„Klorofill” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
a egyrészt másolmány, több internetes oldal is tartalmaz hasolnó szöveget, másrészt a megbízhatósága is erősen kérdéses
19. sor: 19. sor:


Érdekesség hogy a vérben lévő hemoglobinmolekulában található [[hem]] rész hasonlít a klorofillmolekulához. De fontos különbség például, hogy a hem [[vas]](II)-iont, míg a klorofill [[magnézium]]iont tartalmaz.
Érdekesség hogy a vérben lévő hemoglobinmolekulában található [[hem]] rész hasonlít a klorofillmolekulához. De fontos különbség például, hogy a hem [[vas]](II)-iont, míg a klorofill [[magnézium]]iont tartalmaz.

== Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatásai ==


A zöld növények rendkívül gazdagok klorofillban, amely könnyen kinyerhető belőlük. A klorofill és az emberi vér hemoglobin molekulaszerkezete majdnem ugyanolyan, annyi különbséggel csak, hogy míg a klorofillban a magnézium a középső atom, a vérben a vas. A szervezetünk rendkívüli tulajdonsága, hogy ki tudja cserélni a klorofill középső atomját vasra, így vért alakít ki és épít fel.

A legjobban lúgosító ételek között szerepelnek a zöld növények a Földön. Emellett értékes tápanyaggal töltik fel a szervezetet: könnyen felszívódó vitaminokkal, ásványi anyagokkal, aminosavakkal, rosttal, klorofillal, enzimekkel és ásványokkal, melyek segítenek semlegesíteni a vérben és a szövetekben levő savakat. A klorofill kivonattal jól pótolható a klorofill, ha a táplálékunkban nincs elég sötétzöld színű növény.

A klorofill lúgos környezetet teremt a szervezetbe kerülve. Ha a sejtek a szervezetben lévő pH-érték miatt nem képesek a jelenlévő oxigént feldolgozni, másodlagos oxigénhiány alakulhat ki. Az oxigén javítja az agy működését. Magukat a véredényeket tágítja ki, ezáltal a vérnyomásban és a szívbetegségekben is hatásos, mivel javul a vérkeringés, és a sejtek vérellátása. A klorofill segíti a vér sejtjeit, hogy ellássák oxigénnel a test minden részét. Dúsítja a vért oxigénnel, a sejtek oxigénellátása javul, így a gyulladások megszüntetésében komoly szerepe van.

A klorofil segíti a vér oxigénmegkötő képességét, a vérképzést, antioxidáns, és segíti a kalcium-kövek lebontását.

A klorofill hatékony immunerősítő. Segíti a szervezetben a sejtépítést, regenerálást; fiatalító hatású.




{{csonk-dátum|csonk-kémia|2007 májusából}}
{{csonk-dátum|csonk-kémia|2007 májusából}}

A lap 2012. szeptember 7., 09:04-kori változata

A klorofill adja a levelek zöld színét.

A klorofill a zöld növényeknek azon anyaga, amely a napsugárzás energiáját elnyeli, és közvetíti a növényi sejtben végbemenő szintetikus folyamatoknak. Viaszállományú, rendkívül érzékeny vegyület, amely már enyhe behatásra (levegő, fény, savak, bázisok) is visszafordíthatatlanul megváltozik.[forrás?] Neve a görög chloros=zöld és phyllon=levél szavakból származik.

Története, felfedezése

A klorofillt Willstätter (1904-1913) különítette el először tisztán, és megállapította, hogy két hasonló szerkezetű anyag keveréke. A kétféle klorofill szerkezetét H. Fischer állapította meg 1940-ben. Szintetikusan először Woodwardnak sikerült előállítania 1960-ban.

Szerkezete

A két vegyület, a klorofill-A és a klorofill-B csak a 3-helyzetű szénatom szubsztituensében különböznek, a klorofill-A egyik metilcsoportja helyett a klorofill-B-ben formilcsoport található. A klorofill-A kékeszöld, a klorofill-B sárgászöld színű, a klorofill-A körülbelül háromszor akkora mennyiségben van jelen, mint a klorofill-B. A 7,8-dihidro-porfinváz (klorinváz) komplex kötésű magnéziumot tartalmaz. A gyűrű oldalláncában lévő egyik karboxilcsoportot egy diterpénalkohol, a fitil-alkohol vagy más néven fitol észteresíti. Ez a molekulában egy hosszú apoláris szénhidrogénrészt alkot.

A klorofill-A interaktív 3D molekulamodelljét itt találjuk.

A klorofill-A szerkezete
A klorofill-A molekulamodellje
A klorofill-B szerkezete

Érdekesség hogy a vérben lévő hemoglobinmolekulában található hem rész hasonlít a klorofillmolekulához. De fontos különbség például, hogy a hem vas(II)-iont, míg a klorofill magnéziumiont tartalmaz.