„Szerkesztő:MRnameless/piszkozat” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Visszavontam Emailmumus (vita) szerkesztését (oldid: 14055110) más szerkesztői lapját nem jelölgetjük törlésre
MRnameless (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
{{Operációs rendszer infobox
| name = Windows 8
| logo =Windows_8_logo_and_watermark.svg
| screenshot =
| caption =
| developer = [[Microsoft]]
| family = [[Microsoft Windows]]
| source_model = Zárt
| latest_release_version = Kiadási előzetes (Release Preview) (Build 6.2.8400.0)
| latest_release_date = 2012. május 31.
| kernel_type = [[Hibrid rendszermag|hibrid]]
| working_state = 2013-ig használható a fejlesztői és a fogyasztói előzetes verzió
| ui = [[grafikus felhasználói felület]]
| license = [http://www.microsoft.com/about/legal/useterms/ Microsoft EULA]
| website = http://msdn.microsoft.com/en-us/windows/apps/br229516
| updatemodel = [[Windows Update]],<br />[[Microsoft Update]]
}}

A '''Windows 8''' a [[Microsoft]] Windows-termékcsaládjának tagja, melyet személyi [[számítógép]]eken való használatra fejlesztettek, ugyanakkor [[táblagép]]ekre is optimalizáltak. [[2012]]. [[október]] 26-án fog megjelenni<ref>http://windowsteamblog.com/windows/b/bloggingwindows/archive/2012/07/18/windows-8-will-be-available-on.aspx</ref>, három évvel elődje, a [[Windows 7]] után. A Windows 8 szerveres társszoftvere, a [[Windows Server 2012]], ugyancsak fejlesztés alatt áll. 2012. [[május 31]]-én egy úgynevezett kiadási előzetes (Release Preview) változat jelent meg, melynek keretén belül az otthoni felhasználók is kipróbálhatják. A Windows 7-tel ellentétben, mely a Windows-sorozat egy továbbfejlesztett, átgondolt darabja volt, a Windows 8 gyakorlatilag az alapoktól kezdve lett újratervezve.


== Új funkciók ==
===A start képernyő===

A Windows 8-ban, elődeivel ellentétben, nem lesz [[start menü]], de helyét átveszi a start képernyő, ami a [[Windows Phone]] operációs rendszerhez nagyon hasonló kezelőfelülettel, a Metro felülettel rendelkezik. Ez úgynevezett csempékből áll össze, ahol minden egyes "csempét" egy-egy program alkot. Ezek képesek lesznek különféle információk megjelenítésére, például az olvasatlan e-mailek számát vagy az aktuális hőmérsékletet illetően. Ezek az új típusú "metrós" alkalmazások teljes képernyőn futnak és képesek egymással információkat megosztani. Ezeket döntő többségben a Windows Store-ból lehet majd letölteni.<ref>http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/10/04/designing-the-start-screen.aspx</ref>

A start menü száműzésének oka az, hogy a felhasználók a Windows 7 megjelenésével elkezdték a gyakran használt programjaikat a tálcára kitűzi, így a start menü használata visszaszorult, így a Microsoft megtervezte a start képernyőt, ami mind egérrel, mind érintőképernyővel kényelmesen használható.<ref>http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/10/03/evolving-the-start-menu.aspx</ref> A start menüvel együtt eltűnt az asztal bal alsó sarkából a start gomb is, így a start képernyőt háromféleképpen lehet elérni: az egérrel a képernyő bal alsó sarokba kattintással, az egeret képernyő jobb oldalához húzva, majd a Start gombra kattintva vagy a billentyűzeten a start gombot megnyomva.<ref>http://pcworld.hu/nem-az-ordogtol-valo-a-start-kepernyo-20120419.html</ref>

===Egyéb újdonságok===

* Internet Explorer 10, Metro-stílusban, mely nem támogatja többé az [[ActiveX]]-vezérlőket, de kezeli az Adobe Flash-t.
* Microsoft-fiók és [[SkyDrive]]-integráció, amelynek eredményeképp az adatok szinkronizálhatóak egy másik számítógéppel.
* Jelszó helyett kép alapú védelem és PIN-kód is megadható.
* A Windows Intéző is megkapja a szalagos menüsort.
* Hibrid indítás, mely ötvözi a hagyományos kilépést a hibernálással, felgyorsítva a rendszer felállásának idejét.
* [[Windows To Go]] - [[pendrive]]-ról indítható operációs rendszer.
* Két új helyreállítási funkció: az egyik segítségével a rendszerfájlok visszaállíthatóak eredeti állapotukba, a másikkal pedig a teljes Windows rendszer visszaállítható a telepítéskori állapotba.
* [[Universal Serial Bus|USB]] 3.0 támogatás
* Újfajta képernyőlezárási metódus
* Vadonatúj Feladatkezelő
* [[Xbox]] Live integráció
* Valós merevlemezek virtuális meghajtóként kezelése, akár több valódi merevlemezből is létrehozható egyetlen virtuális.
* Továbbfejlesztett családbiztonsági funkciók
* Vírusirtóként is funkcionáló [[Windows Defender]]

==Források==
{{források}}

== Külső hivatkozások==
* [http://www.msw.hu/cimke/windows-8 Windows 8 újdonságai]
* [http://www.dirtywindows.hu/news/ujdonsagok_a_windows_8_ban_i_resz/2011-08-31-635 Újdonságok a Windows 8-ban I.rész]
* [http://www.youtube.com/watch?v=FKm1jeR_uL4 Videó: Windows 8 Concept (YouTube)]
* [http://windows8news.com/ Windows 8-hírek]
* [http://dirtywindows.ucoz.ru/news/mi_ujat_talalunk_a_windows_8_ban_ii_resz/2011-04-16-613 Mi újat találunk a Windows 8-ban?] <!-- ezt és a két következő hírt jó lenne beépíteni a cikkbe, hogy ezek ne csak lábjegyzetek legyenek... -->
* [http://pcforum.hu/hirek/12789/Rejtett+ujdonsag+lapul+a+webre+szivargott+Windows+8-ban.html Rejtett újdonság lapul a webre szivárgott Windows 8-ban] (PCfórum, 2011. április 16.)
* [http://www.origo.hu/techbazis/szamitogep/20110503-amit-a-windows-8rol-mar-tudni-lehet.html Mivel kecsegtet a Windows 8?] (Origó, 2011. május 3.)
* [http://index.hu/tech/2011/08/30/ilyen_lesz_a_windows_8_intezoje/ Ilyen lesz a Windows 8 Intézője] (Index/ITcafé, 2011. augusztus 30.) <!-- ez nem annyira átfogó, mint a fenti linkek: esetleg törölhető, illetve szimpla forrásként beépíthető -->
*[http://www.origo.hu/techbazis/20110912-tiz-masodperc-alatt-elstartol-majd-a-windows-8.html Tíz másodperc alatt elstartol majd a Windows 8] (Origó, 2011. szeptember 12.)
* [http://index.hu/tech/2011/09/13/mindent_megvaltoztat_a_microsoft/ BUILD konferencia a Windows 8-ról Kaliforniában] (Index, 2011. szeptember 13.); összefoglaló képekkel: [http://index.hu/tech/2011/09/13/vilaguralomra_tor_a_windows_8/ Index], [http://www.origo.hu/techbazis/20110913-bemutatjak-mit-tud-majd-a-windows-8.html Origó]
* [http://www.windows-8.hu/ Windows 8 információs oldal]

{{csonk}}

{{A Microsoft Windows története}}



[[en:Windows 8]]
[[en:Windows 8]]

A lap 2015. április 12., 15:38-kori változata