„Emperor: Battle for Dune” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
PityuBot (vitalap | szerkesztései)
a sci-fi-portál sablonja
Pimpbot 5000 (vitalap | szerkesztései)
a Sci-fi portál szóközzel
50. sor: 50. sor:
Játékról további leírás:[http://www.gamespot.com/pc/strategy/emperorbattlefordune/review.html?om_act=convert&om_clk=gssummary&tag=summary;review]
Játékról további leírás:[http://www.gamespot.com/pc/strategy/emperorbattlefordune/review.html?om_act=convert&om_clk=gssummary&tag=summary;review]


{{Portál|Sci-fi|-}}
{{Portál|Sci-fi| }}
[[User:Darktemplar|Darktemplar]] <sup>[[User vita:Darktemplar|vita]]</sup> 2007. december 7., 19:30 (CET)
[[User:Darktemplar|Darktemplar]] <sup>[[User vita:Darktemplar|vita]]</sup> 2007. december 7., 19:30 (CET)


{{Portál|Sci-fi|-}}
{{Portál|Sci-fi| }}


[[Kategória:Számítógépes és videojátékok]]
[[Kategória:Számítógépes és videojátékok]]

A lap 2008. szeptember 22., 10:16-kori változata

Sablon:Videójáték sablon Emperor: Battle for Dune a Westwood Studio által 2001-ben kiadott játék, ami Frank Herbert által írt Dune univerzumban játszodik.(Magyarul Düne-ként ejtjük.) Nem hivatalos játékberkekben úgy is nevezik, hogy Dune 3.

Ez a harmadik valós idejű stratégiai játék,ami a Dune univerzumban játszodik, követve az elődeit, a Dune 2-t és a Dune 2000-et. A Dune 2 teljesen más történeti vonalat vesz fel, mint a Dune (Az első Dune univerzumban játszodó játék,bár ez inkább kalandjáték volt néhány sratégiai elemmel megszorva.).A Dune 2000 nem más, mint a Dune 2 felújítása jobb grafikálval (A két játék között 8 év telt el.).Az Emperor: Battle for Dune közvetlen folytatása az elődjeinek történet szempontjából. Tulajdonképpen a Dune 2000 történetének vonalának a folytatása, ahol a szereplők és színészek is visszatérnek.

Mint a Dune 2000-ben és sok más Westwood játékban, az Emperor: Battle for Dune(Továbbiakban Emperor) is büzskélkedhet videokkal, amit színésszek és vizuális effektek segítségével készítettek, így emelve a játék színvonalát.

Történet

Az Emperor nemsokkal azután játszodik,hogy Corrino császárt megölte ágyasa, Lady Elara, és a Landsraad káoszba süllyedt.(Landsraad a Dune univerzumban a nemesek háza, egyfajta középkori hatalmi struktúra alapján épül fel,az angol nyelvű wikipediára ,[1]).

A Spacing Guild megoldást kínál a megmaradt három háznak (ugyanazoknak mint az ez elöző játékokban: Atredies ,Ordos és a Harkonnen ház),hogy betöltsék a hatalmi űrt: (war of assassins) háborút az Arrakison .(Arrakis a Dune csillagászati megnevezése, de Dune-ként ismertebb az univerzumban.) Bármelyik ház is nyeri meg az elkövetkező háborút, az lesz a Landsraad új vezetője,az ismert univerzum császára.

A kampány elején világossá válik,hogy a Tleilaxu ismeretlen szándékkal portyázik az Arrakis felszínén, mintákat véve a halott homokférgek testéből.A háború az Arrakis felszínén játszodik, ahol az egyetlen nyersanyag a fűszer (Spice Melange). A pályák során,amelyek nagyrésze nem más, mint az Arrakis felszínén lévő területek. A győztes csaták után, bármelyik ház szülőbolygóját kell elfoglalni,miközben a Spacing Guild otthagyja a győztest az ellenség meghódított bolygóján, kísérletet téve, hogy a Tleilaxu segítségével genetikailag elkészített Emperor Worm (szuper féreg, ami óriási szellemi erejét Lady Elara-ból nyeri), segítségével írányitsa Arrakist. Az egyetlen ismert fűszer forrást. Továbbá kiengednek egy elme befolyásoló drogot, ami az Arrakison marad csapatok víz készletét megfertőzve, a Space Guild rabszolgájáva tészi őket. Ezekután világossá válik, hogy az utolsó csatát az Arrakison kell megvívni, elpusztítva még az alvó Emperor Worm-ot. Az Emperor Worm-ot pusztulásával, a Space Guild terve megbukik. A győztes ház visszanyeri a hatalmát az Arrakis felett és elnyeri a császári címet az ismert univerzumban.

