.Y. adományozó. A gyűjteményben többféle módon tud keresni. A felső keresőmezőkkel helyszínekre, kulcsszavakra, vagy akár közszereplők neveire kereshet. A kép alatt látható kulcsszavak és helyszínek szintén klikkelhetőek. Az adományozók nevére kattintva az adott családtól/intézménytől kapott fotók láthatóak. Az időskálán mozogva egy-egy év képei böngészhetőek. A skála alatti filmszalagon pedig az aktuális 15 fotó látható és kattintható. Minden fénykép letölthető nagyfelbontású változatban is. Ehhez nyomja meg a LETÖLTÉS gombot, majd mentse el a képet. Ha a BELÉPÉS gombbal regisztrál, akkor az Önnek fontos képekből saját listát is készíthet. Erre szolgál a LISTÁHOZ gomb. Belépés után kulcsszavazhat is, vagyis bővítheti a fotóhoz tartozó kulcsszavakat. Ha egy-egy kép részletes leírására vállalkozna, kattintson a FÓRUM gombra. A Fortepan önkéntes szerkesztők és segítők munkájára épül. Közpénzt nem kér és nem fogad el. Ha szeretné bővíteni a gyűjteményt, írjon nekünk a fenti EMAIL címre. Ha anyagilag segítené a munkánkat, klikkeljen a DONATE gombra. Ez a leírás nem a szerző személyének megjelölésére, hanem a fénykép forrásának megjelölésére vonatkozik és forrásmegjelölésként nem is kifogásolható. III. Az a Hungarikusz Firkász, aki még a Metapolisz Images képgyűjtemény f o r r á s k é n t megjelölését is tiltaná, minden gond nélkül feltölti a fenti képet a wikipédiára: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tak%C3%A1cs_Marika.jpg és megadja a következő adatokat mint feltöltő: (hozzáférés 2015.08.10) Összefoglaló {{Information |Description = English: Marika Takács Magyar: Takács Marika bemondónő |Source =http://www.fortepan.hu/_photo/display/56360.jpg |Author =FOTO:FORTEPAN / Rádió és Televízió Újság adományozó |Date =1970 |Permission =FORTEPAN©2010-2014. under Creative Commons CC-BY-SA-3.0 licence |other_versions = Azaz három helyen említi a Fortepánt, forrásnál, szerzőnél és az engedélynél is. Ráadásul a szerző megjelölés ezzel tartalommal nyilvánvalóan alaptalan, mivel a fényképet nem a Fortepán és nem a Rádió és Televizíó Újság készítette. Ha ez Hungarikusz Firkász szerkesztő „pártatlanságának” szintje, akkor jobban tenné, ha nem foglalkozna mások munkájával. --Derzsi Elekes Andor (vitalap) 15:58, 10 August 2015 (UTC) Neki erről a hozzászólásról nem az jut eszébe, hogy válaszoljon, hanem az hogy elhalgattasson. A többi eset is hasonló. – Derzsi Elekes Andor vita 2015. augusztus 10., 21:21 (CEST)

Ez a hozzászólás is inkább mutatja a te inkompetenciádat, mint az enyémet. De én már elmondtam amit akartam, innentől kezdve a döntés a Wikitanácsnál van. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. augusztus 10., 21:35 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés @Derzsi Elekes Andor: Az érvelésed nem a felvetetteket tárgyalja hanem valami teljesen új dologba kaptál bele – és őszintén szólva láthatóan teljesen felkészületlenül, jó részben a Fortepan leírását bekopiztad – ez nekem így obstrukciónak tűnik. Nem világos a számomra, hogy az eredeti felvetéshez mi köze van az általad taglaltaknak, légy szíves nyiss egy új véleménykérést, ha komolyan gondolod ezt (az itt felvonultatott érvtárral nem javasolnám). Maradjunk az eredetileg felvetett témakörnél. --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2015. augusztus 10., 22:01 (CEST)

Nincs itt probléma csak egyetlenegy. Ezt az egyetlen problémát mutatja be a fenti példa. Hungarikusz Firkász úgy döntött, hogy megakadályozza a Metapolisz Images forrásként történő megjelölését. Amennyiben nem akadályozná azt, hogy a forrás részben megjelöljem a Metapolisz Images-t mint forrást, akkor minden további szempontjára figyelhetnék jobban. Az tökéletesen elfogadhatatlan, hogy megtiltja a Metapolisz Images forráskénti megjelölését és megkívánná azt, hogy azt jelöljem meg hogy honnan kerültek az egyes tételek a gyűjteménybe. Azt elfogadom, hogy a leírás szövegben téves a szerzői jogi hivatkozás. Ebben igaza van, de figyelembe kellene venni, hogy ennek csak részben a figyelmetlenségem az oka, részben pont Hungarikusz Firkász álláspontja a Metapolisz Images tiltásával. Ha nem törölné állandóan Hungarikusz Firkász a forrásként megjelölt Metapolisz Images-t, akkor nem lenne szükséges beírnom fölös szövegeket a leírásoknak. Egyértelműen látható a feltöltési lapjaimon, hogy a törlések beindulását megelőzően nem tüntettem fel szerzői jogi információt a leírásban, mivel nem volt erre szükség.

