„Kraaipani csata” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
 
== A csata menete ==
A Kraaipani csata tulajdonképpen az első igazi fegyveres megmozdulás volt a [[második búr háború]]ban. A csata 1899 október 12.-én zajlott, mikor is 800 elszánt búr katona [[Piet Cronjé]], és [[Koos de la Rey]] parancsnoksága alatt lerohanták a britek kisebb vasútállomását, és páncélvonatát amely tömve volt lőszerrel és bombákkal.
 
1899. október 12.-én Vyrburg és Mafeking (Mafekingtől 60 kilométerre) között egy brit páncélozott vonat haladt. A korszerűtlen fegyverzetű, szinte tüzérség nélküli búroknak hatalmas előnyt jelentett volna, ha el tudják foglalni az értékes szállítmányt. A búrok vezetője [[Piet Cronjé|Cronjé]] a Mafeking körüli rádióvonalakat elvágatta, így a britek nem tudtak segítséget hívni. Október 12.-én lerohanták a vonatot, (amelyet valószínűleg 100 brit katonánál több nem védhetett) és több órás öldöklő küzdelem után elérték, hogy az angolok megadják magukat.
 
Másnap reggel mikor az angolok átadták a hadianyagot a búroknak, igencsak nagy volt az öröm. A búr katonák a kipakolásnál, a páncélvonatban ("Mosquito" volt a neve) 7 zúzó ágyút, puskát, lőszert és egyéb kellékeket találtak. Ezeket mind lefoglalták, és mint hadizsákmányt elvitték. A búr csapatok ezne kívül találtak brit Mark IV-es lőszert, azaz dumdum lövedéket, a vonaton.
 
A veszteségek ismeretlenek, az viszont tény, hogy a búrok fölényben voltak és megnyerték az ütközetet.
 
== Következmények ==
== Lásd még ==

Navigációs menü