Áttekintés

Mint az elödőknél,itt is három ház versenyez egymás ellen:

  • House Atredies: szülőbolygojúk a Caladan, egy főleg víz utalta bolygó. A legnemesebb ház a három közül, fontos számukra az erény és a nemes lélek. [2]
  • House Harkonnen:Kegyetlen és erőszakos ház, nem kímélnek semmit. Szülőbolygójuk a Giedi Prime, ami egy ipari hulladékteleppé vált az idők folyamán. [3]
  • House Ordos: Eredetileg egyik Dune könyvben sem szerepel név szerint,csak a Westwood Studio vezette be a Dune univerzumba.Szülőbolygójuk a Sigma Draconis IV, egy jeges bolygó. Alattomos és számító ház, nem számít neki se becsület, se a halál. [4].

Az egyszemélyes játék három kampányt kínál,mindegyik házhoz egyet-egyet. Az Emperor terület foglaló típusú játék,ami körökre van osztva.Továbbá lehetőségünk van két kisebb házzal való szövetség kötésére, ezeket a területen lévő másodlagos célok teljesítésével lehet elérni. Sajnálatos modón a területekhez tartozó másodlagos célokat megváltoztatni nem lehet, de az alapvető cél, mindig a terület elfoglalása marad. Tehát jól meg kell fontolni, melyik területet kívánjuk elfoglalni.

  • The Tleilaxu: alapvetően genetikia modósítók, titokzatosak és keveset tudni róluk.[5]
  • The Ixians: technikailag fejlett ház,alapvetően összetett gépeket gyártanak.[6]
  • The Fremen: Arrakis őslakósai, alapvetően rejtőzkődő harcosok.[7]
  • The Sadaukar: a császár elite harcosai, alapvetően elvetemült bűnőzök,akik kemény kiképzést kaptak.[8]

A választható házonkon kívül néhány küldetésben előfordulnak a csempészek is. A játékos vagy segíti vagy bosszantja őket. Bármelyik is legyen az, a csempészek a szerint járnak el(ha segít,akkor erősítést kap vagy pénz,vagy sabotázs vagy rajtaütések az eredmény.). Mivel a csempészek nem hivatalos ház,ezért nem lehet őket választani.
Mindengyik ház kapott új egységeket, ezzel is emelve a játék színvonalát.Az egységek angol leírása itt.[9]
Kevesebb bírálat érte,mint a Dune 2000-et,de még mindig szenved az AI a gyengeségtől,hogy egy egyszerű taktikát követve támad,amit előre ki lehet számítani és ennek következtében meg lehet előzni.Habár a AI rendelkezik egy csomó egység kombinációval amelyeknek különböző képességei vannak, így nem lehet a küldetéseket megnyerni egy egység gyártásával.

Videók

Úgy mint a Dune 2000-ben,a játékba beépítettek magas minőségű videókat,amelyek a játék minden részében megtalálhatók a kampányok során. Ezek a videók legtöbbször a jelenlegi helyzet ismertetésére szolgálnak.Az Emperor jelentősebb több és hosszabb videókat tartalmaz, mitn az elöző játékok.Több színész is visszatért a Dune 2000-ből, például Adrian Sparks (Emperor Corrino) és Musetta Vander (Lady Elara).
A videókban látható ruhák,járművek és díszlet megfelelnek a David Linch által rendezett első Dune filmben és a könyvben szereplőknek.

Utóirat

A cikk nagyrésze az angol változat fordításán alapszik, és a linkek nagyrésze szintén az angol nyelvű változatról van.

Hivatkozások

A wikipedia angol nyelvű változata:[10]
Játékról további leírás:[11]

Darktemplar vita 2007. december 7., 19:30 (CET)