Annyiban egyszerű ez az ügy, hogy ha most már nemcsak Hungarikusz Firkász hanem Pallerti szerint is teljesen tilos a Metapolisz Images forráskénti megjelölése - miközben a fenti bizonyítás szerint teljes természetes a Fortepan gyűjtemény forrásként, szerzőként és leírásként is történő megadása - akkor tényleg nincs helye a régi képeimnek a wikin. Újonnan készített képeimnél pedig az a gond, hogy ezeket általában fölöslegesnek állítja be Hungarikusz Firkász. Felfogás dolga.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Baksa-Soós János - Kex Remake háború

A MOM-ban tartott Kex Remake koncertet a koncert.hu hírdette http://www.koncert.hu/koncert/kex-remake-december05-11747 Én ennek szövegét olvastam és azt láttam benne hogy a koncerten ott lesz Baksa-Soós Attila is. Ennek pontos szövege a következő fenti site-on: Vendégként fellépnek a KEX régi tagjai: Doleviczényi Miklós, Somló Tamás és Závodi János, valamint Baksa Soós Attila. Az kétségtelen, hogy nem ismertem Baksa Soós Attilát és az is, hogy bíztam az ismertető szövegében és végülis nem győződtem meg arról, hogy az ismertetőben írtak megfelelnek-e a valóságnak. Erre azonban szokásos esetben van lehetőség és gond nincs is. Magán a koncerten általában kiderül az igazság, elhangzik valaki neve, megismered híreket hallasz (nem is igaz hogy jön, mégis itt van stb.). De az, hogy egy ilyen hibát Hungarikusz Firkász már rögtön ellenséges lépésnek tekint (20141124_Tapintatlansag_a_Kex_Remake_sajtotajekozt) és állandóan így is hivatkozik rá már a prekoncepcióját tükrözi https://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=File:Kex_Remake_-_MOM,_2014.12.05_%283%29.JPG&diff=prev&oldid=156128623 Én nem vagyok sem zenetudós, sem szociológus sem Baksa szakértő. A tőlem függetlenül kitört háborúba nem akartam beavatkozni. Derzsi Elekes Andor vita 2015. augusztus 13., 09:00 (CEST) /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Statisztika

A Hungarikusz Firkász és csoportja által írt vádak szerkezetére általában igazak a Baksa-Soós – Kex Remake háborúval kapcsolatosan írtak. Nem látok sem jóindulatot, sem segítőkészséget. Csak a prekoncepciót látom, hogy nem kell ennyi magyar kép a wikipédiára. A copyright-al nem lett volna semmi probléma, ha Hungarikusz Firkász nem kezdi üldözni a “Metapolisz Images” forrásmegjelölést. Ha nem törölte volna módszeresen, akkor világos hogy máshol nem kellett volna semmilyen megjegyzést tegyek copyright ügyben. Ennél is nagyobb probléma azonban a mennyiségi kérdés. Ezzel kapcsolatosan utaltam arra, hogy Hungarikusz Firkász mer kicsi lenni. Nem kell neki sok kép és különösen nem fontos az, hogy a magyar wikipédia szócikkeken legyen magyar fénykép is (ha lehetséges). Én nem vitatom azt, hogy elfogadható módszer az is, ha gyűjtik az információt a hiányzónak talált képekről és egyesek ennek utánamennek. Ez a módszer azonban nem mindenkinél működik. Én például nem ezért fényképezek, hanem ha valamit jónak látok akkor lefényképezem. Mivel manapság nagy a jelentősége minden jelenség képi megjelenítésének, a legtöbb fényképemnek igenis volt helye. Vitathatatlan, hogy sok képem van a hu.wikipédián, de ennek csak egyik oka az, hogy sok képet készítettem és töltöttem fel. A másik oka az, hogy egy fénykép wiki jelentőségét az tudja átlátni, aki 1. fényképeket készít 2. feltölti a commons-ra 3. beszél nyelveket, ezért átlátja nemcsak a magyar wiki tartalmát, hanem sejt valamit a világ többi wikijének tartalmáról is 4. Saját maga teszi be a képeket a szócikkekbe 5. Van elég általános műveltsége ahhoz, hogy a szócikkel, fényképpel kapcsolatosan legyen saját meglátása is és a képet a szövegkörnyezettel együtt is tudja értékelni. Mindezt együtt. Statisztika: https://tools.wmflabs.org/xtools-ec/index.php?project=hu.wikipedia.org&user=Derzsi+Elekes+Andor Derzsi Elekes Andor vita 2015. augusztus 13., 09:47 (CEST) ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// I. Revision history of "File:Tauscher-Geduly Hermina - Pozsony, 1880 körül (1).tif" alatt látható a commonson, hogy 2015. junius 18.-án feltöltöttem a következő file-t: File:Tauscher-Geduly Hermina - Pozsony, 1880 körül (1).tif Ennél a feltöltésnél forrásként adtam meg: Metapolisz Images A fénykép szerzőjeként pedig ezt adtam meg: Unknown photographer (scanned by and courtesy of Derzsi Elekes Andor) II. Hungarikusz Firkász a fenti ténnyel szemben valótlant állít és csúsztat, amikor így fogalmaz kérelmében: „A képen egyébként szerepel, hogy a kép szerzője ismeretlen: Ismeretlen fényképész felvétele. – A képnek nem ő a szerzője (érdemes itt megfigyelni a „személyes tulajdonomban álló fényképgyűjtemény” és a „bemutatni a fényképemet” fordulat együttesét), vagyis nem nevezheti ki magát a kép szerzőjének, nem rendelkezhet a kép szerzői jogával” Eszerint Hungarikusz Firkásznak fogalma sincs arról, hogy mit jelent az hogy forrás és mit jelent az hogy szerző. Aki tud magyarul az értelmezni tudja azt, hogy mit jelent az én I. alatti forrás és szerző megjelölésem. Az ilyesminek azonban Hungarikusz Firkász soha nem tulajdonít jelentőséget, visszakérdezésre nem válaszol és értelmezhetetlenek a csúsztatásai. III. Az általam az I. pont alatt megjelölt forrású régi fénykép forrás megjelölését Hungarikusz Firkász jogtalanul megváltoztatta. A kérésére Tambo által írt forrásmegjelölés III. 1. tényszerűen téves III. 2. törvénysétő, mind Tambo részéről és általában a magyar wikipédia részéről A magam részéről nem adtam felhatalmazást a magyar wikipédiának hogy jogtalan forrásmegjelöléssel használja ezt a képet, ami az én tulajdonomról készült és nem szándékoztam megengedni azt, hogy más forrásmegjelölésével kerüljön az internetre. Hungarikusz Firkász szerint ami az övé az az övé, ami pedig az enyém az szintén az övé. Hungarikusz Firkász útmutatásai alapján az I. alatti forrásmegjelölés helyett Tambo a következő forrást tünteti fel a fénykép lapján 2015. augusztus 11-én: http://mutargy.com/katalgus/18/festmny_grafika/1/cca_188_tauscher-geduly_hermina_1882-ben_felolvasst_tartott_a_magyar_fldrajzi_trsasg_lsn_majd_publiklt_is_a_fldrajzi_kzlemnyekben_vizitkrtya_mret_portr_e_kozics_pozsonyi_mtermbl_felletn_4_gombost_nagysg_lyuk_feliratozva_15/404399/ ( https://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=File:Tauscher-Geduly_Hermina_-_Pozsony,_1880_k%C3%B6r%C3%BCl_%281%29.tif&oldid=168258679 )

IV. A fenti tények egyértelműen igazolják azt, hogy Hungarikusz Firkász tevékenysége káros a magyar wikipédiára. Nem akarja érteni azt hogy mit jelent az hogy forrás és sületlenségeket, jogtalan megoldásokat erőszakol. A fénykép az én tulajdonomban van. Soha nem állítottam, hogy én készítettem volna. Azt állítottam, hogy a tulajdonomban álló Metapolisz Images (fényképgyűjtemény) a forrása a régi képnek. Ezzel szemben a Hungarikusz Firkász és együttműködő csapata által, Tambo szerkesztő együttműködésével megjelölt forrás szerint nem a fényképet tulajdonban tartó, szkennelő és a commons. wikimediára feltöltő Metapolisz Images gyűjtemény a forrás hanem egy műkincskereskedelmi portál, mely beszámol arról, hogy a Darabanth Aukciósház aukciót fog tartani. Jó lenne valami ép ésszel felfogható magyarázatot találni arra, hogy hogy szerkeszthet valaki a magyar wikipédián, aki azt gondolja, hogy a műkereskedelmi lap a forrás (amelynek) nincs semmiféle fényképe, nem pedig a tulajdonos aki a gyűjteményében tartja és a fizikailag a gyűjteményében levő képet szkenneli és feltölti. Mivel Hungarikusz Firkász itt is lényegében csalással vádol, nem lehet túlzás ha azt mondom, hogy nem akar jót – nemcsak nekem, hanem a magyar wikipédiának sem. Sem Hungarikusz Firkász sem a Wikitanács eljárása nem lehet korrekt, ha nem tisztázza ennek a képnek a tényleges forrását. Másokat vádolni, rágalmazni könnyű (ha hagyják). Reménykedem hogy a magyar wikipédia színvonala magasabb annál, hogy egy ilyen alaptalan rágalmat vizsgálat nélkül hagyjon. Ha a Wikitanács szükségesnek látja, a fényképet eredetiben, a vételét igazoló számlával együtt bemutatom. Amúgy megtekinthető hátoldalával együtt a Metapolisz DVD sorozatban. Sem a műkincsnek sem a Darabanthnak nincs köze a kép szkenneléséhez. Derzsi Elekes Andor vita 2015. augusztus 13., 20:25 (CEST)

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
A testület állásfoglalása az ügy befogadásáról

A Wikitanács az ügyet befogadta. --Malatinszky vita 2015. augusztus 11., 10:59 (CEST)
– [[Szerkesztő:Derzsi Elekes Andor|Derzsi Elekes Andor]] <sup>[[Szerkesztővita:Derzsi Elekes Andor|vita]]</sup> 2015. augusztus 12., 07:17 (CEST)

== A Wikitanács határozata ==

Értesítelek, hogy [[Wikipédia:Wikitanácsi indítványok/Derzsi_Elekes_Andor#A testület határozata|a Wikitanács határozatot hozott]] a Hungarikusz Firkász veled kapcsolatos beadványáról.

--[[Szerkesztő:Malatinszky|Malatinszky]] <sup>[[Szerkesztővita:Malatinszky|vita]]</sup> 2015. augusztus 25., 22:23 (CEST)

A lap 2015. szeptember 3., 14:34-kori változata

Metapolisz Images. A magyar wikitanács 2015. augusztus 25-én közzétett döntése (Burumbátor, Malatinszky, Ogodej, OsvátA, Szalakóta.--Szilas vita) megtiltotta a Metapolisz Images forrásként történő megjelölését. Ezek szerint a magyar wikipédián lehet forrásként megjelölni bármilyen fényképgyűjteményt a Metapolisz Images kivételével, lehet forrás egy teljesen ismeretlen honlap megjelölése, flickr, bármely külföldi illetve gazdasági szervezet is. Sőt ! Az az igazi, ha nemcsak a magyar wikipédián, hanem a világ összes wikipédiáján megakadályozza a "magyar" wikipédia a valóságnak megfelelő, magyar forrás megjelölését. https://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Wikitan%C3%A1csi_ind%C3%ADtv%C3%A1nyok/Derzsi_Elekes_Andor Igaz ugyan, hogy a képeim döntő többsége nem a magyar wikipédián van, az egész világon soha senki nem kifogásolt semmit (a magyar wikipédia egyes szerkesztőin kívül), de ez nem akadályozza azokat, aki a kovácsi úton akarnak mindenképpen járni. A döntés annál inkább érthetetlen, hogy ezzel egyidejűleg a Fortepan megjelölhető forrásként, szerzőként is. Az általam feltöltött File:Tauscher-Geduly Hermina - Pozsony, 1880 körül (1).tif fénykép tulajdonosa és szkennelője én vagyok, a fénykép a Metapolisz Images gyűjtemény része, de ez nem akadályozza meg a magyar wikipédiát abban, hogy a fénykép forrását meghamisítsa és forrásként megjelölje: http://mutargy.com/katalgus/18/festmny_grafika/1/cca_188_tauscher-geduly_hermina_1882-ben_felolvasst_tartott_a_magyar_fldrajzi_trsasg_lsn_majd_publiklt_is_a_fldrajzi_kzlemnyekben_vizitkrtya_mret_portr_e_kozics_pozsonyi_mtermbl_felletn_4_gombost_nagysg_lyuk_feliratozva_15/404399/ Majd a forrás magyar wikipédia általi meghamisítását követően a wikitanács előtti eljárásban vádként szerepel ellenem a magyar wikipédia által elkövetett hamisítás. Remélem a magyar wikipédián szokásban levő cenzúra nem törli ezt a bejegyzésemet csupán azért, mivel egyesek nem szeretik hallani (és figyelembe venni) az igazságot. --Derzsi Elekes Andor vita 2015. szeptember 3., 14:33 (CEST)Válasz